Kedvenc társulásom: a karsztbokorerdő

2013-07-07

23 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Hogy miért ez a kedvencem? Talán azért, mert nagyon gyakran találkozom vele kirándulásaim során, hiszen hegyvidékeink egyik jellemző társulása. Vagy azért, mert minden évszakban mást mutat magából, és mindig érdekeset! Vagy azért, mert olyan emberléptékű: még a fák is csak alacsonyra nőnek benne. (Mi alacsonyak, tartsunk össze!)

„Karsztbokorerdő”: egy hármas szóösszetétel. Mit is jelentenek az elemei?

„Karszt”, ami eredetileg tulajdonnév: a szlovéniai Karszt-hegység neve. Innen írták le szakszerűen a mészkőhegységekre jellemző felszínformákat, innen a nevük: karsztjelenségek. Tehát a társulás is főként mészkővidékeken fordul elő, de dolomiton is gyakori. Mindkét kőzet az üledékes típusba tartozik, s hazánkban nagyon jellemzőek (a Gellért-hegy például dolomitból, míg a Naszály mészkőből áll, hogy csak két példát említsek Budapest közeléből). A hegyoldalakon gyakran előtűnik a fehér alapkőzet, rajta csak vékonyka talaj alakul ki, ez is fontos a társulás szempontjából.

„Bokor”, mert gazdag a társulás cserjeszintje, sőt a fák is csak bokor méretűre, kb. 3 méteresre nőnek. A különböző bokorerdő típusokban más-más fajok a jellemzőek, de sosincs nagyon sok fásszárú faj egyszerre jelen.

„Erdő”, mert hiszen fák között járunk, még ha kicsik is, s szinte leguggolnak hozzánk. Bár nem a mi kedvünkért ilyen alacsonyak, hanem természetes bonsait alkotnak a vékony és tápanyagszegény talajon. Nem keltik erdő érzését, mert sosem záródnak szorosan a fák, inkább ligetszerűek, s a facsoportok között nagy gyepfoltokat találunk.

A képeken keresztül is azt szeretném bemutatni, hogy milyen szép minden évszakban, különösen tavasztól késő őszig, ez a társulás.

Tavasszal nagyon gazdag szép virágokban az aljnövényzet. A természetes sziklakertben törpe nőszirmok virítanak lila, sárga, sőt lila-sárga színekben. Budapesten a Hármashatár-hegyen, a vitorlázó repülőtérre néző oldalon lehet gyönyörködni bennük (ha az ember nem megy fel a csúcsig, csak a Szépvölgyi út egyenes folytatásában lévő alsó parkolókig). Igazán látványos, magas, feltűnő faj a nagyezerjófű. Nevéből már tudhatjuk, hogy népi gyógyszer. Ne szedjük le, mert védett, s mert saját magát is védi: érintése többeknél nehezen gyógyuló, fájó hólyagokat okoz a bőrön. De semmi akadálya, hogy megcsodáljuk vagy lefényképezzük a szépségét! A szikla repedéseiben virít a sárga kövirózsa. Pozsgás, vízraktározó levelei közül csak akkor nő magasra a virágzó hajtás, ha már sok kis új növényke veszi körül az idős tövet. Ezek ivartalanul képződtek, míg az ivaros szaporodást a virág és a belőle fejlődő termés biztosítja. A növény semmit nem bíz a véletlenre, hiszen az egyetlen virágzás után elpusztul, helyben a továbbélést a klónozott kicsinyei, távolabbra terjedését a magjai szolgálják. A fák is előbb-utóbb virágba borulnak. A virágos kőris ilyen kor rászolgál a nevére: alig látszik a fa a sok szép, fehéres-sárgás virágzattól, a rovarok legnagyobb örömére. Kevésbé feltűnő, de szép a galagonya virága is.

