Tauplitzalm: látványos mészkőfennsík Ausztriában

2013-09-29

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Nagyon szép vidéken jártam Ausztriában, az Északi-Mészkő-Alpokban. Az egykori tengerfenéken összegyűlt vastag mészkőrétegek a földtörténeti középidő óta felgyűrődtek, s létrehozták a Keleti-Alpok gyönyörű vonulatait. A látványos mészkőszirtek között fekszik Tauplitzalm, ez az 1600 méter magasan található fennsík. Ide csak egyetlen autóút vezet fel, ami gondosan rendben tartott, kiváló panorámát biztosít, de emiatt fizetős szakasz. A faluból libegővel is fel lehet jönni, de ez csak a nyári főszezonban és a téli síszezonban üzemel.

Én ősszel jártam itt, s kirándulásra a hat tavat érintő, kiválóan kitáblázott turistautat választottam. Mivel átlagosan óránként egyszer eleredt az eső, nem vállaltam a vizesen csúszós, a környező hegycsúcsokra vezető útvonalakat. Ausztriában nem színekkel különítik el az ösvényeket, hanem minden irányt ugyanolyan piros-fehér-piros felfestés jelez, de minden elágazásnál kiváló táblák mutatják a továbbhaladási lehetőségeket. Itt nem szokás ezeket megrongálni. Sokan kirándulnak, akár kisgyerekekkel is. Az osztrák nyugdíjas csoportok tempójuk alapján pedig csak úgy különböztethetők meg a zergéktől, hogy a zergék kezében nincs turistabot.

Amikor szeptember közepén megérkeztünk a fennsíkra, nagy meglepetésünkre hó borította a tájat. Ez azért itt sem szokványos! Szerencsére két nap alatt elolvadt, s előbukkantak a hidegben is kitartó virágok: tárnicsok, szártalan bábakalácsok, sisakvirágok (lásd az alpesi virágokról szóló cikkemben). Amire azonban nem számítottam: a kétéltűek és a hüllők is ébren voltak még. Találkoztam egy siklóval és két apró, idei békával is. Nagyon örültem nekik!

A fennsík és környéke földrajzi látnivalók tömegével szolgál. A mészkőfennsíkokon általában nincsenek felszíni vízfolyások és tavak. A lehulló csapadék hamar eltűnik a kőzet repedéseiben, a víznyelőkön keresztül. A talajból CO2-ot felvett víz savas kémhatású (szénsavas), s így oldja a mészkövet. Ezért a felszíni víznyelők szélesednek, gyakran tál alakú dolinává alakulnak át. A mélybe szivárgott víz aztán barlangokat alakít ki, s barlangi patakként folytatja az útját. Egészen addig, amíg valahol a hegyoldalban ismét felszínre nem bukkan mint karsztforrás. A karszt a mészkőformák összefoglaló neve (névadója a szlovéniai Karszt-hegység).

A Tauplitz-fennsíkon azonban a dolinák egy részét eltömte a talajból beléjük mosódott agyag. Mintha egy dugóval lezártuk volna őket. Ezért bennük össze tud gyűlni az esővíz, s dolinatavak láncolatát csodálhatjuk meg. A Hotel Berghofban lévő szobám ablaka éppen egy ilyen dolinatóra, a Großsee-re nézett. Vize annyira tiszta, hogy a szállodák innen kapják az ivóvizet, amit csak a biztonság kedvéért tisztítanak UV-besugárzással, s ellenőriznek félévente. Egyébként a turistaforgalom növekedése sem fogja beszennyezni, mert nagy költséggel kiépítették a csatornahálózatot, s a szennyvizet elvezetik a fennsíkról.

A fennsík szélein fehér mészkőtömbök emelkednek. Egyik szebb, mint a másik! Részben egyszerű ösvényeken, részben hegymászó útvonalakon közelíthetők meg. Egy meredek, sőt áthajló falakkal bíró  sziklán, a Sturzon gyakorolt Heinrich Harrer (1912-2006), aki aztán a Himalájában hódított meg csúcsokat. Az ő életének egy részéről szól a „Hét év Tibetben” c. film.

Aki megéhezett, megszomjazott vagy csak egy kis pihenésre vágyik, betérhet a hütték (hegyi fogadók) egyikébe. Én is ezt tettem, s lelkiismeret furdalás ide vagy oda, egy tejeskávéval és habos almás pitével szereztem vissza a kiránduláson elfogyasztott kalóriákat.

Én élveztem, hogy mind a hegyeket, mind az élővilágot megcsodálhatom. De azért a síelés szerelmeseinek üzenem: itt pályaszállások vannak, s minden nehézségi fokú sípályából található több is a területen. A Hotel Berghof üzemeltetője, Tömösvári László és a személyzet nagy része magyar, tehát nyelvi problémák sincsenek. Köszönet a vendégszeretetükért!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

Az utazást az Európai Kalandozoo szervezte.

14 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokA Tauplitz-fennsík hómentesen

A Tauplitz-fennsík hómentesen


A Tauplitz-fennsík havasan

A Tauplitz-fennsík havasan


Őszi havazás után

Őszi havazás után


Fehér mészkősziklák

Fehér mészkősziklák


A libegő

A libegő


A libegő havasan

A libegő havasan


Turistaút jelző tábla

Turistaút jelző tábla


Víznyelők a fennsíkon

Víznyelők a fennsíkon


Víznyelősor

Víznyelősor


Barlang kijárat

Barlang kijárat


Karsztforrás

Karsztforrás


Marchensee dolinató

Marchensee dolinató


Békagyerek

Békagyerek


Egy kígyó az aljnövényzetben

Egy kígyó az aljnövényzetben


Mészkő oldódásforma

Mészkő oldódásforma


A Sturz sziklatorony

A Sturz sziklatorony


Schwarzsee

Schwarzsee


Alpesi természetes sziklakert

Alpesi természetes sziklakert


Tőzegboglár

Tőzegboglár


Hütték a Steirersee-nél

Hütték a Steirersee-nél


Egy hütte barátságos világa

Egy hütte barátságos világa


Távolban egy fehér gleccser

Távolban egy fehér gleccser


Steirersee

Steirersee


Großsee

Großsee


Hotel Berghof Tauplitzalm

Hotel Berghof Tauplitzalm


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!