Őrség: Szala-menti tanösvény

2014-08-17

12 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Régen jártam az Őrségben, ezért idén nyáron ez a szép táj lett az egyhetes barangolásom célpontja. Ilyenkor egyedül járom a tanösvényeket és turistautakat, hogy egyik családtagomnak se menjek az agyára a fényképezéssel. Kedvem szerint fotózhatok akár egy órán át is ugyanazon a réten, senki nem unatkozik ezalatt. Másrészt szükségem van arra, hogy egyedül legyek a természetben, mert számomra ez az igazi kikapcsolódás. A magányhoz semmi köze nincs egy ilyen kirándulásnak. Sőt, utána még közelebb kerülök a szeretteimhez.

Őriszentpéter központtal csillagtúráztam az Őrségben. Az egyik útvonalam a Szala-menti tanösvény volt. Mint a térképen is látható, a kijelölt ösvény Őriszentpéter-Keserűszer és Szalafő-Templomszer között húzódik. Az Őrségre jellemző a szeres településforma, ami a falunál lazább beépítésű házcsoportokat jelent. Minden házhoz gazdasági épületek és hatalmas telek tartozik.

A Szala-patak tulajdonképpen a Balatont tápláló Zala folyó kezdete. Ehhez képest meglepett, hogy júliusban gyakorlatilag alig volt víz a patakban. Hosszú szakaszokon csak a kavicsos medret lehetett látni, s néhol egy-egy foltban csillant csak meg a víz. Ezekben a tócsákban viszont nyüzsgött az élet. Mindig érdemes időt szánni az ilyen, első ránézésre üresnek látszó vízfoltokra! Álljunk meg mellettük vagy guggoljunk le melléjük és várjunk egy-két percet, mire ismét megmozdulnak benne az élőlények! Szép élményekkel lehetünk gazdagabbak.

A legtöbb helyen most a sárgaszegélyű csíkbogárral találkoztam. Gyönyörű, zöld szárnyfedője csillogott a napsütésben. A szélén sárga csík fut végig, innen kapta a nevét a bogár. Ez a faj ragadozó, a víz alatt kutat apró állatok után. Érdekes volt látni, amint átvizsgálta az iszapot, feltúrta a behullott leveleket. Ha lélegzetet akart venni, akkor feltolta a „popóját”, vagyis a potroha végét a víz felszínére és ott vett levegőt. A bogaraknak légcsőrendszer (trachearendszer) hálózza be a testét, s a légzőnyílásaik a potrohon vannak. Ha elfogy az élelem, a csíkbogárnak nem kell éheznie, mert kimászik a szárazra és elrepül, hogy újabb tócsát találjon magának.

Leültem leskelődni egy nagyobb vízfolt mellé, s most sem bántam meg! Nemsokára egész rajnyi kishalat pillantottam meg. Nem vagyok a halak nagy szakértője, ezért csak itthon sikerült meghatározni őket. Fürge csellék lehettek, akik szeretnek rajban úszkálni. Mivel azt olvastam róluk, hogy kedvelik az oxigéndús patakvizet, most nem érezhették valami jól magukat a maradék víztócsában. Fel is jöttek a víz színére, s a levegőből „pipálva” pótolták a hiányzó oxigént. Mint nemsokára kiderült, más szempontból is csapdába estek. Csendben üldögéltem, s ezért észrevétlen maradtam, így egyszer csak megjelent egy vízisikló-gyerek feje a vízben, aztán nemsokára egy másik is. Egyidősek lehettek, olyan 25-30 cm hosszúak, ujjnyi vastagok. A színük azonban jelentősen különbözött, az egyik sötét, a másik inkább világosbarna színű volt. A világosnak sikerült villámgyorsan elkapnia egy halacskát, de a nyelés a víz alatt történt. A gyors mozdulatról csak egy életlen képet sikerült készítenem. Aztán mindketten kijöttek a partra, s egyikük apró rovarokra vadászgatott, a másik pedig napozott. Időnként megjelent egy gyönyörű, zöld-kék szitakötő, s ellenőrizte a terepet, aztán eltűnt. Sajnos nem szállt le egy pillanatra sem, pedig szívesen lefényképeztem volna.

