Téli kirándulás a tatai Fényes-forrásokhoz

2016-01-24

7 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Egy rádióműsor adta az ötletet, hogy ellátogassak a tatai Fényes-forrás tanösvényhez. Gyermekkoromban jártam itt utoljára a szüleimmel, amiből csak arra emlékszem, hogy a meleg vízben guppik úszkáltak. Gondolom, a környék megunt akváriumi halai végezték itt a pályafutásukat.

Nem sokkal később szomorúan hallottuk, hogy a szénbányászat miatt állandóan szivattyúzott felszín alatti vizek annyira leapadtak, hogy kiszáradtak a Fényes-források. Mióta vége a bányászatnak és a szivattyúzásnak, megváltozott a helyzet. Ahogy a tanösvény ismertető tábláin olvashatjuk, az első bíztató jel 2001 májusában az volt, hogy az egyik forrás ismét beindult. Az elsőt aztán sorra követték a többiek. Jelenleg a karsztvíz szintje és nyomása növekszik. A karsztvíz hidrosztatikai nyomását szimbolizálja a bejáratnál felépített, 15 m magas torony.

A feltörő vizek 22 fokosak, ezért az ismét kialakult lápvidék, a tavak és a patakok télen sem fagynak be. Ennek a különleges mikroklímának köszönhető a sok állat- és növénytani különlegesség, valamint az, hogy ide télen is érdemes eljönni! A 2014 februárjában megnyitott tanösvény az év minden napján látogatható, a bejáratnál lévő Látogatóközpontban lehet belépőt fizetni.

Én vonattal érkeztem Budapestről, s helyismeret híján egy kicsit túl nagy vargabetűvel értem a helyszínre. De nem bántam meg az Által-ér nevű patak partján tett plusz sétát, mert a januári hidegben kárókatonák tollászkodtak a fákon, szürke gém álldogált a patakparton, s egy-egy nagy kócsag is tiszteletét tette a víz mellett. Már ez is mutatta, hogy nem mindennapi hely felé közeledem!

A Fényes kemping bejáratánál tábla jelezte a tanösvényt, ami közvetlenül a kemping kerítése mellett kezdődik. Most ez a közelség nem jelentett zavaró tényezőt, de egy meleg nyári napon biztosan áthallatszik a területre a strand lármája. Talán onnan kell megközelíteni a dolgot, hogy milyen szerencse, hogy a közeli beépítettség ellenére is védelmet élvezhet ez a különleges természeti látnivaló.

A jegyváltás után elindultam a szép, széles pallósoron. Csendben nézelődtem és élveztem a téli táj nyugalmát. A lápos területre érve egészen elámultam. Mindenütt az égerfákat, az égerlábakon növő bugás sás deres leveleit lehetett látni. Köztük pedig szemmel láthatóan buzogtak fel a források. Enyhe pára lebegett a víz fölött. Mennyi szépség!

Aztán magukra vonták a figyelmemet a szárcsák, ezek a fekete tollú, fehér csőrű, elegáns madarak. Viselkedésük azonban ritkán elegáns, rendszeresen összekapnak valamin, s lelkesen kergetik egymást a vízen futva. Az izgalom azonban hamar alábbhagy, s folytatják békés merüléseiket ennivaló után kutatva. Itt a meleg vízben egy nagy csapat úszkált együtt. Amikor felmásztam a megfigyelő toronyba, kicsit eltávolodtak, de amint tartósan csendben voltam, közelebb úsztak. Köztük, de a toronytól mindig jókora távolságot tartva vízityúkok úszkáltak. Ők is sötét színűek, de csőrük piros, a csúcsán pedig sárga. Nagyon félénk madarak, amint megláttak, igyekeztek fedezékbe vonulni. Csak hosszas nézelődés után fedeztem fel, hogy a szárcsák feje fölött, egy vízbe dőlt fa ágán egy kis kárókatona tollászkodik. Már érkezésem előtt is ott lehetett, de nem vettem észre. Barnás feje, fekete háta beleolvadt a fakéreg színébe.

