Szúrós szarvak, tülkös tulkok és címeres ökrök

2012-02-21

50 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A patások fejét ékesítő képződmények közül most a valódi szarvakról írok. Ezek szaruból állnak, akárcsak a karom, a köröm, a pata vagy a szőr. Tülkös szarvnak is szokták nevezni őket, mert a belsejük üreges. A koponyához úgy csatlakoznak, hogy abból két csontos nyúlvány nyúlik ki oldalra, a csap, s ezen fejlődik ki a szarv (lásd a fotón!). Az aganccsal ellentétben a szarvat nem hullajtja el évente az állat, hanem az egész élete során megmarad. Gyakran mindkét nem visel szarvat (ami az agancs esetében kizárólag a rénszarvasnál fordul elő).

Vadon élő állaton hazánkban csak a muflonon láthatunk szarvat. Ez az állat sem őshonos nálunk, Korzikáról telepítették be vadászati céllal. A muflon a birkafélék rokona. A kosok szarva egész életük során nő, hátulról előrefelé csavarodva. A jerkék (vagyis nőstények) kb. 10%-ának is lehet szarva. A szarv tüzetes vizsgálatából megállapítható az életkor: az évek közti határt egy összesűrűsödött rétegekből álló rész képezi (lásd a fotón!). Tehát a szarv megléte nem biztos nemi bélyeg. A szőrzet színe azonban segít: a kosok hátán egy nyeregnek nevezett fehéres folt alakul ki.

Az európai bölény sem él már szabadon nálunk, de állatkertekben vagy a Budakeszi Vadasparkban láthatjuk. A középkorban még szokványos vadászzsákmánynak számított nálunk is. Mindkét nem busa fején rövid, erős szarvakat visel.

Háziállataink között már sokkal több tülkös szarvúval találkozhatunk. A szarvasmarhák mind ide tartoznak. Egyik ősük, a nálunk is élt és vadászott őstulok mára már kihalt. Koponyáit meg lehet találni a kőkori települések leletei között. A Hortobágyon most helyette az ősi tulajdonságokat hordozó Heck marhát tartják bemutatás céljából.

A magyar szürke marha igazán impozáns szarvat növeszt. Ennél a fajnál is minden egyednek van szarva, a teheneknek is. A bika erőteljesebb testalkatával, kormos színével, busa fejével üt el a tehenektől. A szarvak első ránézésre egyformának tűnnek, de egy kicsit is alaposabb megfigyelés után észre lehet venni, hogy milyen sokfélék! A legkönnyebben megnevezhető a lantszarvú. Még vagy egy tucatnyi szakkifejezéssel illetik a különféle alakokat. Az ökör, mint tudjuk, a herélt bika. Azért herélték ki, mert így elvesztette agresszivitását, de megőrizte nagy erejét, s így kiváló igavonóvá vált. Az ökrös szekér ismert fogalom. Az ökröknek hosszabb szarva nőtt, mint a bikáknak. A szép, egységes szarvú ökrökből álló fogatot megcsodálták az emberek. A legszebbnek a címeres ökröket találták, akiknek széles, vastag tövű, szimmetrikus szarva volt. Tehát eleinte a címeres ökör nem szitokszó volt!

A juhok is tülkös szarvat hordanak. Az egyik ősi magyar fajta, a rackajuh. Két színváltozata létezik, a fekete és a fehér. A magyar racka minden felnőtt egyedének egyenesen szétálló, csavart szarva van. Vele ellentétben az erdélyi racka szarva csigásan tekeredő.

Még egy jelentékeny szarvat szeretnék bemutatni: a magyar parlagi kecske ékességét. Igazán érdekes a kifelé hajló íve! Ennek a fajtának azonban léteznek szarvatlan változatai is.

Mire jó a tülök?

A tülök ősidők óta az ember használati tárgya. Valószínűleg legelső felhasználása az ivótülök volt, amire alakja kiválóan alkalmassá teszi. Főként pásztorok és vadászok használták.

Végét levágva, kifúrva, s bodzacsapot illesztve bele hangszer lett, ez a kürt.  Ennek hangjával hívta reggelente a kanász a kondába a disznókat. A kanász sok helyen karácsony estéjén, máshol szilveszter estéjén tülkölve és ostorát pattogtatva járta végig a falu utcáját, s ilyenkor a disznótartó gazdák megajándékozták. (Ma hány kanász van a szilveszteri tülkölők között a Körúton?) Az erdészek, vadászok számára gazdagon díszített kürtök készültek.

Mi minden készült még szaruból? Sótartók, fésűk,rühzsírtartók, fűszertartók,csatok, késnyelek, ékszerek, stb.

A díszítésre nagy gondot fordítottak. Egy-egy jókezű juhász messze földön híres volt készítményeiről. Díszítő eszközük a bicska hegye vagy az erre a célra készített kemény acélból /esernyővas/ reszelt ár volt. Az egyszerűbb díszeket /név, évszám/ a könnyebb megmunkálhatóság kedvéért a sámfára húzott, forró vízben meglágyított szarun végezték el, de a finomabb rajzú munkát hetekig, hónapokig tervezte, karcolta mestere. /Dorogi Márton: Adatok a szaru népi feldolgozásához/

 

Felhasznált irodalom

Amit a szaru megmunkálásáról tudni kell. http://szaru.atw.hu/tanulmany.html

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

50 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Muflon koponya a csontcsapokkal

Muflon koponya a csontcsapokkal


Muflon szarván a sűrű rész

Muflon szarván a sűrű rész


Fiatal muflon

Fiatal muflon


2 éves muflon szarva

2 éves muflon szarva


Muflon kos a nyereggel

Muflon kos a nyereggel


Európai bölény

Európai bölény


Őstulok koponyák

Őstulok koponyák


Heck-marha

Heck-marha


Lantszarvú szürke marha tehén

Lantszarvú szürke marha tehén


Az álló bika mellett két tehén

Az álló bika mellett két tehén


Címeres szarvú szürke marha

Címeres szarvú szürke marha


Széles terpesztésű szarv

Széles terpesztésű szarv


Tehenek és borjak

Tehenek és borjak


Fekete racka juhok

Fekete racka juhok


Fiatal racka mint ördögfióka

Fiatal racka mint ördögfióka


Erdélyi racka csigás szarva

Erdélyi racka csigás szarva


Magyar parlagi kecske

Magyar parlagi kecske


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!