Néhány másik tócsa közelébe érve hangos csobbanás hallatszott, ez árulta el, hogy béka van benne. Nem könnyű észrevenni, mert az unkák kicsik és a hátuk rejtőszínű. A hasuk viszont feltűnően foltos, sárga vagy piros színekben pompázik. Ezzel mutatják, hogy nem érdemes megkóstolni őket, mert mérgezőek.

Séta közben néhány más kirándulóval is találkoztam. Jártak arra biciklisták is, ez a tanösvény biciklivel is jól járható. Az Őrség amúgy is kedvelt biciklis terep. A szelíd dombok néha megtévesztőek, magam is kipróbáltam őket, s időnként bizony leszálltam, hogy toljam a bicajt. Ezen a tanösvényen azonban nincs emelkedő.

A Szala-menti tanösvényen 9 magyarázó táblát találunk, mind jól olvasható és érdekes. Segítségükkel könnyebb megismerni a patakparti égerliget növényvilágát. Most júliusban a legfeltűnőbb lágyszárú növény a ligeti seprence volt, melynek fehér virágözöne végigkísérte az ösvényt. Az Őrség hihetetlenül gazdag lepkevilágából itt is találkozhatunk néhány fajjal. Én a seprencén pókhálóslepkét fotóztam. A tanösvény Szalafő felőli végén találkoztam a képen látható, rendellenes szárnyú boglárkalepkével.

Az Őriszentpéter felőli végen, a 9. táblán megismerkedhetünk a madár-barát (és egyben rovar-barát) gyepgazdálkodással. Éppen a kaszálás utáni időszakban jártam ott, így jól lehetett látni, hogy a kaszálóból érintetlenül meghagytak egy sávot, ahol élő- és búvóhelyet találhatnak a rét állatai. Szerencsére ezzel a szemlélettel több helyen is találkoztam az Őrségben. Remélem, hogy a nemzeti park munkatársainak sikerül meggyőzniük a gazdákat arról, hogy kövessék a példájukat.

Barangolásra fel! Keressétek fel az Őrséget! Nagyon sok tanösvényük van.

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

12 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokA Szala-menti tanösvény útvonala

A Szala-menti tanösvény útvonala


A Szala-patak kavicsos medre

A Szala-patak kavicsos medre


Híd a patakon (néha van benne víz)

Híd a patakon (néha van benne víz)


Maradék tócsa a Szala-patak medrében

Maradék tócsa a Szala-patak medrében


Sárgaszegélyű csíkbogár élelem után kutat

Sárgaszegélyű csíkbogár élelem után kutat


Sárgaszegélyű csíkbogár a vízben

Sárgaszegélyű csíkbogár a vízben


A csíkbogár levegőt vesz

A csíkbogár levegőt vesz


Fürge cselle csapat

Fürge cselle csapat


Fürge cselle

Fürge cselle


Világos színű, fiatal vízisikló

Világos színű, fiatal vízisikló


A vízisikló halat fogott

A vízisikló halat fogott


Sötétebb színű vízisikló

Sötétebb színű vízisikló


Az unka háta rejtőszínű

Az unka háta rejtőszínű


A tanösvény biciklivel is járható

A tanösvény biciklivel is járható


Az égerliget növényei

Az égerliget növényei


Gazdag a növényzet a ligeterdőben

Gazdag a növényzet a ligeterdőben


Ligeti seprence

Ligeti seprence


Pókhálóslepke a seprencén

Pókhálóslepke a seprencén


Rendellenes szárnyú boglárkalepke

Rendellenes szárnyú boglárkalepke


Madár-barát gyepgazdálkodás

Madár-barát gyepgazdálkodás


Madár- rovar-barát módon kaszált rét

Madár- rovar-barát módon kaszált rét


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!