Egy új látnivaló Miskolc közelében: a gyönyörűen felújított Edelényi Kastélysziget

2014-08-13

28 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Kivételesen nem természeti látnivalót ajánlok kedves olvasóim figyelmébe. Engem annyira lenyűgözött ez az újdonság, hogy minél többeket szeretnék rábírni arra, hogy látogassák meg.

Hol is van Edelény? Miskolctól kb. 25 km-re északra helyezkedik el. Itt található a kastély, melyhez könnyen követhető táblák vezetnek el a városban. Az autókat szépen kiépített, ingyenes parkoló várja.

A rekonstrukció teljes volt: helyreállították a kertet is körülölelő vizesárkokat, melyek egyikében a Bódva folyó, a másikban a Holt-Bódva vize „védi” ismét a kastélyt, akárcsak régen. Ezért hívják Edelényi Kastélyszigetnek. Átsétálva a hídon egy szép franciakertbe jutunk. Innen már rálátunk a gyönyörű kovácsoltvas kerítésre és az egész, impozáns épületre is. Nagyon harmonikus látvány a két szimmetrikus szárny.

A pénztár az egyik melléképületben kapott helyet. Amíg a vezetésre várunk (csak vezetővel lehet, és csakis így érdemes meglátogatni a kastélyt), megnézhetjük a nagyon ötletes, hatalmas képet, amin a kastély történetének fontosabb állomásait tüntették fel. A gyerekek egy kastély-kirakóval szórakozhatnak.

A vezetés első állomása egy vetítőterem, amelyben egy 23 perces filmet nézhetünk meg. Ez az ötlet már eleve tetszett nekem, a film mégis más volt, mint amire számítottam. Azt hittem, hogy a felújítást és néhány fontos információt látunk-hallunk majd. E helyett kaptunk egy-egy 3D szemüveget, majd egy lebilincselő játékfilmet láthattunk arról az időszakról, amikor a kastély urai Lieb Ferenc vándorfestőt alkalmazták, hogy kifesse az épület 6 termét. A film egészen elvarázsolja a nézőt, szinte úgy érezzük, megismertük a grófi családot és a szobák motívumainak kialakulását. Megértjük, hogy nem könnyű úgy elefántot festeni, ha az ember még sosem látott efféle állatot! Mikor aztán a kiválóan helyreállított falfestményeket a saját szemünkkel is megláthatjuk, már mindegyikhez van közünk, mind felidéz egy-egy jelenetet a filmből. Nagyon élvezetes és szórakoztató így a kastélyban tett séta!

Persze az idegenvezető még sok más érdekességre is felhívja a figyelmet. Az egyik érdekesség maga az építkezést 1716-ban elrendelő építtető, aki francia volt, neve Francois L’Huillier (ejtsd: franszoá lüijjé).  Az ő kalandos életének állomásaival is megismerkedhetünk a látogatás során. Van még más attrakció is, de nem akarok minden poént lelőni. Összességében csak gratulálni lehet a példaszerű felújításhoz, és remélni, hogy egy újabb pályázattal a kastély belsejének ma még nem látogatható részeit is sikerül rendbe hozni és megnyitni.

Az egyedüli hiányosság, hogy a külföldi látogatókra sajnos nem nagyon gondoltak a kiállítás rendezők. (Pedig már a mellékhelyiségek is szívet melengetően európaiak.) Megkérdeztük, innen tudjuk, hogy a film nincs más nyelvekre szinkronizálva, illetve nincs feliratos változata sem. Sajnos a kiállítás más, hangzó bemutatója is csak magyarul hallható. Én leginkább azt tudnám elképzelni, hogy fülhallgatón szóljon a szöveg a külföldiek számára, így több nyelven sem zavarják egymást a látogatók. Mivel az „audioguide” már igazán elterjedt a világ múzeumaiban, talán nem lenne hatalmas beruházás. Rossz arra gondolni, hogy ha a hozzánk érkező külföldinek büszkén meg szeretnénk mutatni ezt a csodás kastélyt, ő majd  úgy érzi, hogy itt nem várták, nem gondoltak rá. 

Ugyanez igaz arra a szokatlan jelenségre is, hogy Edelényben a létező három étterem egyike sincs nyitva vasárnap! Én ilyet még nem is hallottam! Ha nem akarnak minden vasárnap dolgozni, akkor is beoszthatnák, hogy felváltva legalább egy nyitva legyen közülük. Remélhető, hogy ha növekszik az idegenforgalom (hála a kastélynak), a vendéglátó egységek is megváltoztatják az üzletpolitikájukat! Érthetőbben szólva: nem állnak ellen a pénzkeresésnek.

Ne hagyják ki a kastélylátogatást azok, akik a közelben járnak!!!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

28 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
kaposvári istvánnagyon szép-tetszik!de én itt nőttem fel és tudom mibe szenved óriási hiányt,ami már pótolhatatlan!mégegyszer gratula!Az Edelényi Kastélysziget alaprajza

Az Edelényi Kastélysziget alaprajza


Légifotó a kastélyról

Légifotó a kastélyról


A Bódva

A Bódva


A Holt-Bódva

A Holt-Bódva


Kezd kibontakozni az Edelényi Kastély

Kezd kibontakozni az Edelényi Kastély


Kápolna a kertben

Kápolna a kertben


A Kastély teljes szépségében

A Kastély teljes szépségében


A kovácsoltvas kapu

A kovácsoltvas kapu


A Kastély történetének ábrázolása

A Kastély történetének ábrázolása


A Tavasz az Évszakok termében

A Tavasz az Évszakok termében


Gáláns udvarlás

Gáláns udvarlás


Az elefánt

Az elefánt


A gróf úr ránk fogja a fegyvert

A gróf úr ránk fogja a fegyvert


Egy szép kályha a sok közül

Egy szép kályha a sok közül


Cselédfa

Cselédfa


Interaktív makett

Interaktív makett


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!