Bakonybél és a Pannon Csillagda

2012-12-16

4 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Bár budapesti vagyok, mégis több szép emlék köt Bakonybélhez. Már egyetemistaként is jártam itt, egyik kedves csoporttársam is innen származik. Az ő közreműködésével jutottam egykor egy bakonybéli „őshonos” macskakölyökhöz, akiért egészen idáig autóztunk. A beszerzés teljesen illegális volt, ugyanis a szüleim ellenezték a budapesti lakásban való macskatartást. Néhány napi, könyörgéssel váltogatott duzzogás és a szénfekete macskakölyök bája azonban felemésztette az ellenállásukat, s évekre családtaggá emelte a Golyónak keresztelt, később meglehetősen öntörvényűnek bizonyuló cicust.

Azóta is szívesen látogatok el Bakonybélbe, ha errefelé járunk. Idén azonban egy számomra nagyon érdekes, új látnivaló is idevonzott. 2012 áprilisában megnyílt a Pannon Csillagda. Csak annyit tudtam róla, hogy csillagászati kiállítás, amelyben valódi távcső is üzemel. Decemberben sikerült eljutnom ide, s mint kiderült, eddigre már 40 ezer látogató látta az új attrakciót. Remélem, egyre többen választják majd úti célul, mert érdemes!

Már az épület is különleges: egy régi magtár és egy vadonatúj építmény ötvözete. Ez a bravúr ritkán sikerül jól, általában disszonáns az összhatás. Itt azonban sikerült úgy összeépíteni a kettőt, hogy kívülről is esztétikus, és belül is megfelel a kiállítás igényeinek. Érdemes a Galileiről, illetve a meteoritokról szóló részben felfelé is tekinteni a teremben, és megcsodálni a hatalmas tartógerendákat, amik egykor a termények súlyát hordozták.

A modern rész tetején messziről látszik az a kupola, ami a távcsöveket tartalmazza. Mi itt kezdtük a látogatást. Nyitva tartási időben mindig egy csillagász várja a látogatókat, ő mutatja be a távcsöveket és a látnivalókat. Nappal csak a naptávcső üzemelhet, melyben szűrők óvják a szemünket a napfénytől. Ebben eleinte a szakavatatlan szem csak egy nagy, narancssárga foltot lát, de a csillagász segítségével hamar észrevesszük a napkorong szélén a napkitöréseket és protuberanciákat. (Ezek anyagkiáramlások a Napból, melyek csak ilyen messziről látszanak picinek, a valóságban hatalmas képződmények.) Nagy előnye a csillagásszal való személyes találkozásnak, hogy szabadon kérdezhetünk tőle, akár a távcsövekről, akár az égi jelenségekről. Ha az éjszakai égboltra vagyunk kíváncsiak, előzetes bejelentkezéssel azt is megnézhetjük. Amire mindig szükségünk lesz, az egy kis szerencse, hogy derült legyen az ég. A környék fényei azonban nem zavaróak, hiszen éppen azért választották Bakonybélt, mert fényszennyezettsége enyhe, szemben a nagyvárosokéival. Ez egyben válasz arra is, hogy hogy került ide, a távoli kis bakonyi faluba egy ilyen modern létesítmény.

A kiállításra is érdemes időt szánni, hiszen nagyon sok tudnivalót olvashatunk le a magyarázó táblákról. Egyik érdekes információ éri a másikat. Nagyon tetszik nekem, hogy a szövegek világosak, érthetőek, de pontosak. Hosszú idő óta ez az első kiállítás, ahol nem kellett bosszankodnom a helyesírási hibák és a magyartalan mondatok miatt! Itt a kiállítók nagyon alapos és minőségi munkát végeztek. Végre!

