Ismerkedjünk meg a zuzmókkal!

2013-03-28

121 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Sok különös élőlény van a Földön, de bizonyos szempontból a zuzmók túltesznek a többieken. Az a sajátosságuk, hogy testüket nem egyetlen élőlény alkotja, hanem kettő: gombák és moszatok együttéléséből jönnek létre.

A felépítő gombák és moszatok táplálkozása

A gombák leggyakrabban az ún. tömlősgombák, melyek nevüket a tömlő alakú spóratartóikról kapták. A gombák teste gombafonalakból (más néven hifákból) áll. Anyagcseréjükhöz szerves anyagokat kell felvenniük, akárcsak az állatoknak és az embernek, vagyis heterotrófok. Fotoszintetizálni nem tudnak.

A moszatok: zöldmoszatok vagy kékbaktériumok (melyeket régebben kékmoszatoknak hívtak). Ezek autotrófok, vagyis szervetlen anyagokból képesek szerveset előállítani. Energiaforrásként fényre van szükségük, ennek segítségével fotoszintetizálnak. Ők állítják elő a szerves anyagot a gombák részére is.

E két különböző csoport képviselői olyan szoros, mindkettejüknek előnyös kapcsolatot alakítottak ki, hogy egy minőségileg új élőlénycsoportot hoztak létre: a zuzmókat.

Alakjuk

A zuzmótelep szabad szemmel látható (makroszkópos) alakja elsősorban a felépítő gombától függ. Régebben az alakjuk alapján rendszerezték őket. Nekünk nem is az a fontos, hogy eligazodjunk a fejlődéstörténeti rendszerben (nem vagyunk lichenológusok, vagyis zuzmószakértők), hanem az, hogy kicsit jobban megismerkedjünk a felépítésükkel. A fajok alakja meglehetősen állandó. Alak szerinti csoportjaik:

 • Bokros zuzmók: csak kis felületen érintkeznek az aljzattal, elágazóak.
 • Lombos zuzmók (leveles zuzmók): ezek is gyengén rögzülnek, könnyen leszedhetők az aljzatról, alakjuk levélszerű, legyező alakban nőnek.
 • Szakáll zuzmók: fákról csüngenek, telepeik keskenyek, elágazóak, szakállszerűek, magas páratartalmú levegőben érzik jól magukat.
 • Kéreg zuzmók: nagyon erősen tapadnak az aljzathoz, onnan nem is lehet őket egyben leválasztani.
 • Kocsonyás zuzmók: vizesen kocsonyás a telepük, de ha kiszáradnak, vékony hártyává zsugorodnak.

A zuzmók mikroszkópos vizsgálatakor két alaptípus különíthető el:

 • Az egynemű telepben a moszatsejtek és a gombafonalak mindenütt hasonló sűrűségben fordulnak elő.
 • A különnemű telepben rétegződés figyelhető meg. Gyakran egy felső és egy alsó gombakéreg védi a telepet, itt nincsenek moszatsejtek. A középső, laza rétegben a hifák között találjuk a moszatokat. Az aljzathoz a hifák kötegei rögzítik a telepet (a kéregzuzmókéi akár 2 cm mélyen behatolnak a sziklákba).

Szaporodásuk

Mivel szimbiózisban élő két élőlényről van szó, együtt csak ivartalanul tudnak szaporodni. Ennek leggyakoribb módja, hogy a telep egy részlete leszakad, a szél elsodorja, és másutt új telepet hoz létre.

A gomba alkotórész tud spórával is szaporodni, ekkor a messzebb kihajtó spóra csak akkor válik zuzmóvá, ha találkozik a megfelelő moszatsejtekkel. Ennek hiányában elpusztul. A gomba spóratartói gyakran látszanak a telep felszínén mint különböző alakú kiemelkedések (csésze, párna, gomb, stb. alak).

Élettanuk

Talán a legfontosabb élettani jellemzőjük, hogy zuzmósavat termelnek. Ez nem egyetlen anyag, hanem egy változatos anyagcsoport. Sok zuzmónak a zuzmósava adja az élénk színét. Mások keserű ízűek, ami sok állatot visszariaszt a fogyasztásuktól, bár úgy tűnik, nem akadályozza a rénszarvasokat, csigákat és egyes bogarakat abban, hogy zuzmókat egyenek. Megint más zuzmósavak erősen antibakteriális hatásúak, tehát védenek a baktériumos fertőzésektől.

Kísérletek során kimutatták, hogy a zuzmók rendkívül mostoha körülményeket képesek elviselni. A napos sziklafelszíneken élők gyakran +700C-osak, de van, amelyik elviseli a +1000C-ot is. A hideg területeken élők kísérleti körülmények között túlélték a több óra hosszat tartó  -2000C-ra való hűtést is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy hőmérsékletre tág tűrésűek.

