Hej, rózsa, rózsa, ékes vagy…

2017-05-28

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Kedvenc kerti virágom a rózsa. Akkor szeretem igazán, ha még a bokron csodálhatom, nem pedig vágott virágként. Ez a szeretet talán Balatonalmádiból ered, ahol kisgyerekkorom nyarait töltöttem a nagymamámmal, Gizi néninél, a nagyi testvérénél. A szomszéd nénit időnként meglátogattuk. Amíg a felnőttek beszélgettek, én a teraszra felfutó, fantasztikus, vörös rózsákat csodáltam. Tetszett, hogy mindegyik más, némelyik csak zárt bimbó, mások kitárulkoztak egészen. Ezek az első rózsás emlékeim.

Azóta sok parkban, arborétumban, kastélykertben jártam. Kedvenceim a futórózsák, valamint a zöld gyeppel körülvett, hatalmas rózsabokrok. A felásott ágyásba rendezetten, egymástól egyforma távolságra ültetett rózsák kicsit hervasztóak a számomra, de ízlések és rózsák különböznek. Összegyűjtöttem néhány érdekességet a rózsák kapcsán. Íme:

Rózsafüzér (rozarium)

Azt hittem, az imádságos eszköz szemei talán rózsafából készülhettek régebben, de nem innen származik a neve. A hagyomány szerint mai nevét onnan kapta, hogy az első rózsafüzéreket Szent Domonkos összepréselt rózsaszirmokból (a Szűzanya számára rózsakoszorúnak) készítette. (Magyar Katolikus Lexikon)

Rózsavíz

Kora reggel szedett rózsaszirmok, vízben kiáztatva átadják illatukat a víznek. Ezt aztán a test illatosítására, sőt gyógyítására használták régebben (és mostanában ismét). Édességeket is ízesítettek vele. Bulgáriában és Romániában lehet kapni olyan zselés édességet (és biztosan Törökországban is, ahonnan származik), amit rózsával ízesítenek. Ha jól emlékszem, lokum a neve. Sajnos a rózsát ebben a formában nem tudom megkedvelni. De vannak, akik imádják.

Liktarium

A középkorban a várak, majd később a kastélyok kertje nagyon fontos volt az udvartartás élelmiszerellátása szempontjából. Különféle gyümölcsöket, fűszer- és gyógynövényeket termeltek. Mindezekért elsősorban a ház úrnője felelt, ő értett az elkészítésükhöz és tartósításukhoz. A rózsát ekkor még nem elsősorban a szépségéért, hanem haszonnövényként tartották. Ízesítették vele pl. a mézet. A liktarium a mai lekvárok elődje volt: gyümölcskocsonya, gyümölcsíz, gyümölcssajt neve. Gyakran ízesítették a gyümölcsfőzeteket rózsával. Gyógyhatásúnak tartották. A gyógyszerészet a liktarium szóval illeti a lágy állagú gyógyszereket ma is.

A rózsa és a szőlő

Sokfelé (itthon és külföldön is) láthatunk rózsabokrokat a szőlősorok elé ültetve. Ez nem csupán a szépség kedvéért történik. A szőlő kártevőinek egy része a rózsát is megtámadja, így a sorok előtt elhaladó gazda hamar észreveszi, ha védekezésre van szükség a szőlőben.

Rózsaolaj

A rózsaszirmokból az illatos olajat vízgőzzel vonják ki. Drága anyag, mert 1 liter olajhoz 3 tonna (!) szirom kell. Igaz, hogy nagyon erősen koncentrált így az illat, hígítva vagy kis mennyiségben szokták a parfümgyártáshoz használni.

Grasse, a francia parfümgyártás központja

Olyan szerencsés vagyok, hogy kétszer is jártam már Grasse (kiejtése: grássz) parfümüzemeiben. Itt részletes vezetésen mutatják be a parfümkészítés aprólékos folyamatát. A helyi történet érdekes módon a kesztyűgyártással kezdődött. A híres, puha kesztyűket az 1500-as években kezdték el rózsavízzel és fűszerekkel illatosítani. Medici Katalin is kapott belőlük, akinek nagyon megtetszettek. Az ő megbízására kezdődött a Grasse környéki növényekből a parfümök készítése.

Az Orr (franciául Le nez ---kiejtése: lö né)

Bármilyen furcsa, ez egy munkakör neve. Az Orr az a kiváló szaglású szakember (művész?), aki összeállítja az új parfümrecepteket. Kevés ember képes rá, hogy több száz különféle illatot meg tudjon különböztetni, és azokból egy kellemes keveréket létrehozni. Régebben a mesterek mellett nőtt fel a gyakorlatban az új nemzedék. Ma már egyetemen tanulható Franciaországban ez a szakma, de a felvételin és aztán a vizsgákon csak kevesek felelnek meg. Manapság nem csupán a mediterrán tájak illatos virágait használják fel, hanem a világ minden tájáról származó illatnövényeket. A rózsa azonban továbbra is az illatok királynője marad.

A képek többsége a Budatétényi Rózsakertben készült, amely hazánk legnagyobb rózsakertje.

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Frekot Erika

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A kedvenc színem

A kedvenc színem
A Herman Ottó Intézet épülete a Budatétényi Rózsakertben

A Herman Ottó Intézet épülete a Budatétényi Rózsakertben
Budatétényi Rózsakert

Budatétényi RózsakertFutórózsa a Szent István Parkban (XIII. kerület)

Futórózsa a Szent István Parkban (XIII. kerület)
A virágbogarakat nem véletlenül nevezik rózsabogárnak is

A virágbogarakat nem véletlenül nevezik rózsabogárnak is
Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!