Néhány érdekesség kedvcsinálónak:

  • A csillagászati ismeretszerzés sokáig a hajózás szolgálatában állt. A navigáció módszereivel és eszközeivel ismerkedhetünk meg. Láthatunk olyan világtérképet, ahol nem Greenwich-en halad át a kezdő hosszúsági kör.
  • Galilei fedezte fel a Jupiter 4 holdját, s azt is megfigyelte, hogy azok a bolygójuk körül (s nem a Föld körül!) keringenek. Ezek közül az egyik hold az Európa, amiről ma azt tudjuk, hogy befagyott óceán borítja a felszínét, melyben az élet lehetősége sem kizárt.
  • A távcsövek első generációja lencséket tartalmazott, majd a tükrös megoldás javította lényegesen a teljesítményt. A mai világelső távcső a Kanári-szigeteken áll, átmérője 10,4 méter.
  • Az eddigi hat emberi holdra szállás helyét láthatjuk a Hold térképén, olvashatjuk történetüket.
  • Kiállítottak egy igazi holdjárót, s megismerkedhetünk a részeivel, műszereivel.
  •  Olvashatunk a marsutazás által felvetett, egyelőre megoldatlan problémákról (pl. az űrhajósok várható testi leépüléséről a hosszú súlytalanság alatt, valamint a biztosan felmerülő pszichés veszélyekről).
  • Láthatunk egy igazi meteoritot, nem is kicsit: a Gibeon-meteoritok közül egy több mint 21 kg-os darabot. Ez ún. vasmeteorit, melynek kb. 90%-a vas, 7,7%-a nikkel, a többi része kobalt, foszfor és néhány ritka anyag. Dél-Afrikában ért földet egy nagy meteorit, még a történelem előtti időkben, s darabokra hullott. Később a helyi őslakosok szerszámnak használták a darabjait, melyeket csak össze kellett szedniük (egyébként nem tudtak fémeket kiolvasztani a kőzetekből). Ma több mint ezer darabját ismerjük (összesen 26 tonnányit). A legnagyobb gyűjtemény Namíbia fővárosában, az ún. Metor Plazán, az utcai kiállításon látható.

A tárgyakon és az ábrákon kívül azokat a különleges éjszakai fotókat is szeretném az olvasóim figyelmébe ajánlani, melyeket Ladányi Tamás készített, s melyeken a Bakony szebbnél szebb helyei, romos kolostorai szolgáltatják a csillagos égbolt előterét.  

A kiállítás maga is tartalmaz sok vetített képet és filmrészletet, de a planetárium vetített előadása különösen érdekes! A kb. 20 perces, lenyűgözően látványos bemutató megismertet minket a csillagok és bolygók keletkezésével, a Naprendszerünk felépítésével, és az élet utáni kutatások jelenlegi állásával.

Mi sok élménnyel gazdagabban léptünk ki a Pannon Csillagdából, s egészen a Szent Gellért kápolnáig sétáltunk, hogy a világűr csodái után a mi pici kis bolygónk csodáiban is elgyönyörködjünk.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással, s oszd meg ismerőseiddel. Köszi! Erika

 

További információ: www.csillagda.net

 

4 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
nagy gyorgyhelo erdeklodnek hogy mikor kovetkezik be az aszteroiaPannon Csillagda

Pannon Csillagda


A régi épületrész

A régi épületrész


Kiállítás az egykori magtárban

Kiállítás az egykori magtárban


Csillagász a távcsövekkel

Csillagász a távcsövekkel


A bakonybéli bencés templom a kupolából

A bakonybéli bencés templom a kupolából


Kilátás a kupolából

Kilátás a kupolából


Világtérkép a Kanári-szigeteken áthaladó kezdő délkörrel

Világtérkép a Kanári-szigeteken áthaladó kezdő délkörrel


A Jupiter 4 holdja

A Jupiter 4 holdja


Forgatható csillagtérkép

Forgatható csillagtérkép


A holdraszállások helyszínei

A holdraszállások helyszínei


Holdjáró szkafander

Holdjáró szkafander


A holdfázisokat bemutató képsor részlete

A holdfázisokat bemutató képsor részlete


Holdjáró robot

Holdjáró robot


A Gibeon-meteoritok lelőhelye

A Gibeon-meteoritok lelőhelye


A 21 kg-os meteorit

A 21 kg-os meteorit


Kép a Meteorit Plazáról

Kép a Meteorit Plazáról


Ladányi Tamás képeit eredetiben kell megnézni

Ladányi Tamás képeit eredetiben kell megnézni


Részlet a kiállításról

Részlet a kiállításról


A Szent Gellért kápolna a Borostyán-kúttal

A Szent Gellért kápolna a Borostyán-kúttal


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!