A kék fadongó félelmetesnek tűnő óriás

2014-10-05

408 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A kék fadongó az egyik kedvenc rovarom. Mérete miatt igazán feltűnő állat, szőrös teste 2-3 cm körüli. Bizonyos fényviszonyok között feketének, máskor barnának tűnik, de akkor a legszebb, amikor fémes kéken csillog a szárnya a napsütésben.

Virágokon láthatjuk gyakran, mert szorgosan gyűjti a virágport és issza a nektárt. A súlya miatt nehezen bírják el a gyenge virágszárak, de ez nem zavarja, lábaival átöleli a szirmokat, s fejjel lefelé csüngve is hozzájut az ennivalóhoz. Ha végképp túl kicsi (vagy túl mély) a virág ahhoz, hogy felülről hozzájusson a finom, édes nektárhoz, akkor kirágja a szirmot és alulról közelít. Az egyik képemen éppen egy fehér zsálya virága mélyére hatol egy fadongó, miközben az ajakos virág porzója éppen a hátára hajlik és rákeni a virágport. Ebből is látszik, hogy fontos szerepük van a virágok beporzásában.

A nőstény nem csak saját maga számára gyűjt, hanem az utódainak is. A kék fadongó magányosan él, nem államalkotó rovar, mint például a méhek. De az utódairól gondoskodik, gyakran csoportosan használva egy-egy megfelelő helyet. Erős rágóit arra használja, hogy korhadt fatörzsbe (vagy emberi építmények faanyagába) 30 cm hosszú, függőleges járatokat rág. Munkája közben jelentős mennyiségű fűrészpor hullik alá, innen lehet felfigyelni arra, hogy itt valahol bölcső készül. Én is láttam ilyet a Margitszigeten, a kis állatkertben, ahol egy nagy, elhalt fatörzs látható. A sok fadongó rágása nyomán csak úgy pergett lefelé a rágott fakorhadék. A járatokba helyezi a nőstény a virágporból és nektárból álló tartalék táplálékot, s erre helyez el egy petét. Azt gondolhatnánk, hogy egy függőleges aknában alulra praktikus elhelyezni az első „szobát”, majd fölé a következőt. De a kék fadongó nem követi az emberi építkezések megszokott sorrendjét. Először a járat tetejébe helyezi el a táplálékot, a nektárból és virágporból összeálló pépet. Erre ragaszt egy petét, majd a padlót készíti el. Ez alá kerül az újabb felhalmozott ennivaló és az újabb pete. Az is bizonyítja ezt a sorrendet, hogy ha sikerül meglátnunk egy ilyen lárva „társasházat”, mindig a legfelső lárva a legfejlettebb. (Lásd: Móczár László: Rovarbölcsők c. könyvét! Ez a hiteles forrás, nem pedig az egyéb, netes leírások).

A lárvák a bölcsőben telelnek át, s csak a következő tavasszal bábozódnak be, majd alakulnak át kifejlett rovarrá. Tehát teljes átalakulással fejlődnek.

Már megtudtuk, hogy növényevő, tehát nem egy veszélyes ragadozóról beszélünk. Mindezek ellenére van fullánkja, amit esetenként használ is. A bölcsői környékét őrzi, sőt a nőstények közösen mérges zúgást hallatnak, ha zavarást észlelnek. De még ilyenkor sem támadnak agresszíven. Akkor fordul elő kék fadongó csípés, ha véletlenül megfogjuk egy növényen vagy a száradni kiakasztott ruhán. Csípése hasonló egy darázscsípéshez, fáj és megdagad. Csak akkor lehet veszélyes, ha valaki allergiás rá. Én már többször fényképeztem közvetlen közelről kék fadongót, ami sosem reagált idegesen, sőt teljesen hidegen hagyta, hogy a közelében mászkálok és fotózom.

Közelről kissé ufós feje van, mert hatalmas összetett szemei uralják a fejét, s érdekes, hogy a szemei is feketék, akárcsak a feje. A csápjai azonban nagyon kis helyesek, s tompítják a fekete szín komor hatását.

Ne féljünk tőle, inkább figyeljük szorgos táplálkozása közben, ha a közelébe kerülünk.

