Tudjunk meg többet a lepkekertek lepkéiről!

2021-01-03

2 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

1. Miért tetszenek nekünk a lepkék? Szerinted? ………

Szerintem a szárnyaik szépsége és csodás színei miatt szeretjük őket. Ha megismered őket, rájössz, hogy nemcsak szépek, hanem érdekesek is.

Ma már sok állatkertben mutatnak be Lepkekertet. Az én fotóim a Fővárosi Állatkertben készültek. Minden kép mellé írtam szöveget. (a képen: óriás fecskefarkú pillangó)

2. Amikor a lepkék leszállnak, kétféleképpen tarthatják a szárnyaikat. Ez az azúrlepke például azonnal összecsukja a szárnyait, amint leszáll. Ilyenkor a szárnya alsó felét látjuk, más szóval a fonákát.

3. Ennek az azúrlepkének megsérült a szárnya. Szerencsére így is tud repülni. Nekünk arra jó a hiányzó rész, hogy kilátszik alóla a gyönyörű, kék szín, ami szárnyain felül (vagyis a színén) látható. Az ilyen lepke élénk színe arra szolgál, hogy a párját csalogassa, hogy feltűnő legyen a zöld növények között. De ha egy lepke feltűnő, akkor veszélyben van. Szerinted miért? …..

4. Ha azonban összecsukja a szárnyait, szinte alig látszik, a ragadozónak (pl. egy madárnak) eltűnik a szeme elől. A képen is nehéz észrevenni a lepkét a száraz levelek között.

5. Sok lepke szárnyain láthatsz olyan mintát, ami egy szemre hasonlít. Úgy is hívják: szemfolt. Ezzel nem lehet látni, csak minta, de mégis hasznos. Ha egy madár vagy gyík megtámadja a lepkét, az hirtelen széttárja a szárnyait, s a foltok olyanok, mintha egy elég nagy emlős nézne szembe a támadóval. Általában ennyi elég is, hogy megijedjen a ragadozó és odébbálljon.

6. Szemfoltból sosem elég! Meg tudod számolni, hogy hány szemfolt látszik a képen?

7. A lepkék édesszájúak, szívesen szívogatnak édes gyümölcsöket vagy a virágok nektárját. Mást nem is tudnak megenni, mert a szájuk olyan, mint egy beépített szívószál. Az a neve, hogy: pödörnyelv. Keresd meg a képen!

8. Ha a lepke éppen nem eszik, feltekeri a nyelvét, vagyis felpödri. Innen a „pödörnyelv” név.

Képzeld el, milyen lenne, ha repülés közben az a hosszú nyelv ide-oda lebegne a szélben! Sokkal jobb, ha össze van tekerve kicsire.

9. Hogy születnek a lepkék? Az anyalepke egy növényre petét rak, ami egy kis gömb. Abból fog kikelni a hernyó. A hernyó tulajdonképpen a lepke gyerekkora. A szülei nem segítik a kis hernyót, egyedül kell boldogulnia. Csak annyi anyai gondoskodást kapott, hogy arra a növényre tette a petét a mama, amit a hernyó szeret enni. Úgy hívjuk az ilyet, hogy tápnövény.

A képen egy szabadtéri lepkekert hernyó ülőkéjét látod. Van ekkora igazi hernyó?

10. Ha már elég sokat evett és megnőtt a hernyó, bebábozódik. A képen bábokat látsz. Minden lepkefajnak másmilyen a bábja. Ebben a burokban a hernyó teste átalakul (az időtartama néhány nap vagy akár néhány hónap is lehet).

11. A bábból kibújó lepke nem hasonlít hernyókorára. Az egész teste átalakult. A képen egy bábból frissen kikelt lepkét látsz. Lábával kapaszkodik az üres bábba. A szárnyai még gyűröttek, időbe telik, amíg kisimulnak. Csak ezután fog tudni repülni.

