Hogyan függ össze Veszprém a sédkenderrel?

2016-11-12

10 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Ősszel ismét részt vettem egy bakonyi geotúra-vezető képzésen. Most Veszprém volt a központ. Maga a város is annyi geológiai érdekességet tartalmaz, hogy egy napig ki sem kell mozdulni belőle ahhoz, hogy lenyűgözze az embert a kövek és vizek világa.

Veszprém patakja a Séd. Ezt a tényt már régóta ismertem. De azt csak most tudtam meg, hogy a „séd” szó eredetileg köznév, ami gyors folyású patakot jelent. Annak ellenére, hogy a „séd” magyar szó, mégis sokkal gyakoribb ma már a szláv nyelvekből átvett „patak”. A Bakonyban azonban még sokfelé találkozhatunk vele. A Veszprémet átszelő vízfolyásnak kikopott a tulajdonneve, maradt Séd. Vicces, ha Séd-pataknak nevezik, mert ez a két szó ugyanazt jelenti.

A Séd geológiailag is érdekes vízfolyás. Völgye nagyon régóta szeli át a tájat. Ezt onnan lehet tudni, hogy többször is képez olyan nagy kanyarokat, amiknek az oka „megfejthetetlen”. Ez persze egy geológus számára csupán átmeneti kihívás. A másik csodaszámba menő bravúrját a kis vízfolyás éppen Veszprémben, a Benedek-hegy csúcsánál mutatja be. Itt ugyanis egyszerűen átvágta a dolomit sziklát és leszelt belőle egy darabot. Most pedig büszkén folydogál a két szikla között. Hát ezt hogy csinálta? Fejjel ment a falnak, amíg a kemény szikla meg nem adta magát? Ez mesés elemnek nem rossz, de szembemegy a fizika olyan egyszerű törvényeivel, mint az, hogy a víz mindig a lejtés irányába folyik. Vagyis a Sédnek egyszerűen meg kellett volna kerülnie a sziklát. Akkor hát mi történt? Az történt, hogy ez a vízfolyás már akkor megjelent a tájon, amikor még a mai Benedek-hegy sziklái felett volt a felszín. Tehát a patak sokkal magasabban, a „fejünk feletti” egykori üledékeken folydogált és kanyargott. A terület emelkedni kezdett, a lejtés nőtt, a víz gyorsult és olyan erővel szaladt lefelé, hogy az eredeti, kanyargós medrét egyre mélyebben bevágta. Miközben mélyült a medre, újabb és újabb kőzetrétegek közé ért. Mintha egy késsel vágnánk bele a sok rétegből álló zserbó szeletbe. De minél mélyebb a völgy, a víz annál kevésbé tudja elhagyni, és új irányba se folyhat. Így maradt meg a régi, kanyargós nyomvonal. (Ezt hívják a geológusok átöröklött völgynek.)A levágott szikla magyarázatát is itt leljük. A Séd felülről lefelé haladtában érte el a még egyéb üledékekkel fedett mai Benedek-hegy dolomitját. Ahol éppen átfolyt felette, ott folytatta a meder bevágását. Így szépen, lassan átszelte azt a kőzetet, ami a meder alját alkotta. Az elmúlt időszak elég hosszú volt ahhoz, hogy ma már kiálló sziklaként érzékeljük a Benedek-hegyet is, és a lefűrészelt csücskét is. Milyen egyszerű a magyarázat, mégis igényel némi képzelőerőt!

A Séd völgyét a városon belül gyönyörűen parkosították, a patak medrét kiépítették. A békés kis vízfolyás erejéről tudnának mesélni a helyiek! Időként bőszen kilép a medréből és viszi, amit lát. Mi egy alámosott, leszakadt utcaszakasszal találkoztunk.

Hogy ne csak geológiáról legyen szó, térjünk át a sédkenderre. Ennek a szép, rózsaszín virágú, vadon növő növényünknek a nevében azért őrződött meg a „séd” szó, mert patakok közelében, nedves réteken virít. A „kender” utótagot pedig a kenderre hasonlító, hosszúkás leveleivel érdemelte ki. Nyár közepétől egészen októberig virágzik, nagy örömére az édesszájú lepkéknek. Az én fotómon csíkos medvelepke és nappali pávaszem lakmározik a nektárjából, de a gyöngyházlepkék is kedvelik.

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Frekot Erika

10 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
ErikaKedves István! Köszönöm, hogy figyelemmel kíséri az írásaimat!
Csarnogurszky IstvánKedves Erika! Ezt a beszámolóját is élvezettel olvastam. Sok szál fűz Veszprém városához. A nagyapám itt járt gimnáziumba, Édesapám a Davidikumban tanult, s gyerekkoromban még jártam az egyik rokonnál, akinek a háza a Séd partján állt, s kenderrel foglalkoztak. A sédről és a folyóvölgyek kialakulásáról írtakat is figyelemmel olvastam. Egy másik példa erre a Dunakanyar kialakulása. Tisztelettel Csarnogurszky István
Törő JózsefnéLehet úgy tanulni, hogy közben jól érzem magam! Veszprém másképp, igazán megcsodálva!A veszprémi Várhegy és a Séd

A veszprémi Várhegy és a Séd


A Séd a Benedek-hegy lábánál kanyarog

A Séd a Benedek-hegy lábánál kanyarog


Közvetlenül a házak mellett fut a patak

Közvetlenül a házak mellett fut a patak


Városszerte hidak ívelnek át a Séden

Városszerte hidak ívelnek át a Séden


A szépen parkosított Séd-völgy

A szépen parkosított Séd-völgy


A Séd átöröklött völgye, jobbra a levágott szikla

A Séd átöröklött völgye, jobbra a levágott szikla


A békés patakocska

A békés patakocska


Az egyik áradás beszédes nyomai

Az egyik áradás beszédes nyomai


A sédkender mint

A sédkender mint "lepke-legelő"


Nappali pávaszem sédkenderen

Nappali pávaszem sédkenderen


Csíkos medvelepke sédkenderen

Csíkos medvelepke sédkenderen


Csíkos medvelepke

Csíkos medvelepke


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!