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

408 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
HannaEngem tegnap harapott meg.Nagyon fájt de raktunk rá fél óráig egy vöröshagymát amikor levettük már nem is fájt.
KrisztiHát nem tudom ki mit hisz de engem igen is ez a nagy dongó csipet vagy harapott nemtudom nagyon fáj bedagat lezsibat az egész karom alig birtam lesöpörni magamról kapaszkodott belém most vagyok az orvosnál pont szurit kapok.
AndiNekunk a teraszon van egy kis diszkent kirakott uszadekfa kreacio, es arra lettem figyelmes hogy rengeteg forgacs van alatta. Megforditva lattam hogy dongo feszek. Ketten vannak nagyon jo fejek. Osztozunk a teraszon. Orulok a tarsasaguknak. Valoszinu hogy a sok viragzo novenyunk vonzotta oket ide
PinguEgyszer tőlem jobbra és balra is volt egy ilyen, sarokba voltam szorítva , de szerencsére békén hagytak :)
TayasNálunk a kerti pihenő és az előtető is akác rönkből készült. Minden évben van egy-egy dongó ami ezekben készít bölcsőt. Az idén három gyönyörűségünk is van. Sosincs konfliktus, pedig az egyik a bejárati ajtóval szemben fúrt bölcsőt. Nem bántjuk őket, mert gyönyörűek és hasznosak. Ha valamelyik betéved, lepkehálóval megfogom és kint elengedem. :)
PotyerdisznóÉn kérem,személy szerint szabályosan rettegek ezen rovaroktól. Berepülnek a félig nyitott teraszomra és képtelenek kijutni, minden áron az ablaknak repülve próbálkoznak!
BaluZüm-züm fekete méhecske nálunk Mogyoródon is lakik az öreg farakásban néhány zümike. Ha közelítek, körözgetni kezd mellettem, de sose tojtam be valahogy tőle eddig. De, mivel fullánkos, jobb óvatosnak lenni...
ÁrminA fekete dongó is van itt
NagyiSzerintem szép állatok nem érdemes őket bántani,de én igazság szerint gyűjtöm a rovarokat és most ez az allat áll a halál listán.De csak egy.
KAPOS ISTVÁNSzerintem minden élőlénynek joga van élni.Egyet ne felejtsünk el,nem ők veszik el a mi életterünket,hanem az ember az övékét.Te is véded a családod ő is a sajátját.Kössetek kompromisszumot,a kert egy napos zugába készíts rovarhotelt,olyan helyemn ahol ritkán találkoztok.Te is jól jársz és ő meghálálja a gondoskodást.
bt89Nem tudom ti hogy vagytok vele, gyerekkoromban 2x léptem rá, és jobban fáj mint a darázscsípés, 26 éves koromig ha meghallottam vagy láttam egy ilyet zümmögni, lekapcsolták a villanyt, és elszaladtam amilyen gyorsan csak tudtam, kirándultunk a Nagy Eget hegyre, telivolt az út ezekkel, ott sütkéresztek a napon a köveken, nagyon rosz érzés ha elvagy mint a befőtt, és egyszercsak egy ilyen repked az arcodnál...ráadásul a kematox se öli őket...
kisszasza68Jópofák vagytok! Nálam szarrá rágták a fa tartó oszlopokat és komoly károkat rágicsáltak ugy hogy bocs de én pofozom őket mert nem hasznot hanem kárt csinálnak akár egy darázs és ha elszaporodnak hát fossá rágnak mindent ami száraz fa és nincs mozgatva Szépek de csak bosszuságot okoztak eddig!
RózsaNálam a lilaakácon gyűjtögettek. Akkor még nem ismertem fel őket, de nagyon tetszettek. Szép kék fényük volt a napon. Nem bántottam őket, ők sem foglalkoztam velem. Mióta a lilaakác elhervadt, nem láttam őket.
JoeyEn nem bantom oket, bar nalam is a farakasban vannak, eddig nem volt konfliktus.
DeMarcoFával fűtünk és idén az egyik fadarabba befészkelt egy kék fadongó pár. Ahogy a posztban is leírta a szerző, a fészküket azért őrzik és elég idegesítő tud lenni két ilyen nagy dongó körözése az ember körül. Így a likvidálás mellett döntöttem, biztos, ami biztos, volt pár kisgyerek is a közelben. Az apát egy jól irányzott ütéssel ártalmatlanná tettem, de az anya egy igen erős zaklatott zúgássorozat után meglépett. A fadarabot a fészekkel különválasztottam és elraktam máshová. Az anya visszatért és kétségbeesetten kereste a fészket, újra meg újra átvizsgálva az egész farakást darabról darabra szisztematikusan. Végül egy hónappal később ott is találtam meg a farakás előtt megfagyva... A másik furcsaság az volt, hogy bár a kecskedarazsak mindenhová raknak fészket, de a fadongókat messze elkerülték, a közelükben egy fészket sem raktak le.A kék fadongó csillogó színe

A kék fadongó csillogó színe


Más fényviszonyok közt barnának látszik

Más fényviszonyok közt barnának látszik


Az sem zavarja a fadongót, ha a növény nem bírja el a súlyát

Az sem zavarja a fadongót, ha a növény nem bírja el a súlyát


Szájszervét a virág mélyére dugja

Szájszervét a virág mélyére dugja


A kék fadongó hátára keni a virágport a zsálya

A kék fadongó hátára keni a virágport a zsálya


Nagy összetett szeme is fekete

Nagy összetett szeme is fekete


Pihenő, napozó kék fadongó

Pihenő, napozó kék fadongó


Fejjel lefelé lógva is tud enni

Fejjel lefelé lógva is tud enni


Kapaszkodva

Kapaszkodva


A kék fadongó a legkisebb virágot se hagyja ki

A kék fadongó a legkisebb virágot se hagyja ki


Kék fadongók által kikapart fűrészpor

Kék fadongók által kikapart fűrészpor


Csápjai rövidek

Csápjai rövidek


Kék fadongó oldalról

Kék fadongó oldalról


Szereti az ajakos virágokat

Szereti az ajakos virágokat


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!