Egy szépséges élősködő

2011-05-15

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Alapvetően igaz, hogy minden növény zöld a klorofill (zöld színanyag) miatt, mégis akadnak kivételek. Ilyenek a májusban – nyár elején virágzó vajfüvek (vagy más néven szádorgók).

Ezek a növények nem maguk hasznosítják a napfény energiáját, hanem áttértek az élősködő (parazita) életmódra. Más növényektől szívják el a kész táplálékot. Támadásuk színtere a gyökér, ebbe hatolnak be, ún. gyökérélősködők. A szádorgók legtöbb faja egy-egy növénycsoportra specializálódott, csak ezekhez kapcsolódik. A Kárpát-medencében húsznál is több fajuk él, így elég sok növénycsoport szenvedhet tőlük. Ez azonban ne keltsen bennünk ellenszenvet, hiszen ők is a körforgás részei, ha nem lennének, talán vészesen elszaporodna a gazdanövényük más fajok rovására. (A termesztett növényeinknek is vannak köztük ellenségei, pl. a dohányfojtó szádorgó. Ellene nyilván küzdenek a mezőgazdaságban.)

Úgy vehetjük észre őket, hogy felfigyelünk a halvány, sárgás-barna foltokra a zöld növényzet között. Az én fotóim a Sas-hegy védett területen készültek, májusban. Szerintem két fajt látunk a képeken, de nem tudom pontosan meghatározni őket. Szívesen venném a szakszerű segítséget, ha valaki meg tudná határozni őket.

Figyeljük meg a képeken a virágok szépségét, szerkezetét! A szirmok összenőttek, úgynevezett pártát alkotnak. A párta széle 5 részre tagolódik, ezeket cimpáknak nevezzük. Felül két, alul 3 cimpa látható, olyan, mint egy nyitott száj. Belül helyezkednek el a porzók és a termő. A termés a termőből fejlődik és több ezer magot tartalmaz, de azok egészen aprók. A talajba jutva sokáig várakoznak, csak akkor fejlődnek ki, ha a gazdanövény gyökere a közelükbe ér. (Hogy ezt honnan tudják? Minden valószínűség szerint a gazdanövény gyökere által kibocsátott kémiai anyagok indítják be a csírázást.) A fiatal növény első teendője, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a gazdanövénnyel. Nélküle elpusztulna.

Aki teheti, csodálja meg őket a Sas-hegyen vagy másutt, ahol rájuk akad. A természetben ne pusztítsuk el őket!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi!

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Bimbózó vajfű

Bimbózó vajfű


A vajfű

A vajfű "gyertyája"


Erősen eltér a zöld növényektől

Erősen eltér a zöld növényektől


Jól láthatók a párta cimpái

Jól láthatók a párta cimpái


Tátott szájak

Tátott szájak


Közelkép

Közelkép


Ez egy másik szádorgó faj

Ez egy másik szádorgó faj


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!