A termőtest részei

2010-07-02

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A termőtest a gombának a látható, talaj vagy más felszín feletti része. A gomba kizárólag a szaporodás kedvéért képezi a termőtestet. A termőtest bizonyos részén keletkeznek a spórák, ezek az apró, ivartalan szaporítósejtek.

A kalapos gombák termőtestének részei: a kalap és a tönk (nem szárnak hívjuk). Amikor a gomba növekszik, két burok borítja, ezért kezdetben kis tojásnak látszik. A külső, nagyobb burok felszakadása után maradványa gyakran látható a tönk alján, neve: bocskor. Jellemző a gombafajokra, hogy kifejlett korukban látható-e a bocskoruk. (A gyilkos galócáé pl. látható). A kisebb burok, ami a kalapot fedi kezdetben, felszakadva szintén hagyhat maradványt, ez a gallér. Szintén jellemző lehet a fajra a gallérja, bár vigyázni kell, mert az egyedek között is lehetnek különbségek, pl. valaki vagy valami leette a gallérját. (Én csak egy fajnak, a nagy őzlábgombának dézsmálom meg a gallérját, de azt nagyon szívesen, mert aromás dióíze van.)

A kalap persze a legfőbb határozóbélyeg. Nekünk azonban (akik nem akarunk fogyasztásra gombát szedni) elég, hogy megállapítjuk a termőréteg típusát. A termőréteg, ahol a spórák képződnek, a kalap belsejében van, alulról látható. Lehet lemezes, mint a jól ismert termesztett csiperkéé. Lehet csöves, ami úgy látszik, hogy a kalap alulról szivacshoz hasonlít. A szivacs lukacsai a csövecskék végei, melyekben a spórák teremnek. Ilyen csöves termőrétegűek pl. a taplók és a vargányák.

Különleges esetben nincs külön termőréteg, hanem a spóraképzés végére az egész termőtest átalakul termőréteggé, tulajdonképpen az egész gombából spórák lesznek. Így szaporodnak a pöfetegek. A fiatal óriás pöfeteg focilabda méretűvé nő, belül fehér, tömött gombafonalak alkotják. Ekkor ehető, hatalmas rántott gombaszeletek készíthetők belőle. Ha azonban megússza a leszedést és beérnek a spórái, megsárgul és a legkisebb érintésre is spórák millióit szórja a levegőbe. Ekkor már nincs mit enni rajta, egy spóratömeg az egész.

Érdekes a tintagombák spóraképzése, akiknek a kalapja elfolyósodik, ha kialakultak a spórák és a szaporítósejtek a lecseppenő sötét folyadékkal távoznak. Innen a gombák találó neve. (Érdekes, hogy a tintagombák fiatal korukban ehetőek, de alkohollal fogyasztva mérgezést okoznak.)

A kalap tetején is maradhatnak foltokban részek az egykori burokból. Erre a legszebb példa a mesekönyvek kedvenc gombája, a légyölő galóca. Piros kalapján a fehéres foltok a burok maradványai. Mérgező gomba, de olyan közismert és annyira feltűnő, hogy nálunk senki sem szokta elfogyasztani. Illetve vannak adatok arról, hogy már a honfoglalás korában ismert volt, a sámánok használták bódítószerként, mert méreganyaga az idegrendszerre hat. (Ne kövessük ezt a veszélyes példát!) Viszont mérgező hatása miatt valóban készítettek belőle légyölőszert.

11 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
angikaegyáltalán nem teccik ez a cikk , szevasztok1. Jól látszik a bocskor és a lemezes termőréteg

1. Jól látszik a bocskor és a lemezes termőréteg


2. A taplók csöves termőrétege egyneműnek látszik (itt fehér színű).

2. A taplók csöves termőrétege egyneműnek látszik (itt fehér színű).


3. A fehér porhanyósgomba tönkje gallér és bocskor nélküli.

3. A fehér porhanyósgomba tönkje gallér és bocskor nélküli.


4. Fiatal gyapjas tintagomba

4. Fiatal gyapjas tintagomba


5. Elfolyósodó gyapjas tintagomba

5. Elfolyósodó gyapjas tintagomba


6. A légyölő galóca kalapján a foltok a burok maradványai.

6. A légyölő galóca kalapján a foltok a burok maradványai.


7. Fiatal légyölő galóca

7. Fiatal légyölő galóca


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!