Geológiai érdekesség Nógrádban: andezit oszlopok Bér közelében

2014-11-16

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Egyetemista korom óta nem jártam erre, de emlékeztem rá, hogy nagyon szép vidék! Bér egy falu Nógrád megyében (lásd a térképen). Olyan különleges andezit oszlopokkal büszkélkedhet, hogy ma már a Novohrad-Nógrád  Geopark része. Örülök, hogy ismét felkerestem!

A kocsit le lehet állítani a faluban, s innen kellemes kirándulást lehet tenni az ún. kőtár irányába. A fura, hajlított jelek tulajdonképpen már az andezit oszlopokra utalnak. A kőbánya, ami felé igyekszünk, a nagyobb domb méretű hegyen van. Amint közeledünk, ismertető táblákat találunk az ösvény mentén, amik elmagyarázzák a terület geológiáját és felhívják a figyelmet az élővilág érdekességeire is.

Az andezit egy 18-19 millió évvel ezelőtti vulkáni működésnek köszönhető. A láva egy része kőzetrepedésekben rekedt, s hűlt ki (ezeket hívjuk teléreknek). A kihűlés során zsugorodott az anyag, ennek köszönhető az oszlopos elválás. (Az oszlopos megjelenés egyébként a bazaltra jellemző, andezitben nagyon ritka!) Az oszlopok 5 vagy 6 szögűek, s 8-10 méter hosszúak. Most azért láthatjuk őket a felszínen, mert az 1980-as évekig bányászták itt az andezitet (Holczer-bánya). Ez az andezit anyagában is nagyon szép, csiszolható, így sírkőobeliszkek készítésére is alkalmas volt.

A bánya közelében nemrég egy kőtár épült, amely egy jelképes épület. Látványnak nem rossz, de még eső ellen sem véd. A teteje az andezit oszlopok keresztmetszetét idézi a maga 5-6 szögű lyukaival. Körülötte a környék kőzeteiből látható egy gyűjtemény. A falakon olvasható kőzetleírások nekem nem tetszenek. Nem világos belőlük, hogy csak konkrétan ezekre a helyi típusokra vonatkoznak, nem pedig általános kőzetleírások. Sajnos bőven tartalmaznak magyartalan mondatokat, nyomtatási hibákat is. Csak remélni merem, hogy a szlovák és az angol szöveg nem ilyen!

A bányafal kicsi, de nagyon látványos! Érdemes feljönni ide érte!

Pár méterre innen még egy érdekesség vár: az andezit kőtenger. Ez nem más, mint a kőzet aprózódásának terméke, ami most is képződik. Nehezen járható rész, de nem is kell rámenni, vezet mellette egy ösvény, ha fel akarnánk mászni a tetejére.

Akit (mint engem is) a köveken kívül az élőlények is érdekelnek, találhat egy-két érdekességet. A sziklákat sokféle moha borítja, melyek között páfrányok nőnek. Az édesgyökerű páfrány részben ehető ugyan, de védett, úgyhogy ne együk, csak nézzük meg. Jópofa, dundi gombócokban állnak a levelének fonákán a spóratartók. A harasztok ugyanis virágtalan növények, spórákkal szaporodnak. Szintén páfrányok az aranyos fodorkák, bár a leveleik nem tipikus páfránylevelek. Ők is szép zöld színfoltot jelentenek a sziklákon.

Mindenkinek kellemes barangolást kívánok!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszönöm! Erika

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokBér helye Nógrádban

Bér helye Nógrádban


Bér falu térképe és táblája

Bér falu térképe és táblája


Bér kőtár pontos helye

Bér kőtár pontos helye


A kőtár

A kőtár "épülete"


Kőzetbemutató

Kőzetbemutató


Kőzet ismertetők

Kőzet ismertetők


A Holczer-bánya andezit oszlopa

A Holczer-bánya andezit oszlopa


A bánya andezit oszlopai

A bánya andezit oszlopai


Az oszlopok 5 és 6 szögűek

Az oszlopok 5 és 6 szögűek


Ösvény vezet fel a bányához

Ösvény vezet fel a bányához


Édesgyökerű páfrány

Édesgyökerű páfrány


Aranyos fodorka

Aranyos fodorka


Kőtenger

Kőtenger


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!