A toronyban nézelődve egyre jobban éreztem, hogy január van, mennem kellene tovább, mielőtt mindenem meggémberedik. Az egykori égeres mára vízzel borított részei mellett továbbsétálva a tó másik oldalához lehet jutni. Itt úgy törnek fel a források, hogy folyamatos bugyogásuk, buborékjaik kiválóan látszanak. Le lehet látni a fenékig. Azt reméltem, hátha meglátok egy békát vagy egy mocsári teknőst. Télen ez buta kívánságnak tűnik, de ebben a meleg vízben több példány áttelel anélkül, hogy elvermelt volna télire. Sajnos nem találkoztam velük.

De más ajándékot azért még tartogatott számomra a terület. Először csak a hangját hallottam két, egymásnak felelgető fekete harkálynak, aztán meg is láthattam mindkettőjüket. Állandó kapcsolatot tartva egymással, kopogtatták a fákat, békésen táplálkoztak, ügyet se vetettek rám. Azért nagyon közel nem jöttek, de így is megtiszteltetésnek vettem a bizalmukat. Nem sokkal később egy jégmadár is elcikázott a közelemben. Egy pillanatra megült egy faágon, majd továbbállt. Örültem, hogy láttam, bár fotózni sajnos nem sikerült.

Végigsétáltam a teljes pallósoron. A feltörő forrásoktól távolabb már akadtak befagyott részek. Ezeken a lábnyomok tömegében lehetett gyönyörködni. Vidranyomokat is felfedezni véltem. Elbeszélgettem a kedves, fiatal hölggyel a pénztárban, s ő megerősítette, hogy tartózkodik vidra a területen, még a róla készült videót is megnézhettem. Arra nem gondoltam, hogy nutria is él a lápon, de a róla készített felvétel bizonyította jelenlétét. Szívesen találkoztam volna vele, de most nem mutatkozott.

Akármerre jártam, mindenütt újabb érdekességet találtam. Egyes részeken olyan meleg maradt a víz, hogy a tavirózsák levelei se tűntek el télire. Az egyik tó felett kötélhídon lehet átmenni, s nyáron ladikokkal is áthúzhatják magukat a látogatók. Szintén nyáron vízi játszótér is üzemel a gyerekek számára.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődést, s nemcsak én leszek itt visszajáró vendég!

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

Kapcsolódó korábbi cikkeim:

  • A mészkőhegységek változatos formái: a karsztformák
  • Gyakori, mégis titkokat rejtő kőzet: a mészkő
  • Gumicsizmás lápi túra az ócsai Turján-vidéken

7 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokAz Által-ér partja kárókatonákkal

Az Által-ér partja kárókatonákkal


Napozó kárókatonák

Napozó kárókatonák


Szürke gém álldogált a patakparton

Szürke gém álldogált a patakparton


Nagy kócsag télen

Nagy kócsag télen


A Fényes-forrás tanösvény bejárata

A Fényes-forrás tanösvény bejárata


A terület térképe

A terület térképe


A Látogatóközpont előtt

A Látogatóközpont előtt


A torony, ami a karsztvíz nyomását mutatja

A torony, ami a karsztvíz nyomását mutatja


Havas pallósor

Havas pallósor


A megfigyelő torony

A megfigyelő torony


Téli vízivilág

Téli vízivilág


A források vize bugyog fel

A források vize bugyog fel


Buglyos sás

Buglyos sás


Szárcsa csapat

Szárcsa csapat


Szárcsa

Szárcsa


Kis kárókatona tollászkodás közben

Kis kárókatona tollászkodás közben


Kis kárókatona

Kis kárókatona


Fekete harkály

Fekete harkály


Lábnyomok a hóban

Lábnyomok a hóban


Befagyott buborékok

Befagyott buborékok


A Fényes-forrás tanösvény egyik táblája

A Fényes-forrás tanösvény egyik táblája


A tavirózsák levelei januárban

A tavirózsák levelei januárban


A tanösvény a kilátóval

A tanösvény a kilátóval


Jégtűk

Jégtűk


Hosszan kanyarog a pallósor

Hosszan kanyarog a pallósor


A láp

A láp


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!