A Természetismereti szakkör kirándulása a Gyadai-tanösvényen

2012-09-25

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Az idei tanév első kirándulásán a Budapesttől északra fekvő Naszály hegy oldalában jártunk. Itt alakították ki a Gyadai-tanösvényt a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdőgazdaság szakemberei. Úgy látszik, hogy a kiránduló családok és csoportok körében is egyre ismertebb a terület, mert dugig tele volt a parkoló ezen a szombati napon.

Mi busszal érkeztünk (amin csak álló helyet kaptunk).

A tanösvény elején kialakított kis mesterséges tó partján egy ismerkedős játékkal indítottuk a napot, hiszen a jelenlévő 17 fő között „öreg” szakkörösök, idei új diákok, szülők és testvérek egyaránt jelen voltak.

A szakmai programunkat erre a szép őszi napra két téma köré csoportosítottam. Az egyik a Naszály erdeinek és rétjeinek jellemző növényei és állatai voltak. A feladatlapok kitöltéséhez párokat alkottunk. A kérdésekre a tanösvény tábláit elolvasva lehetett megkeresni a válaszokat.

Megismerkedtünk a fatörzs szerkezetével, melyet el is játszottunk, önmagunkból alakítva ki az egyes részeket. Néhányan középen az évgyűrűket jelképezték, vagyis az elhalt fatestet. Őket állták körül az élő fatest részei. Ezután a kambium következett, vagyis az az osztódó szövet, ami minden évben új és új szállítócsöveket hoz létre. Kívül az élő háncstest övezi a kambiumot. A régi (évekkel korábbi) háncstest lassan kéreggé alakul, felszakadozik és leválik a törzsről. Egy-két emberünk még arra is maradt, hogy ők legyenek a fa gyökere és levelei.

Menet közben életnyomokra „vadásztunk”. Többféle állati ürüléket sikerült meghatároznunk a határozó segítségével (nyest, őz), találtunk gubacsokat, láttunk lábnyomot. Szinte mindenki talált ganéjtúró bogarat (a tavaszi és az erdei fajhoz tartoztak). Végül már nem is a faj újabb egyede volt az érdekes, hanem hogy milyen újabb színváltozatot sikerül találni.

A Gyadai- réten gyönyörű hernyót láttunk, aki békésen tűrte, hogy fotózzuk. Utólag kiderült, hogy a galajszender nevű lepke hernyója volt. A rét másik részén szinte kaszálni lehetett a sok őszi kikericset. Persze nemhogy nem kaszáltuk, de le sem szedtük őket, mert részint védett, részint mérgező növény. A rózsaszín virágokat a dunai szegfű szép példányai is képviselték.

Másik fő témánk az állatok érzékelése volt. A saját érzékszerveinken keresztül igyekeztünk az állatok helyébe képzelni magunkat. A tapintásunkat használtuk a „keresd a fát!” játék során. A fülünket tettük próbára a „rázogatós” játékkal, a szaglásunkat a „szimatolós” játék során, ízérzékelésünket pedig különféle ízesítésű cukorkák felismerése kapcsán. Mentünk girbe-gurba ösvényen, tükörben nézve közben a lombkoronát. Ez utóbbi a szülők szerint nehezebb volt, mintha bekötött szemmel kellett volna menni.

A patak menti fűzligetben végigsétáltunk a pallósoron. Kevesen vették észre a sunyin ránk leső krokodilt! Pedig még pluszpontot is lehetett kapni érte!

A sok feladat közben megéheztünk, és az Óriások pihenője nevű résznél tábortüzet gyújtottunk. (Nem könnyen, de sikerült). Végül már nem csak virslit és szalonnát, de májkrémes szendvicset is sütöttünk. Ez is ehetőnek bizonyult.

Visszafelé a hosszabb úton jöttünk, mert arrafelé egy függőhíd várja a bátor kirándulókat. Egyesek többször is végigmentek rajta, sőt volt, aki hátrafelé is.

Az időjárásra nem lehetett panaszunk, ennél szebb kirándulóidő már nincs is. A társaság is remeknek bizonyult! Reméljük, hogy a többi kirándulásunk is ilyen jól sikerül majd.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
Berekhelyi NárciszKEdves Erika, A Gyadai Tanösvényt teljes egészében az Ipolyerdő Zrt Váci Erdészetének köszönhető. Alant küldtem egy linket is a tanösvényről.Megköszönöm, ha kijavítja. Üdvözlettel, Berekhelyi Nárcisz (berekhelyi@ipolyerdo.hu) http://www.ipolyerdo.hu/index.php?op=category&id=004011001002Megmérjük a fa kerületét

Megmérjük a fa kerületét


Fát

Fát "építünk"


Erdei ganéjtúró

Erdei ganéjtúró


Tavaszi ganéjtúró zöldes színben

Tavaszi ganéjtúró zöldes színben


Kék tavaszi ganéjtúró

Kék tavaszi ganéjtúró


Nyestkakit vizsgálunk

Nyestkakit vizsgálunk


Friss őzkaki

Friss őzkaki


A galajszender hernyója

A galajszender hernyója


Őszi kikericses rét

Őszi kikericses rét


Őszi kikerics

Őszi kikerics


A pallósoron

A pallósoron


Dunai szegfű

Dunai szegfű


Tükörrel megyünk az ösvényen

Tükörrel megyünk az ösvényen


Célra tartunk bekötött szemmel

Célra tartunk bekötött szemmel


Keresd a fát! - játék

Keresd a fát! - játék


Rázogatós párkereső játék

Rázogatós párkereső játék


Szimatolós játék

Szimatolós játék


Sütögetés közben

Sütögetés közben


Feladatlapon törjük a fejünket

Feladatlapon törjük a fejünket


Boglárka nőstény

Boglárka nőstény


A függőhídon

A függőhídon


A tanösvény egyik táblájánál

A tanösvény egyik táblájánál


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!