Új látnivaló a Börzsönyben: a Királyréti tanösvény és Látogatóközpont

2014-02-09

35 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Már írtam egyik kedvenc kirándulóhelyemről, a Bajdázó-tóról. Most azért térek vissza rá, mert mostantól még több látnivalót kínál. Igazi élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Megérkezve Királyrétre (autóval, kisvonattal vagy busszal) a sokféle túraútvonal közül válasszuk a bal felé indulót. Ezen 4-5 perces sétával elérkezünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Látogatóközpontjához. A szépen felújított épület már évek óta szolgál erdei iskolaként. Továbbra is meg lehet itt szállni (csoportosan és egyénileg is) és igénybe venni a napelemes, komposztáló WC-rendszert használó ökoház szolgáltatásait.

A földszinten alakították ki az új kiállítást. Igazán megéri kifizetni a csekély belépőt! A kiállítás interaktív, esztétikus és gondolkodtató. Minden érzékszervünkre igyekszik hatni: meghallgathatjuk a különböző évszakok jellemző állathangjait, megtippelhetjük, hogy milyen állat bundáját simogattuk meg, megnézhetjük a fotócsapdával készített „paparazzi” fotókat a Börzsöny állatairól. Egy gombnyomással beindíthatjuk a vashámor modelljének kis patakját és az érczúzó kalapácsot. Tapogatással megpróbálhatjuk felismerni, hogy mit rejtenek a fiókok. (Nem ér előre kihúzni őket! Csak bátorság!) A kicsik egy játszósarokban kipróbálhatják a fajátékokat vagy összerakhatják a nagy darabokból álló, fali puzzle-t. Az is sokat tanulhat, aki a rovarok, lepkék iránt érdeklődik, de az is, akit a virágok érdekelnek. Hol vannak már a régi természetismereti kiállítások poros kitömött állatai!?! Itt semmi sem unalmas, minden megfogható, megtapasztalható. A padlón a Börzsönyt ábrázoló űrfelvételen lépkedünk. Persze ehhez is kapcsolódik interaktív feladat.

Aki kiélvezte a kiállítás sokszínűségét, elindulhat felfedezni a tanösvényt. Fontos! Indulás előtt vásároljuk meg a Királyréti tanösvény vezető füzetét, amiből egy gyerek és egy felnőtt változat is létezik. Mindkettő színes és érdekes. Azért is szükség lesz rájuk, mert ez egy újfajta tanösvény, ahol a legtöbb állomást csak oszlopok jelzik, de nincs táblán kitéve a magyarázat. Erre részben a sorozatos rongálások miatt van szükség, másrészt a vezető füzet játékra is hív: segítségével titkosírást lehet fejteni. Az állomások oszlopain egy betűhalmazt talál a kiránduló, a füzetben pedig egy kérdést. A helyes választ a füzet hátsó lapján található kódfejtő rács szövegre helyezésével, forgatásával lehet kiolvasni. (Nekünk felnőtteknek sem ment mindig könnyen, de valószínűleg a gyerekek ebben ügyesebbek.) Javaslom, hogy mindig olvassuk el az adott állomáshoz tartozó teljes szöveget, mert bizonyos elrejtett dolgokat nem lehet nélküle észrevenni.

Aki jól körülnéz a vásárolható kiadványok között, igazi gyöngyszemeket talál. Én örömmel fedeztem fel az egylapos, laminált határozókat, amiket kiválóan lehet használni terepen. A szakkörös gyerekeim kedvence szokott lenni az ürülékhatározó. Ezzel gyorsan és egyszerűen meg tudjuk állapítani, hogy milyen állat hagyta a „nyomát” a talajon. De van egyszerű lábnyom, fa, termés stb. határozó is. Csak ajánlani tudom őket!

A háztól jobbra felfelé elindulva már látjuk is a tanösvény kezdő tábláját, ahol végignézhetjük az egész útvonalat, s pár lépés után az első állomáshoz is elérkezünk. Nem írom le végig az állomásokat, azokat mindenki fedezze fel magának. Az útvonal könnyű, 3 km, nem meredek, de babakocsival nem járható. Olyan ösvény, amit bárki, aki szokott kirándulni, kellemesnek talál majd, s a gyerekek is élvezni fogják, mert izgalmas részei is vannak (pl. átkelés a patakon). Az egyetlen kellemetlenség a sár lehet. Nekünk így februárban ebből bőven kijutott.

