Sáska? Szöcske? Tücsök?

2011-07-03

93 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

(Javaslat: Előbb olvasd el a cikket, majd próbáld meg a képeken látható állatokról megmondani, hogy melyik csoportba tartoznak. Megoldás a cikk alján.)

 

Mit csinált a tücsök nyáron?

Csak muzsikált hét határon.

Aztán jött a tél a nyárra,

s fölkopott a koma álla.

 

Sokunknak a tücsök és a hangya meséje az első emlékünk, melyben a tücsök szerepel. Már ekkor megtudjuk, hogy kiváló muzsikus, s szüleink segítségével megismerkedünk a „ciripel” szóval. Többnyire azonban a mesekönyvben egy csinosan karcsú, zöld színű rovar rajza képviseli a „tücsköt”, s ez a kép rögzül belénk. Kár érte! A tücskök ugyanis zömök felépítésű rovarok, busa fejjel. A leggyakoribb hazai fajuk, a mezei tücsök fényes fekete színével igazán nem hasonlít a mesekönyv ábrájára! A többi faj is leggyakrabban barna színű. Ciripelni azonban valóban tudnak, s tényleg nem gyűjtenek tartalék táplálékot, mert a telet lárva alakban, földi lyukakban, evés nélkül vészelik át. Harmadik pár lábuk ugróláb, vastag combbal. Szárnyaikat laposan a hátukra fektetve tartják. A hímek ciripelnek a szárnyaikon lévő ciripelő erek összedörzsölésével. A mezei tücsök a maga ásta földi lyukat erősítőként használja, a bejáratnál szokott ciripelni. A cél a nőstények csalogatása. Hogy ne történjen „félrelépés”, minden faj más hangot ad (más a rezgésszám, a hangmagasság és a ritmus), melyet a nőstények kiválóan felismernek. A tücskök nagy fején rágó szájszerv van, mellyel főleg növényeket, ritkábban más rovarokat fogyasztanak. Nekünk nincs félnivalónk tőlük, nyugodtan megfigyelhetjük őket földi lyukaik bejáratánál. Ha a jöttünkre gyorsan visszahúzódó rovart van türelmünk mozdulatlanul kivárni, akkor 2-3 perc múlva előjön rejtekhelyéről és megcsodálhatjuk fénylő fekete testét.

Kicsit nehezebbnek tűnik a réten lépteink hatására szanaszét ugráló aprónépet szétválogatni sáskákra és szöcskékre. Többen meg vannak győződve róla, hogy minden rovar, ami elugrik előlünk, szöcske. Pedig jóval nagyobb valószínűséggel sáskát láttunk. Hogy is van ez?

A hazai sáskák és a szöcskék többsége karcsú testű, ugrólábbal rendelkező, sőt repülni is tudó rovar. Színük ugyan zöldön kívül még sokféle lehet, de általában világos színűek (nem feketék, mint a mezei tücsök). Ha van szárnyuk, az háztetőszerűen fedi a testet. Mégsem nehéz megkülönböztetni őket.

A sáskák csápja mindig rövid, legfeljebb a testük feléig ér. Ez igaz a lárvákra és a kifejlett egyedekre is. A szöcskék csápja feltűnően hosszú, gyakran hosszabb, mint a testük. Tehát a jelszó: „Mutasd a csápod, megmondom, ki vagy!”

Még néhány különbség

A táplálkozásmódjukat tekintve: a sáskák növényevők (gondoljunk a sáskajáráskor okozott károkra!), a szöcskék a növényeken kívül más ízeltlábúakat is elfogyasztanak. A sáskák nőstényeinek rövid a tojócsöve, a szöcskéké hosszú, szabad szemmel jól látható (mivel petéiket talajba vagy növényekbe rakják). A sáskák többsége hangadáskor az első szárnyán lévő ciripelőérhez dörzsöli az ugrólábán lévő kitin-kiemelkedéseket. Ha egy éppen ciripelő egyedet figyelünk meg, láthatjuk hátsó combjának a mozgását. A szöcskék az első két szárnyuk összedörzsölésével keltik a hangot.

Érdekességek

  • A nálunk is élő szemölcsevő szöcske erős rágóival haraptatták le a svéd parasztok a szemölcseiket. Ez ma már nem szokás, de tény, hogy ha megfogjuk, bizony védekezésül belénk haraphat.
  • A magyarországi sáskajárásokról már a 11. századtól vannak írott források, és 1242-től minden évszázadra jutott egy-egy jelentősebb pusztítás. A vándorsáskák egészen az 1870-es évek végéig rendszeresen megjelentek az ország különböző területein, és éhínséggel fenyegették a lakosságot.
  • A fűrészlábú szöcske a legnagyobb Magyarországon előforduló szöcskefaj, a 10 cm-es méretet is elérheti. Színe zöld, első két lábpárja feltűnően fogazott. Ritkán kerül szem elé, egyrészt, mert alkonyatkor mozog, másrészt egész Európában igen ritka faj. Ragadozó, főleg kisebb sáskákkal táplálkozik. Védett.

 

Irodalomjegyzék

Búvár zsebkönyvek: Sáskák, szöcskék, tücskök

www.kertpont.hu

wikipédia

 

MEGOLDÁS

  1. 1. sáska   2. szöcske   3.szöcske   4.tücsök   5.sáska   6.szöcske   7.szöcske   8.tücsök   9.sáskák    10.szöcske  11.szöcske

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi!

93 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

1.

1.


2.

2.


3.

3.


4.

4.


5.

5.


6.

6.


7.

7.


8.

8.


9.

9.


10.

10.


11.

11.


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!