Nyáron kevesebb a nagy méretű virág, de ha jól figyelünk, ilyenkor is megtalálhatjuk a szépségeket. Ha a lepkéket követjük, akkor mind őket, mind a tápnövényüket megnézhetjük. Ilyenkor virít egyik kedvencem, a magyar szegfű. Bár virágai aprók, de élénk ciklámenrózsszín szirmaikkal mégis ékei a nyári vegetációnak. Ha türelemmel kivárjuk, előbb-utóbb minden lepke (na jó, majdnem minden lepke) leszáll valahol. Ekkor fényképezhetjük, először távolról, majd egyre közelítve. Néha az addig fáradhatatlanul cikázó lepke (mint a képen látható vörös szemeslepke) hagyja, hogy olyan közelről fotózzuk, ahogy csak a gépünk engedi! Az ilyen pillanatokat mindig ajándékként élem meg. S mint ilyet, meg is köszönöm. Nyáron nemcsak a rovarok, de a hüllők is szívesen élvezik a napsütést. Leggyakrabban a fali gyíkkal találkozhatunk. Ha csendesen üldögélve nézelődünk, nagy esélyünk van, hogy megpillantjuk őket a sziklákon. Ne próbáljuk megfogni őket, mert az állatnak minden, csak nem vicces, ha leszakad a farka. Igaz, hogy nem pusztul bele, de szenved és nehezen tudja visszanöveszteni. A Galériámban, az Állatok, s ezen belül a Hüllők címszavak alatt láthatsz olyan fotót, amin látszik a gyík elágazóan, rendellenesen visszanőtt farka. A kisebb állatok is lehetnek érdekesek, például egy ezerlábú, mint amilyet a Szársomlyón láttam.

Egyes növények már nyáron termést érlelnek, ilyen a sajmeggy. Fáját pipaszárak készítésére használták, mert a benne lévő kumarin nevű anyagtól finom illatot áraszt. Apró gyümölcsei ehetőek, a madarak is szívesen fogyasztják. A következő információ szigorúan titkos: az Unicum egyik alkotórésze is a sajmeggy!

Ősszel a bokrok közül legszebben a cserszömörce színesedik a karsztbokorerdőben. Sima szélű, elliptikus levelei gyönyörűen vörösödnek. Más cserjéknél a termések díszítenek: ízzik a galagonya, vöröslik a húsos som termése.

Ha nem is vörös, de beérett a molyhos tölgy makkja is.

Lassan eljön a tél. Ilyenkor sajnos nem ugrálnak a sáskák, nem repülnek a lepkék, kihalt a táj. Ekkor a csendet, a hideg levegő tiszta illatát és lépteink alatt a hó ropogását lehet élvezni. Csak engedjük, hogy a kirándulás élménnyé válhasson.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással. Köszi! Erika

Kapcsolódó korábbi cikkeim: „A cserszömörce és a szattyán”, „Júliusi kirándulás a Szársomlyón”

 

23 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
ErikaKedves Tamás! Köszönöm a helyesbítést.
Tóth TamásKedves Blogiró! A sárga virágú cserje nem galagonya, ha nem az Észak-Amerikában honos arany ribiszke (Ribes aureum), mely Magyarországon díszcserje és könnyen kivadul és terjeszkedik, ezért inváziós növénynek tekintendő. üdvözlettel: Tóth Tamás botanikus salictum@gmail.comMájusi vihar a karsztbokorerdő felett

Májusi vihar a karsztbokorerdő felett


Hegyi ternye és törpe nőszirom

Hegyi ternye és törpe nőszirom


Törpe nőszirom

Törpe nőszirom


Nagyezerjófű

Nagyezerjófű


Nagyezerjófű virága

Nagyezerjófű virága


A kövirózsa és indán fejlődő kicsinyei

A kövirózsa és indán fejlődő kicsinyei


Sárga kövirózsa virága

Sárga kövirózsa virága


Virágos kőris

Virágos kőris


Virágos kőris rózsabogarakkal

Virágos kőris rózsabogarakkal


Az előtérben nyári karsztbokorerdő

Az előtérben nyári karsztbokorerdő


Magyar szegfű

Magyar szegfű


Magyar szegfű teljes virágzásban

Magyar szegfű teljes virágzásban


Vörös szemeslepke pihen a mészkövön

Vörös szemeslepke pihen a mészkövön


Fali gyík a Szársomlyón

Fali gyík a Szársomlyón


Beethoven-szikla a Sas-hegyen, karsztbokorerdővel

Beethoven-szikla a Sas-hegyen, karsztbokorerdővel


Ezerlábú

Ezerlábú


Sajmeggy

Sajmeggy


Sajmeggy termése

Sajmeggy termése


A Hármashatár-hegy októberben

A Hármashatár-hegy októberben


Cserszömörce ősszel

Cserszömörce ősszel


Galagonya termésekkel

Galagonya termésekkel


Húsos som termése

Húsos som termése


Molyhos tölgy levele

Molyhos tölgy levele


Molyhos tölgy makkja

Molyhos tölgy makkja


Paplanernyősök az őszi karsztbokorerdő fölött

Paplanernyősök az őszi karsztbokorerdő fölött


Karsztbokorerdő novemberben

Karsztbokorerdő novemberben


Karsztbokorerdő télen

Karsztbokorerdő télen


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!