Az első tavaszi lepkék

2011-03-23

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Tavasz: virágok, napsütés, madárcsicsergés és….lepkék. De honnan kerülnek elő a repülő példányok már március elején? Hiszen emlékszünk az iskolából: pete, hernyó, báb, kifejlett lepke. Ezt az utat nem tehette meg a lepke koratavaszig. Nem is tette.

Egyes lepkék (ők alkotják a kisebbséget) nyár végi alakjai áttelelnek. A törékeny szárnyak, a karcsú test túlélik akár a kemény mínuszokat is. Biztosan jól elbújnak – gondolhatnánk. Még ez sem szükséges feltétlenül.

A citromlepke már koratavasszal feltűnik csapongó repülésével. A telet védtelenül a talajon vagy száraz levelek között töltötte. Ezt azért tehette meg, mert testfolyadéka fagyálló. Nagyon hideg telek azonban megtizedelik őket. Az idei nem volt nagyon hideg tél, így már láthatók a szép, citromsárga hímek és a fakóbb nőstények. A képen hím látható az Alcsúti Arborátumban.

A másik sikeres áttelelő, akivel idén találkoztam, a C-betűs lepke. A tavalyi második nemzedéke, ami augusztusban alakult ki, telelt át. Ennek ellenére érdemes megnézni a szárnyát: hibátlan. Igazán gyönyörű lepke! Jellemző szárnyainak csipkés szegélye. A nevét adó „C” rajzolat csak a csukott szárnyakon, az alsó oldalon (a szárny fonákán) látható. (Lásd a Galériában az Állatok fül alatti tavalyi képet!)

 

Várjuk a frissen kikelő fajokat!

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Citromlepke az avaron

Citromlepke az avaron


Citromlepke hím

Citromlepke hím


C-betűs lepke

C-betűs lepke


C-betűs lepke

C-betűs lepke


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!