Leopárd, párduc vagy jaguár? Miért olyan gyors a gepárd? Csak Afrikában élnek oroszlánok? (Nagymacskák az Állatkertekben)

2014-05-06

7 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Minden kisgyerek látni szeretné az állatkertben az oroszlánt vagy a tigrist. Különösen, ha éppen kicsinyei is vannak. Mégis gyakran csalódást okoznak, hiszen „unalmasak”, napközben általában heverésznek vagy alszanak. Ne arra bíztassuk a gyereket, hogy kopogjon az üvegen vagy kiabáljon, hátha felébred az állat. Inkább meséljünk valami érdekeset a macskákról, ezekről lenyűgöző, kecses állatokról. Tereljük a figyelmét a pihenő állaton is látható részletek felé. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.

Milyen érdekességek jellemzik a macskafélék testét?

  • Különlegesek a karmaik, ún. visszahúzható karmok. Ez a kifejezés elég megtévesztő, mert nem maga a karom mozog, hanem az utolsó ujjperc hajlítható hátra (felfelé), amin a karom is található.  Ezért a legtöbb macskafélének járás közben nem érik a talajt a karmaik, így nem is kopnak. Akkor mereszti ki a macska a karmait, amikor fog vagy kapaszkodik vele. Ez jól jön a fára mászáskor. Még a nagytestű felnőtt oroszlánok is ügyesen másznak fára. A gepárd karma csak félig húzható vissza, de nem is mászik fára, viszont úgy fut vele, mintha dizájnos talpú futócipője lenne. Méretében a tigris karma a legnagyobb a macskák között.
  • Macskanyelv. Ez nemcsak egy magyar csokifajta, hanem a macskafélék fontos szerve is. Mire szolgál? Részint ízeket érzékelnek vele, akárcsak mi. Másrészt azonban a szőrzet tisztántartására használják. Mindenki látott már házimacskát, amint a szőrét nyalogatja. Ha a kezünket is megnyalta már macska, akkor azt biztosan nem élveztük, hiszen nagyon érdes a nyelve. Ugyanis kis horgok vannak rajta, ún. papillák. Ezekkel fésülik a szőrüket, de ugyanezek segítenek a kis húsdarabokat leszedni a csontokról. Egymás nyalogatása pedig a társas érintkezés része, kedveskedés, mint a képen látható kisoroszlán esetében. A nyelv segít az ivásban is, mert a macskafélék lefetyelnek. Az anya az újszülöttet szinte életre masszírozza a nyalogatásával. A leopárdok kicsinyei csak akkor ürítenek székletet, ha az anyjuk nyalogatja a végbélnyílás környékét. Szóval igazán univerzális szerv ez!
  • A macskafélék fogazata igazi ragadozó fogazat. Elől középen apró metszőfogakat találunk, amik mellett egy-egy (összesen négy) nagy szemfog látható. Igazi, félelmetes fegyverek! Rágni a zápfogaikkal szoktak, amiknek a felülete tarajos, vagyis úgy végződnek, mint egy csipkés hegygerinc.
  • Szaglás. A szokásos szaglásmódjuk az orrüregben lévő szaglóhám segítségével történik. A nagy felületet az orrkagylók biztosítják. Ez a fajta szaglás segít a zsákmány észlelésében. De a macskáknak (és néhány más állatnak) van egy másik szaglásmódja is. Az orrüregükhöz csatlakozó tokban található az ún. Jacobson-szervük (kiejtés: jakobzon). Ezzel elsősorban egymás szagát érzékelik a fajtársak. Segít, hogy a párok egymásra találjanak a kibocsátott szagjelzéseik (feromonjaik) segítségével, illetve fontos információkat osszanak meg egymással: „Gyere drágám, vonuljunk félre, alapítsunk családot!” Ha egy nagymacska felhúzza az orrát, és olyan arcot vág, mintha tüsszentenie kellene, akkor éppen szagol. (Lásd a képen!)
  • Amit leginkább csodálunk a macskákban és gyakran szívesen alkalmaznánk magunk is, ha lehetne: a dorombolás. A kellemes érzések, az ellazult állapot egyértelmű kifejezése. Minden macska tud dorombolni? Hát nem! A házi macskán kívül dorombol a vadmacska, a puma, a szervál és a gepárd. Egyes fajok bömbölni tudnak, mint az oroszlán, a leopárd és a jaguár. Van azonban teljesen csendes macskaféle is, ilyen a hópárduc. Hogy lehet, hogy a dorombolás szinte folyamatos hang? Úgy, hogy a kilégzés és a belégzés is megrezegteti a hangszalagokat. A pontos mechanizmusa azonban még mindig nem ismert. A régi időkben a rokka kerekének egyenletes surrogásához való hasonlóság miatt a doromboló macskára azt mondták, hogy "fon".

Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a nagymacskákat?

Érdemes alaposan megfigyelni az állatkertben a nagymacskákat. Ha nem csak nézünk, hanem látunk is, sok jellegzetességüket felfedezhetjük. Kezdjük a személyes kedvencemmel!

Gepárd

Köztudottan a leggyorsabb szárazföldi emlős. A gyorsaságot szolgálja az egész testfelépítése. A lábai hosszúak, a feje kicsi, az orrlyukai nagyok, hogy jól kapjon levegőt. A mellkasa domború, mert kell a nagy tüdő a hatékony légzéshez. Az állat karcsú, mert egy sprinter nem lehet elhízott. A farka hosszú, ezzel egyensúlyoz, amikor futás közben gyors irányváltásra kényszerül. A gerince nagyon rugalmas, hajlékony, ami lehetővé teszi, hogy rugóként kifeszüljön a teste, miközben a hatalmas tempó ellenére egy szintben marad a feje. A fej stabil helyzete miatt a vágta alatt végig jól látja a zsákmányt és követni tudja a mozgását. A gepárd feje is könnyen megkülönböztethető a többi macskáétól, mert a szemeitől két könnyvonal fut lefelé az arcán. A mintázata pöttyös, a pöttyök nem rendeződnek rozettákba (virágszerű alakzatokba). A gepárdok kiskoruktól ember által nevelve könnyen megszelídülnek, teljesen kezessé válnak. Gazdag uralkodók már a régi történelmi korokban is tartottak gepárdokat. Én azóta érzem szinte barátomnak őket, mióta olvastam Joy Adamson: A pettyes szfinx c. könyvét. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nagymacskákat! De mi ne akarjuk fogságban tartani ezeket az afrikai szavannákhoz szokott állatokat! Még az állatkerteknek sem könnyű megfelelő mozgási lehetőséget biztosítani a számukra.

Leopárd vagy párduc?

Mindkét név használható ugyanarra az állatra. A leopárd tudományos neve Panthera pardus. Úgy tudod megjegyezni, hogy ez ugyanaz az állat, hogy ki tudod mondani egyben a két nevet: leopárduc.  Ellentétben a gepárddal, a párducoknak rozettákba rendeződnek a foltjai. De a rozetták közepén sosincs pötty. Még a fekete színváltozat, a fekete párduc is foltos, de ez csak bizonyos fényben látszik. A fekete változat ugyanaz a faj, még egy alomnyi kölyök között is lehet, hogy az egyik fekete, a másik foltos. A párducoknak több alfaja van, amelyek különböző helyeken élnek Afrikában és Ázsiában. A fényképen látható amuri leopárd a legnagyobb testű alfaj.

Jaguár

Hasonló a párduchoz, de a jaguár Dél-Amerikában élő ragadozó, így a természetben nem lehet összekeverni őket. Nekünk azonban csak az állatkertben van módunk megfigyelni a nagymacskákat. Ekkor is jól megkülönböztethetők, mert a jaguár foltjai rozettákba rendeződnek, s a rozetták egy részének a közepén is vannak foltok. Figyeljük meg jól a fotón! A jaguároknak is van fekete színváltozata. Láthatunk ilyet a Győri Állatkertben. A jaguárok nagyon szeretik a vizet, kiváló úszók. Állatkertben vagy lustának, vagy játékosnak tűnnek, de egyáltalán nem szobacicák! A legveszélyesebb állatkerti állatnak tartják őket, több esetben ölték már meg gondozójukat.