Hogy mit lehet látni útközben? Ezt sosem lehet előre tudni, de a változatos környezet mindig mutat valami érdekeset. Az ösvény átvezet tölgyerdőn, ültetett fenyvesen, a Bajdázó-tó (vagy újabban: Bajdázói-tó) partján, egykori vasércbányán. Évszaktól is függ, hogy mi kerül a szemünk elé. Én most egyáltalán nem ideális időben: borongós, ködös februári napon jártam végig. Ilyenkor minden kétéltű és hüllő téli álmot alszik, rovarok sem igen vannak, a fák csupaszak. Mégis ezeket láttam, halottam:

- mókusrágta tobozok maradványait a földön,

- egy fát, aminek az odvaiba harkály szorította be a tobozokat, hogy szétverhesse őket a magok reményében (alatta egész halom üres toboz gyűlt össze)

- csodaszép zuzmótelepeket az ágakon és fatörzseken

- a Látogatóközpont madáretetőjére érkező cinkéket

- az egykori vasbányajáratban (később pinceként használták) telelő lepkét, megdermedve a falon

- keresztcsőrűek hangját a fenyvesben: a kis madarak csipeszszerű csőrükkel felfeszegetik a tobozokat, úgy szedik ki a magvakat belőle

- gímszarvas tehén bogyóit elhullatva (ürülékhatározós gyakorlat!)

- vaddisznó túrásnyomát

- fagylécet a csertölgyeken

- ölyvek vijjogását

De azt is élveztem, amint a köd lassan, de szemmel követhetően rákúszott a tóra és beborította azt. Szerintem ez is gazdag ajándék. És ez csak fokozódik a többi évszakban!

Köszönet Takáts Margitnak, aki a Látogatóközpontban bemutatta a kiállítást, valamint Selmeczi Kovács Ádám tájegység vezetőnek és Bezeczky Gergely természetvédelmi őrnek, akiknek szakszerű tanösvény-vezetésén élmény volt részt venni!

Ha arról olvasnál, hogy mit lehet látni tavasszal és nyáron, akkor keresd a Túrák fül alatt két korábbi cikkemet:

Egy kis gyöngyszem, a Bajdázó-tó

Királyréti madarászás

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei minden hónap második hétvégéjén tartanak szakvezetést. Érdemes megnézni előre a nemzeti park honlapját: www.dinp.nemzetipark.gov.hu Itt pedig az Eseménynaptárban keresgélni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással. Köszi! Erika

35 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokA tanösvény állata a béka

A tanösvény állata a béka


A Látogatóközpont padlóján az egész Börzsöny

A Látogatóközpont padlóján az egész Börzsöny


A Börzsöny vulkán kitörés közben

A Börzsöny vulkán kitörés közben


Játszósarok

Játszósarok


Kinek a bundája?

Kinek a bundája?


Hiúzzal a már a kertben is találkozhatunk

Hiúzzal a már a kertben is találkozhatunk


Komposzt WC

Komposzt WC


A tanösvény jele

A tanösvény jele


A Bajdázói-tó tábla

A Bajdázói-tó tábla


Megfejtendő titkosírás

Megfejtendő titkosírás


Egy harkály ebédlőfája alatt

Egy harkály ebédlőfája alatt


Harkálysatu

Harkálysatu


A Bajdázói-tó partján

A Bajdázói-tó partján


Teknősös pihenőhely

Teknősös pihenőhely


Gyékények a tóparton

Gyékények a tóparton


Egy gímszarvas tehén ürüléke

Egy gímszarvas tehén ürüléke


Irányjelző oszlop

Irányjelző oszlop


Ki lakik az odúban?

Ki lakik az odúban?


Faismertető

Faismertető


Telelő lepke

Telelő lepke


Egy szépséges zuzmótelep

Egy szépséges zuzmótelep


A Királyréti Látogatóközpont atalanta lepkével

A Királyréti Látogatóközpont atalanta lepkével


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!