Hócsigák: különös hóformák

2013-01-26

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Egyik idei téli kirándulásomon Csillebércről indultam, a célom Budakeszi volt. Útba ejtettem Makkosmária szép templomát (ahol véletlenül még orgonajátékot is hallhattam).

Az út elején az erdőben senkivel sem találkoztam, teljes volt a csönd és a hóborította erdő fenséges nyugalma. Budakeszi felé közeledve aztán egyre több vidám, szánkózó család jött szembe. Ezen a szakaszon, az ösvény melletti rézsűn láttam meg a hócsigákat.

A kis lejtő alján 5 ilyen érdekes képződmény állt, illetve némelyik megakadt a kiálló ágakban. Úgy gondolom, hogy a fák ágairól leeső hópamacsok indíthatták el a gurulást, s tekerhették fel a hóleplet. Olyanok voltak, mintha a szőnyeget tekerte volna fel valaki. Látszott, hogy honnan hiányzik az a „szelet”, ami feltekeredett. Ha hóembert építünk, s gurítjuk a golyót, sosem ezzel a módszerrel tapadnak hozzá az újabb rétegek. Megpróbáltam mesterségesen kiváltani a jelenséget a lejtő tetejére lazán feldobott hógolyóval, de az azonnal besüppedt a hóba, és esze ágában sem volt legurulni. Feltételezem, hogy a hónak egy bizonyos fizikai állapotához (víztartalmához) köthető a jelenség. Lehet, hogy a külső hőmérséklet is számít. Mindenesetre nem túl gyakori az ilyen látvány!

Egy filmen már láttam hasonlót, de az tengerparti síkságon keletkezett, erős szél hatására. Azok a hócsigák méteres átmérőjűek voltak, ezek a most látottak max. 30 cm-esek. De nem a méret a számít! Nekem így is nagyon tetszettek!

 

Ha tetszenek a hócsigák, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokHócsigák az ösvény melletti lejtőn

Hócsigák az ösvény melletti lejtőn


Hócsigák háromféle méretben

Hócsigák háromféle méretben


Hótekercs

Hótekercs


Jól látszik a hócsiga spirálja

Jól látszik a hócsiga spirálja


Egy nagyobbacska hócsiga

Egy nagyobbacska hócsiga


Ez a kicsi hócsiga eldőlt

Ez a kicsi hócsiga eldőlt


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!