Oroszlán

Azt mindenki tudja, hogy az oroszlánok Afrikában élnek. Ez majdnem igaz is, hiszen a legtöbbjük afrikai, de él még egy kevés ázsiai oroszlán szabadon Indiában. Veszélyeztetettek, ezért olyan fontos dolog, hogy a Fővárosi Állatkertben láthatóak, sőt kiválóan szaporodnak is. 2013-ban összesen 7 ázsiai oroszlánkölyök született Budapesten! Az ókorban még Dél-Európában is éltek oroszlánok, sőt ősi csontok formájában az Alföldről is előkerültek maradványaik. Az oroszlánoknál jól megkülönböztethető a hím a nősténytől, ezt hívjuk ivari kétalakúságnak (ivari dimorfizmusnak). A hímek nagyobbak és van sörényük. A sörény mérete és színe az egyes oroszlán népességekben nagyon különböző.

Hópárduc

Külön faj, nem a párduc egy változata. Ez a legmagasabban élő macskaféle, a Himalájában akár 6000 méterig is előfordul, de mindenütt ritka ragadozó. Nagyon nehéz felmérni a számukat, mert tökéletesen beleolvadnak a sziklás környezetbe. Halvány bundáján gyűrű alakú foltok láthatók. Csodaszép szőréért vadászták.

Ködfoltos párduc

Ez a faj is nagymacskának számít, bár sokkal kisebb az előzőeknél. Azért szeretném bemutatni, mert engem lenyűgöz a szépsége. Foltjai nagyok, sötét szélűek és felhőkre emlékeztetnek. Az egész macska kecses, elegáns. Egyetlen kissé nevetséges testrésze van: a farka. Egy macskától általában hosszú, mozgékony farkat várunk el. Hát ennek rövid és vaskos farka van. Valahogy nem illik hozzá, de én megbocsájtom ezt a kis szépséghibát, mert ha ez sem lenne, mindenki ködfoltos párduc szeretne lenni! A ködfoltos Dél-Ázsiában él, ahol a fákon mászva majmokat fog, ami igazán nagy ügyességet feltételez. Sajnos egyre kevesebb az élőhelye, s ezért veszélyeztetett faj.

Annyi érdekesség és annyi faj lenne még, de belátom, hogy már így is visszaéltem az olvasók türelmével. Még sok érdekes állatkerti „macskatúrát” kívánok mindenkinek!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

A képek a következő állatkertekben készültek: Fővárosi, Nyíregyházi, Győri, Drezdai, Krakkói, Ostravai, Olomouci Állatkert

7 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokSzibériai tigriskölyök mancsa, visszahúzott karmokkal

Szibériai tigriskölyök mancsa, visszahúzott karmokkal


A gepárd karmai kilátszanak

A gepárd karmai kilátszanak


A nyelv a csontok tisztára nyalására is jó

A nyelv a csontok tisztára nyalására is jó


Oroszlánkölyök kedveskedik anyjának

Oroszlánkölyök kedveskedik anyjának


A tigris a nyelvével lefetyelve iszik

A tigris a nyelvével lefetyelve iszik


A szibériai tigris fogai

A szibériai tigris fogai


Az oroszlán érzékszervei a fején

Az oroszlán érzékszervei a fején


A tigris szagmintát vesz (a Jacobson-szervébe szívja a szagokat)

A tigris szagmintát vesz (a Jacobson-szervébe szívja a szagokat)


A gepárd könnyvonala

A gepárd könnyvonala


A gepárd testének jellegzetességei

A gepárd testének jellegzetességei


A gepárdok bundája pöttyös

A gepárdok bundája pöttyös


A leopárd foltjai

A leopárd foltjai


Amuri leopárd kölykével

Amuri leopárd kölykével


A leopárd elterjedése (Wikipedia)

A leopárd elterjedése (Wikipedia)


A jaguár rozettái

A jaguár rozettái


A fekete jaguár szereti a vizet

A fekete jaguár szereti a vizet


Fekete jaguár játszik a vízben

Fekete jaguár játszik a vízben


Szép sörényű hím oroszlán

Szép sörényű hím oroszlán


Ázsiai oroszlánok

Ázsiai oroszlánok


Oroszlánkölykök

Oroszlánkölykök


Hópárduc portré

Hópárduc portré


Kissé elhízott hópárduc

Kissé elhízott hópárduc


Ködfoltos párduc

Ködfoltos párduc


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!