Egy kis gyöngyszem: a Bajdázó-tó

2011-04-25

38 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Áprilisban úgy alakult, hogy háromszor is jártam a Bajdázó-tónál. Ezt a kicsi, de izgalmas tavat Királyrétnél lehet felkeresni. Javaslom, hogy Kismarosról kisvonattal jöjjetek fel Királyrétre. Itt az állomás után jobbra kell fordulni, követve a Horgásztó feliratot. A Horgásztó mellett elhaladva (a kerítés mentén) az ösvényen kell folytatni az utat, és 10 percen belül meg is érkezünk a Bajdázó-tóhoz.

A kis tavat 2010-ben újították fel, mert nagyon feltöltődött. Eredetileg az 1700-as évek végén alakították ki mesterségesen, vaskohászati célokra. Most, hogy ismét van szabad víztükör, az élővilág is megújult. Érdemes ráérősen, csendben, nyitott szemmel körbesétálni. A séta tarthat negyed órát, de ha igazán LÁTNI akarunk, nemcsak nézni, akkor bizony 1-2 óra!

Napos délelőttökön a mocsári teknősök a tóban heverő fatörzsekre szoktak kimászni napozni. Csendesen közelítsünk hozzájuk, akkor nem csobbannak a vízbe egyetlen mozdulattal, hanem megengedik, hogy megcsodáljuk őket. Hazánk egyetlen teknősfaja természetesen védett. Itt szerencsére még nem kell megküzdeniük az ékszerteknősökkel, melyeket ma már majdnem minden vizes élőhelyen megtalálunk. A mocsári teknősnek a páncélja és a pikkelyes teste is sárga pöttyös. Úgy tűnik, sikerül nekik megfelelő, laza talajt találniuk a közelben a tojások elásására, mert egészen apró kisteknősöket is lehet látni. Kevés természetes élőhelyen láthatjuk őket ilyen közelről, élvezzük ki!

A kétéltűek közül a békákkal tavasztól őszig mindig találkozhatunk. Tavasszal nagyon izgalmas, hogy különböző fejlődési szakaszaikban figyelhetjük meg őket: peték, ebihalak, kifejlett békák is láthatók. Minden hazai kétéltű védett, tehát óvatosan bánjunk velük! Elpusztult békákat is láthatunk tavasszal: kilapítottakat, amiket jármű ütött el, vagy a vízben felpuffadtat is. Ez utóbbi lehet barna varangy nőstény, amit a jóval kisebb hímek annyira megrohamozhatnak a párzási lázban, hogy nem képes a víz felszínére emelkedni és megfullad. Ilyen példány látható a képen. Lehet, hogy nem gusztusos látvány, de nagyon érdekes: látszik az elől lenőtt nyelve, melynek hátsó, szabad vége így halálában hosszan kilóg a szájából. Már a mérete is lenyűgöző!

A vízben kecskebékákat (vagy nagy tavi békákat) láthatunk – hallhatunk. Nemcsak előlünk ugranak fejest, de a vízben járőröző vízi siklók és kockás siklók elől is. Ez utóbbi két sikló ránk nézve teljesen ártalmatlan (és amúgy is védett), nem úgy a békákra nézve. A nevével ellentétben nem a vízi sikló az igazán vízhez kötött faj, hanem a kockás. A képeken jól láthatóak a faji bélyegek: a vízi sikló két nagy, félhold alakú foltja a nyakán; a másik sikló kockás mintázata. A villás nyelv a kígyókat a szaglásban segíti: amikor behúzzák a nyelvüket, az a felső szájpadlás két gödröcskéjébe továbbítja a szagmolekulákat. A gödröcskékben lévő érzékszervet Jacobson-szervnek nevezik.

Javaslatom: hozzunk 2-3 üres, tiszta vajkrémes dobozt, amivel vizet meríthetünk és megszemlélhetjük az apróságokat. Ugyanis azok az élőlények is érdekesek, amiket egy kis tálkával is ki tudunk meríteni a víz széléről. A képeken bemutatok néhányat azok közül, melyeket most tavasszal találtunk: keringőbogarat, kérészlárvát, ebihalakat. A kevésbé bizalomgerjesztő vízi skorpió mellé ne nyúljunk be, mert bár nem skorpió, hanem rovar, mégis meg tud csípni. A piócák közül is bátran kimeregethetünk egyet. Érdekes megnézni a tapadókorongját. Nem kell félni tőle!

Vízimadarak közül a tavon lakó vadkacsapárt (tőkés récéket) könnyen megpillanthatjuk. Sokkal nagyobb szerencse kell ahhoz, hogy a félénk kis vöcsök is előmerészkedjen a tó nádasos kis szigetének biztonságából. Alig akartam hinni a szememnek, amikor megláttam.

Nem ígérhetem, hogy mindig mindent meg lehet pillantani a fentiek közül. Mindig azért kell hálásnak lennünk, amit megleshetünk a természetben. Lehet azonban, hogy Te még szerencsésebb leszel, és még több csodát fedezel fel ebben a kis gyöngyszemben!

Ha tetszett a cikk, kérlek, kattints!

Kapcsolódó cikkeim:

  • Új látnivaló a Börzsönyben: a Királyréti Tanösvény és Látogatóközpont
  • Érdemes megnézni a felújított kilátót a Csóványoson!
  • Kora tavaszi leskelődés a Börzsönyben
  • Börzsöny: Madarak és érdekességek
  • Királyréti madarászás

38 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
F.ErikaDehogy! Két hete jártam ott ismét, szépséges, mint mindig.
Feriaz egyik blog szerint a Bajdázó-tó kiszáradt. Igaz?
ErikaJó Neked, hogy jégmadarat is láttál. Ide vissza kell menni!
TimiSziasztok, Szombaton még jégmadarat is lehetett látni a tónál vadászni:-) Tényleg csodálatos kis gyöngyszem ez a Börzsönyben.Bajdázó-tó

Bajdázó-tó


Vannak kis teknősök is

Vannak kis teknősök is


Mocsári teknősök

Mocsári teknősök


Napozás közben

Napozás közben


Teki mászik ki a fára

Teki mászik ki a fára


Pöttyös a páncélja is

Pöttyös a páncélja is


Közelkép

Közelkép


Friss békapete-csomó

Friss békapete-csomó


Látszanak az ebihalak a petékben

Látszanak az ebihalak a petékben


Kecskebékák

Kecskebékák


Szerelmi háromszög (barna varangyok)

Szerelmi háromszög (barna varangyok)


A halott barna varangy nyelve

A halott barna varangy nyelve


Vörösnyakú dögbogár békadögön

Vörösnyakú dögbogár békadögön


Keringőbogár (piros), ebihal (lila), kérészlárva (kék)

Keringőbogár (piros), ebihal (lila), kérészlárva (kék)


Víziskorpió

Víziskorpió


Napozó kockás sikló és teknős

Napozó kockás sikló és teknős


Pióca

Pióca


A kockás sikló kockás

A kockás sikló kockás


Vízisikló

Vízisikló


Két nagy sárga folt van a nyakán

Két nagy sárga folt van a nyakán


Pihenő tőkés réce

Pihenő tőkés réce


Kis vöcsök (piros)

Kis vöcsök (piros)


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!