12. Az állatkerti lepkekertek színes, trópusi fajokat mutatnak be. De hogy kerülnek ide ezek a lepkék?

Bizony, repülővel érkeznek. A hernyókat nehéz lenne utaztatni, mert a trópusi tápnövényüket is velük kellene küldeni. A lepkék finom szárnyai pedig megsérülnének, ha egy dobozba lennének zárva. Így aztán a bábok utaznak, gondosan dobozba csomagolva. Egy papíron a faj neve is rájuk van írva (latinul, mert az a hivatalos név).

13. Az állatkerti szakemberek óvatosan kicsomagolják őket. Gombostűvel vannak feltűzve, de a tű nem éri a testüket, csak a báb végét rögzíti. Ne féltsd őket, ez nem fáj nekik.

14. Bábszekrénybe kerülnek, amiben védve vannak. Akkor kelnek ki, amikor nekik tetszik. A gondozók naponta többször megnézik a szekrényt, s ha van benne kikelt lepke, kiengedik a Lepkekertbe.

15. A lepkekertben aztán felkereshetik az etetőket, ahol édes innivaló és gyümölcsök várják őket. A természetben a virágokban keresik a nektárt, s közben egyik virágról a másikra szállítják a rájuk ragadt virágport. Ez nagyon fontos, mert csak a beporzott virágnak lesz termése és magja.

16. A Lepkekertben gyakran rászállnak a lepkék a látogatókra. Nem kell félni tőlük, nem tudnak senkit bántani. Engedd, hadd pihenjen vagy sétáljon rajtad. Rám ez a nappali pávaszem szállt egyszer. Ő hazai faj, csak kivételesen lakott a többiekkel együtt az Állatkertben. Éppen nagy áradás volt akkoriban, és mentett lepkék kerültek be az Állatkertbe.

17. A lepkék szárnyait egészen apró pikkelyek borítják, régebben ezt úgy hívták, hogy „hímpor”. Ezeknek köszönhető a szárny színe, mintája. Ne fogd meg a szárnyukat, mert a pikkelyek azonnal lejönnek! Ezt a szegény lepkét mégis megfogta valaki. Látod, hogy hol?

(a képen: golgotavirág zebralepke)

18. A színeket nemcsak a festékanyagok adják, hanem a fényben való csillogás is. Figyeld meg ennek a lepkének milyen sokféle kék színben játszik a szárnya!

19. Számold meg a lepke lábait!

(a képen: óriás fecskefarkú pillangó)

20. Egy kis tudáspróba. Emlékszel, hogy hívják a kör alakú mintát a lepkék szárnyán?

21. Emlékszel, hogy hívják a lepkék szájszervét?

22. Emlékszel, mitől színes a lepkék szárnya? Miért ne fogjuk meg?

2 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások1. Óriás fecskefarkú pillangó

1. Óriás fecskefarkú pillangó


2. Azúrlepke

2. Azúrlepke


3. Azúrlepke

3. Azúrlepke


4. Azúrlepke

4. Azúrlepke


5. Szemfolt

5. Szemfolt


6. Szemfoltok

6. Szemfoltok


7. Lepkék az etetőn

7. Lepkék az etetőn


8. Zebralepke pödörnyelve

8. Zebralepke pödörnyelve


9. Lapke-kert

9. Lapke-kert


10. Bábok

10. Bábok


11. Kibújás a bábból

11. Kibújás a bábból


12. Így utaznak a bábok

12. Így utaznak a bábok


13. Megérkeztek a bábok

13. Megérkeztek a bábok


14. ÍBábszekrény

14. ÍBábszekrény


15. Lepke az etetőn

15. Lepke az etetőn


16. Nappali pávaszem

16. Nappali pávaszem


17. Golgotavirág zebralepke

17. Golgotavirág zebralepke


18. Csillogó színek

18. Csillogó színek


19. Óriás fecskefarkú pillangó

19. Óriás fecskefarkú pillangó


20. Figyeld meg a mintát!

20. Figyeld meg a mintát!


21. Szájszerv

21. Szájszerv


22. óriás viráglepke

22. óriás viráglepke


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!