Alpesi virágok ősszel

2013-09-29

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Osztrák tárnicska

Az Északi-Mészkő-Alpokban, a Tauplitz-fennsíkon szeptemberben tömegesen virított ez a faj. Illetve leginkább csak szeretett volna virítani, ha az idő kedvezett volna neki. Mikor az első példányokat megláttam, éppen hó borította őket. De aztán kicsit melegedett az idő, elolvadt a hó, és rövid időre még a nap is kisütött. A délelőtt folyamán a tárnicsok egyre inkább kinyíltak, s reménykedve várták a néhány fázós, ázott rovart. Ők sem sokáig örülhettek a napsugaraknak, mert délutánra ismét befelhősödött az ég, s eleredt az eső. Pedig akkor igazán szép ez az alacsony tárnicsfaj, ha kibonthatja viszonylag nagyméretű, lilás rózsaszín virágait. Ilyenkor tárulnak fel az összenőtt szirmok alkotta párta belsejében az érdekes rojtok. Hasonlóan viselkedett a napi felmelegedés során a szintén apró termetű prémes tárnicska is.

Fecsketárnics

A fecsketárnics az Alpok fenyveseiben fordul elő. Az előzőeknél sokkal magasabb, akár egy méteresre is megnövő faj.  Szára felálló, vagy a virágok súlya alatt ívesen lehajló. A virágok színe az igazi enciánkék. A tárnicsok latin neve gentiana /genciána/, ebből lett az encián szó, s jellemző színükből az „enciánkék”. A fecskékhez nem sok köze van, a párosával, átellenesen álló, hegyes levelei hasonlítanak csupán fecskeszárnyakra.

Szártalan bábakalács

Mint a neve is mutatja, szinte nincs szára. A magashegységek növényei az alacsony termetükkel védekeznek az erős szelek ellen, nehogy az letörje a szárukat. A legelő állatoktól szúrós levelei védik meg. A szártalan bábakalács egy fészkes virágzatú növény. A „virág” tehát igazából egy virágzat, aminek minden ezüstös „szirma” tulajdonképpen egy-egy fészekpikkely.  A termékeny, csöves virágok belül helyezkednek el, megtermékenyülésük után belőlük lesznek a magok (hasonlóan a napraforgóhoz). Ha esős az idő, a bábakalács virága becsukódik. Ilyenkor csak a szétterülő tőlevélrózsája tűnik fel a figyelmes szemlélőnek. Ezért tartották időjósnak egyes vidékeken. A népi gyógyászat a gyökerét használta fel.

Erdei ciklámen

Ezt a fajt bárki könnyen felismeri, hiszen a termesztett ciklámenek közkedvelt virágok. Az erdei ciklámennek kisebbek a virágai, de így is épp elég feltűnőek az alpesi erdők aljnövényzetében, mert jellegzetes ciklámenszínük jól látszik. Mivel az erdők talajára kevés fény jut, ezt a keveset hatékonyan kell felhasználni a fotoszintézishez. Ezért az erdei ciklámen levelének fonáka bordó színű, s így a bejutó, szűrt fényt jobban elnyeli. Föld alatti gumóját szívesen kitúrja és fogyasztja a vaddisznó, ezért népi nevei: disznórépa, disznókenyér. A gumó emberre nézve mérgező.

Bíbor nebáncsvirág

Az alpesi patakpartokon sokfelé találkozhatunk ezzel az akár embermagasságúra is megnövő, feltűnő növénnyel. Bordó vagy rózsaszín virágai messziről magukra vonzzák a tekintetet. Nem európai növény, a Himalájából származik, de dísznövénynek behozott példányai gyorsan elterjedtek. Mivel patakok partján érzi jól magát, magjai a vízbe esve messzire eljutnak, így elősegítve terjedését. Egy másik stratégiával is igyekszik magjait szétszórni: ha az érett toktermését megérintjük, az hirtelen felreped és szinte szétlövi az apró magokat. Mutassuk meg a gyerekeknek, lelkesen „robbantják fel” majd azokat.

Tőzegboglár

Magashegységekre jellemző európai faj, amit Magyarországon valóban csak tőzeges, lápos területeken találunk meg (innen a neve). Szép virága nagyon érdekes felépítésű. Fehér szirmain szembetűnő az erezet. A porzói egy része átalakult, sárga „cseppek” ülnek a végükön, s a feladatuk a nektártermelés. A valódi porzókból 5 darab van, ezek fehérek, és hosszabbra nőnek, mint a termő. Míg a porzók megnyúlnak, addig a kezdetben kúp alakú termő középen vár a sorára. Miután a virágport rovarok elvitték, a termő is megérik, s kinyílik. Most már hozhatják a rovarok a többi példányról a virágport. Ez az időbeli különbség hivatott elkerülni az önbeporzást, ami előnytelen szaporodási mód lenne, mert csak egy szülő tulajdonságait örökölné az utód.

Tavasztól őszig sok-sok szép virág nyílik az Alpokban. Mindenkinek jó nézelődést kívánok!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd el kattintással! Köszi! Erika

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Osztrák tárnicska reggeli fényben

Osztrák tárnicska reggeli fényben


Osztrák tárnicska kinyílóban

Osztrák tárnicska kinyílóban


Osztrák tárnicska teljes pompában

Osztrák tárnicska teljes pompában


Prémes tárnicska mészkövön

Prémes tárnicska mészkövön


Prémes tárnicska

Prémes tárnicska


Fecsketárnics 1.

Fecsketárnics 1.


Fecsketárnics 2.

Fecsketárnics 2.


Szártalan bábakalács esős időben

Szártalan bábakalács esős időben


Szártalan bábakalács kinyílóban

Szártalan bábakalács kinyílóban


Nyílik a bábakalács

Nyílik a bábakalács


Szártalan bábakalács fészkes virágzata

Szártalan bábakalács fészkes virágzata


Erdei ciklámen

Erdei ciklámen


Bíbor nebáncsvirág érett tokterméssel

Bíbor nebáncsvirág érett tokterméssel


Kisfiú robbantgatja a terméseket

Kisfiú robbantgatja a terméseket


Tőzegboglár

Tőzegboglár


A tőzegboglár porzói

A tőzegboglár porzói


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!