Világszínvonalú állatkertek Csehországban I.: Zlin (Gottwaldov)

2013-09-08

8 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Hát igen, ez már fanatizmus! Három nap alatt három különböző állatkert. Szerencsére mindenki, aki a Kalandozoo csehországi túrájára jelentkezett, elszánt állatkertimádó volt. De tiszta szívvel tudom ajánlani mindhármat (ha nem is egyszerre) azoknak is, akik szívesen nézegetik az állatokat tágas, árnyas kifutókban, s akik élvezik a szép környezetet. A gyerekes családok pedig mindháromban különleges játszótereket is találnak. Állhatatos szülő legyen a talpán, aki záróra előtt ki tud rimánkodni ezekből egy gyereket!

Zlinben (az egykori Gottwaldovban) kezdtük a barangolást. A terület egykor kastélypark, majd vadaspark volt, így szerencsére hely van bőven. Az egykori tulajdonos, Joseph Seilern 1883-tól magánállatkertet és természettudományi múzeumot rendezett be a birtokán. Halála után állami tulajdonba került az állatkert.

Itt is, ahogy ma már a legtöbb állatkertben, földrészek szerint helyezték el az állatokat. A sétányokon minden lehetséges módon igyekeztek megteremteni az adott földrész hangulatát. „Etiópiában” találkozhatunk jellegzetes afrikai kunyhókkal, szúrós ágakkal körülvett, a kecskék éjszakai biztonságát szolgáló bómákkal. Afrikai népművészeti tárgyak, szobrok díszítik az ösvényt. Az afrikai elefántok, zsiráfok, foltos hiénák, antilopok nagy területű kifutókban élnek. A nagy kudu, ami a második legnagyobb termetű antilop, szinte beállt a fotózáshoz, ami igazán előzékeny dolog volt tőle. Mind az afrikai elefántok, mind az orrszarvúknagyon megfogyatkoztak az eredeti élőhelyükön. Az elefántokat az agyarukért, a híres elefántcsontért ma is orvvadászok veszélyeztetik. A XIX. században még kb. 27 millió elefánt élhetett Afrikában, 1989-re 625 ezerre csökkent a számuk. Az orrszarvúk helyzete még rosszabb. Zlinben (akárcsak Budapesten) a szélesszájú orrszarvút lehet látni. Szája alakján is látszik, hogy fűevő. (A másik faj, a keskenyszájú orrszarvú lombevő.) A fejükön lévő két tülök szaruból van, akárcsak a mi körmünk vagy hajunk. Ennek ellenére a kelet-ázsiai gyógyításban széleskörűen használják, mert potencianövelő hatást tulajdonítanak neki. Ezt a tévhitet szinte lehetetlen megváltoztatni, mert a szexuális zavarok jó része pszichés eredetű, így valóban hatásos lehet minden módszer, ami a páciens hitén alapul. Olyan értékes a tülök, hogy a maradék orrszarvút szinte testőrökkel kell őriztetni. Kialakult az „orvvadászat” egy sajátos válfaja: múzeumokból és kiállításokról lopják el az orrszarvú tülköket, így tűnt el Balatonedericsről is az Afrika Múzeumból. Az állatkerti példányokat is ajánlatos bezárni éjszakára. Azért sajátos egy faj ez a Homo sapiens, nemde?

Bár biztosan nem ezt tartják a zlini állatkert legvonzóbb részének, nekem mégis nagyon tetszett a dinoszaurusz-ösvény. Itt élő állatot nem mutatnak be, de egy nagy gonddal és szaktudással megtervezett erdei sétányról van szó. A magyarázó táblákon és dinoszaurusz modelleken kívül még a növényzet is a földtörténeti középidőt idézi: szágópálmák és különböző fenyőfajok között sétálhatunk, ahogy egykor az őshüllők is tehették. A kis felfedezőket pedig egy olyan homokozó várja, ahol ügyesen ásva hatalmas csontokra lehet lelni. Mennyi ötlet!

A másik kedvencem a Lepke-kert volt. Ide nem telepítik messzi földrészekről, hanem a környékről csalogatják a lepkéket (valamint méheket és minden nektárkedvelő rovart). Olyan virágokat ültettek, melyek közül tavasztól őszig mindig nyílik néhány faj, és bőségesen termeli a nektárt. Hosszasan csodáltam a nyüzsgő, szebbnél szebb rovarokat. A gyerekek egy barátságos hernyóval is megismerkedhetnek.

Mi tetszett még? Például a méltatlankodó Humboldt pingvin, az egymást szeretgető arapapagájok (amelyek röpdéjébe be lehetett menni) vagy az esőerdő-ház. Csodálkozva fedeztem fel egy táblát, melyen azokat a növényeket tüntették fel, amiket Európa adott Amerikának. Mindig csak a fordítottjáról lehet hallani. Irigykedve néztem az ausztrál játszótéren a gyerekeket, akik a szélkerék forgatta vízrendszer vizében pancsoltak.

Remélem, kedvcsinálónak ennyi is elég.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

 

Hasonló utak: www.kalandozoo.hu

 

8 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokÚtban Etiópia felé

Útban Etiópia felé


Nagy kudu

Nagy kudu


Arfikai hangulat

Arfikai hangulat


Szundikáló foltos hiéna

Szundikáló foltos hiéna


Nem sziámi ikrek, szélesszájú orrszarvúk

Nem sziámi ikrek, szélesszájú orrszarvúk


Zsírfarkú juh

Zsírfarkú juh


Afrikai szobrok

Afrikai szobrok


Imamalmokat forgató gyerekek

Imamalmokat forgató gyerekek "Ázsiában"


A dinoszaurusz-ösvény szágópálmái

A dinoszaurusz-ösvény szágópálmái


A dinócsontokat rejtő homokozó

A dinócsontokat rejtő homokozó


Lepke-kert

Lepke-kert


Lepke és méh

Lepke és méh


Egy barátságos hernyó

Egy barátságos hernyó


Magyarázó tábla a Lepke-kertben

Magyarázó tábla a Lepke-kertben


A kastély

A kastély


Méltatlankodó Humboldt pingvin

Méltatlankodó Humboldt pingvin


Szeretgetés

Szeretgetés


Mit adott Európa Amerikának

Mit adott Európa Amerikának


Vizes játék az ausztrál játszótéren

Vizes játék az ausztrál játszótéren


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!