Kenutúra a Velencei-tavon (2012. május)

2012-05-21

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A biológia tagozatok idei utolsó közös kirándulásán a Velencei-tóra mentünk. Hogy igazán testközelből ismerhessük meg a tó nádasainak világát, kenukkal hatoltunk a mélyükre. A túrát Simon György vezette, aki biztosította a kenukat és minden felszerelést is. (Elérhetősége a cikk végén.)

Agárdon bemelegítésképpen egy ismerkedős játékot játszottunk, „Keress valakit, aki…” címmel. Egy táblázatot kell kitölteni különböző embereket találva a csoportban, pl. akire már szállt lepke, akinek van kutyája, aki fel tud sorolni 5 hazai hüllőt, stb. A bevezetés után megnéztük a szorgoskodó molnárfecskéket a kikötői házon.

A Touring Hotel kertjében várt ránk túravezetőnk, s a kenuk. Mindenki mentőmellényt vett a biztonság kedvéért, bár az átlag 1,5 méteres mélység nem túl veszélyes. A víz azonban nem csábított fürdőzésre, mert nagyon hideg volt. Az időjárásra nem lehetett panaszunk: napfény és feszített víztükör várt ránk.

Hamar eldőlt, kik vállalkoznak a kormányosi szerepre, s lassan megteltek a kenuk. A kezdeti bizonytalankodás, s némi félsz után mindenki felbátorodott, s minden hajó legénysége kialakította a maga stílusát. Egyesek stílusa meglehetősen sajátos volt (például gondosan kerülték az egyenes vonalban való haladást), de végül mindenki követte a vezércsónakot, ahol Gyuri lévén a kormányos, nem akadt gond a navigálással.

Bevettük magunkat a Velencei-tó nádasai közé. A tófejlődésnek azt az állapotát, amikor már a belsejében is megjelenik a nádas, fertőnek nevezzük. Ez tulajdonképpen a feltöltődésnek, vagyis a tó haldoklásának egy stádiuma. A Velencei-tó mai állapotát több mesterséges beavatkozással tartják fenn. Részint kotorják a medrét, részint szabályozzák a vízszintet (ami természetes módon állandóan változna), vágják a nádat.

A nádasok egy része rögzült medernádas, de előfordulnak úszólápok is. Ez utóbbiak is szigetnek látszanak, de nem érnek le a fenékig, s a szél el is mozdíthatja őket a helyükről. Alattuk élik rejtőzködő életüket a tó legnagyobb harcsái. Fogtak már 90 kilónál is nehezebb példányt! A harcsának ki sem kell jönnie az úszóláp alól, hiszen szívesen keresnek ott menedéket a táplálékául szolgáló kisebb halak is, pl. kárászok, a pontyok. Összesen 21 halfajt találni a tóban, sok őshonosat, s régebbi telepítésekből néhány tájidegent is (amur, pettyes busa).

A tó 420 hektárnyi része fokozottan védett madárrezervátum. Az itt élő sokféle madár közül mi láttunk fekete tollú, fehér csőrű szárcsákat, gyakran a víz alá bukó búbos vöcsköket, szundikáló tőkés récét. A fejünk felett több vörös gém repült át, a gémekre jellemző behúzott nyakkal. A kanalas gémek ezzel szemben nyújtott nyakkal repülnek, ami nem is csoda, hiszen nem tartoznak a gémek közé, az íbiszek rokonai.

Gyuritól sok érdekességet is hallottunk a madarakról. Megtudtuk, hogy a búbos vöcskök fiókáiknak kitépett pihetollakat adnak, ami kibéleli a kicsik gyomrát, így nem tesz bennük kárt a halszálka. Az egyre terjedő üstökös récék úgy biztosítják két fészekaljuk felnevelését, hogy az elsőt tőkés récék fészkébe csempészik, s gyakran látni a szürke kis „kakukkfiókákat” a récecsibék között. A 2. fészekaljat aztán maguk költik ki és nevelik fel.

A nádas felett egy hím barna rétihéja imbolygott. Ilyenkor ő vadászik, de feltűnő színe miatt nem száll a nádasban lévő fészekre, hanem rikoltással jelzi, hogy ennivalót hozott. Ekkor a tojó felszáll, és a levegőben veszi át a zsákmányt. Ő kevésbé látszik a fészken, hiszen rejtő színe van.

A lápokon a növényzet is érdekes és értékes. A hagymaburok nevű, fokozottan védett orchideának itt él a legnagyobb hazai állománya. A tőzegpáfrányból is hatalmas populáció található a területen.

A hínárnövényeket úszó és rögzült hínárokra oszthatjuk. A rencék (lápi és közönséges rence) úszóhínárok, melyeknek sallangos, víz alatti levelein kis hólyagok láthatók. Ezek tulajdonképpen csapdák, melyekbe apró rákokat ejt fogságba, s emészt meg a növény.

A tó vize is tartogat meglepetéseket. Sok benne az oldott só, s ezért a Velencei-tó szikes tó. Az egyes területein még a víz színe is különböző. A keleti medencében a legszikesebb, itt zöld a színe a zöldalgák miatt. Ahol a kotrás során elérték az agyagos pannon üledéket, ott szürkés, zavaros a víz. A nyugati oldalon, a zártabb nádöblökben barna, sőt fekete a színe a humuszsavak miatt. Ezt mi is láttuk.

A sok kisebb-nagyobb zegzugos csatornán való átkelés mindenkinek tetszett. Remélem, hogy az evezés mellett a tó szépségének megcsodálására is jutott idő. Szinte észrevétlenül elrepült az a három óra, amit a vízen töltöttünk.

Minden „vén tengeri medve” épségben megérkezett a kikötőbe.

A parton a vizek és a nádasok élővilágával kapcsolatos vetélkedőt szerveztünk. Képeslapokat, matricákat lehetett nyerni.

A program zárásaként a Touring Hotel tűzrakóhelyén szalonnát (valamint kolbászt, virslit, almát, hagymát, kenyeret, pillecukrot) sütöttünk. Senki sem maradt éhen!

 

Simon György vezette Velencei-tavi túrák: www.velenceitohajozas.hu

                                                           www.expediciovelenceito.hu

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

 

 

 

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokKeress valakit, aki ...

Keress valakit, aki ...


Molnárfecskék

Molnárfecskék


Mentőmellényben

Mentőmellényben


Aggodalom

Aggodalom


Háttérben a Velencei-hegység

Háttérben a Velencei-hegység


Mesterséges sziget

Mesterséges sziget


Nádasok között haladunk

Nádasok között haladunk


Szűk átjáró

Szűk átjáró


Kibukkanás a nádasból

Kibukkanás a nádasból


Gyönyörű volt a tó!

Gyönyörű volt a tó!


Torlódás

Torlódás


Kenuzás

Kenuzás


Pusztuló (babás) nádas

Pusztuló (babás) nádas


Barna rétihéja

Barna rétihéja


Lány legénység

Lány legénység


Itt szürke színű a víz

Itt szürke színű a víz


Búbos vöcskök

Búbos vöcskök


Simon György magyaráz

Simon György magyaráz


Hattyú

Hattyú


Diadalmas megérkezés

Diadalmas megérkezés


Villámkérdések képeslapért

Villámkérdések képeslapért


Feladatlap megoldás

Feladatlap megoldás


Szalonnasütés 1.

Szalonnasütés 1.


Szalonnasütés 2.

Szalonnasütés 2.


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!