Vízháztartásuk változó, ami azt jelenti, hogy gyorsan sok vizet képesek felvenni, de gyorsan el is veszíthetik víztartalmuk nagy részét. Sok faj a tartós kiszáradás után is életre kel, ha vízhez jut. A levegő páratartalmát is képesek hasznosítani.

Különlegességük, hogy testükben képesek ásványi anyagokat felhalmozni, pl. rezet, vasat, cinket, de akár radioaktív anyagokat is. Ezeket sokkal nagyobb koncentrációban eltűrik, mint általában a növények.

Elterjedésük

Mindezek alapján azt gondolhatnánk, hogy ők az ideális élőlények, hiszen szinte bármit eltűrnek. Akkor nekik kellene benépesíteniük a Földet! Ez részben így is van, mert minden éghajlaton előfordulnak zuzmófajok a szárazföldeken. Vannak köztük kozmopolita fajok (szélesen elterjedtek a Földön), de specializálódott, egy területhez alkalmazkodott fajok is. Élnek a csupasz sziklákon, fakérgen, illetve a talajon is. A növények azonban gyorsabb növekedésük miatt versenyelőnyben vannak a zuzmókkal szemben a nekik kedvező helyeken. A zuzmók csak ott „vezetnek”, ahol valamilyen szempontból kevésbé kedvezőek a körülmények a magasabbrendű növények számára.

Indikátor élőlények

Mégis akad egy tényező, amit a zuzmók nem viselnek el: a levegő SO2 (kén-dioxid)-tartalma. Ez a városi vagy ipari szennyeződés halálos a számukra, ezért szokták a szennyezett levegőjű városokat „zuzmósivatagoknak” hívni. Tehát ahonnan kihaltak a zuzmók, ott kén-dioxidos a levegő. Ez jelenti az indikátor (jelző) szerepet.

Pionír élőlények

Pionírnak, vagyis úttörőnek hívjuk azokat az élőlényeket, amelyek egy új élőhelyen elsőként tudnak megtelepedni. A zuzmók a csupasz sziklákon, homokfelszíneken is megélnek, így ott ők az első megjelenők között vannak.

Felhasználásuk

 • A rénszarvaszuzmó takarmány a rénszarvasok számára a téli időszakban.
 • Régebben festékkészítésre is használták őket: zuzmóból nyerték az ún. franciabíbort, amivel selymet és gyapjút festettek pirosra, de a festék nem volt fényálló.
 • Egyiptomban a múmiák preparálásakor is használtak zuzmókat, valószínűleg az antibiotikumos hatás miatt.
 • Mannazuzmó: emberi fogyasztásra is alkalmas zuzmó (a Bibliában szereplő manna)
 • Gyógyászati felhasználás: baktériumölő szerek
 • Illatszeripar: zuzmókivonatok használata

 

Igaz, hogy kirándulásaink során nemigen van esélyünk fajra felismerni az elénk kerülő zuzmókat, de enélkül is sok érdekeset mesélhetünk róluk figyelmes hallgatóságunknak.

 Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

 

121 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokKéregzuzmók gránitsziklán

Kéregzuzmók gránitsziklán


Leveles zuzmó faágon

Leveles zuzmó faágon


A zuzmók alakját a felépítő gomba határozza meg

A zuzmók alakját a felépítő gomba határozza meg


Leveles zuzmó fatörzsön

Leveles zuzmó fatörzsön


Zuzmó magyarázó tábla a Péteri-tónál

Zuzmó magyarázó tábla a Péteri-tónál


A repedezettség segíti a gázcserét

A repedezettség segíti a gázcserét


A gránitszikla színét az őt beborító zuzmók adják

A gránitszikla színét az őt beborító zuzmók adják


A különnemű telep felépítése

A különnemű telep felépítése


Egy sárga kéregzuzmó fakérgen

Egy sárga kéregzuzmó fakérgen


Atalanta lepke és zuzmók

Atalanta lepke és zuzmók


Félig kiszáradt állapotú zuzmó

Félig kiszáradt állapotú zuzmó


Az eső hatására feléledő zuzmó

Az eső hatására feléledő zuzmó


Csésze alakú szaporodó képletek

Csésze alakú szaporodó képletek


Csupasz sziklán pionír élőlények

Csupasz sziklán pionír élőlények


Talajlakó zuzmók a kiskunsági homokon

Talajlakó zuzmók a kiskunsági homokon


Zuzmók által belepett halott fenyő

Zuzmók által belepett halott fenyő


Zuzmókkal borított fenyőág

Zuzmókkal borított fenyőág


Különböző zuzmófajok fakérgen

Különböző zuzmófajok fakérgen


Zuzmós fenyőág

Zuzmós fenyőág


Zuzmótelep

Zuzmótelep


Egy szépséges zuzmótelep

Egy szépséges zuzmótelep


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!