Fafogyasztó élőlények, vagyis a xilofágok

2021-01-04

4 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

A növények képezik a földi élővilág táplálékláncának alapját. Szinte mindenki őket eszi közvetlenül (a növényevők és mindenevők) vagy közvetve (a ragadozók, dögevők). Gondolhatnánk, hogy a növényi anyag jól emészthető, hiszen mi is eszünk almát, salátát, az elvetemültek még spenótot és sóskát is.

A növényi test is sejtekből áll, mint mi magunk. A sejteket kívülről azonban nemcsak sejthártya, hanem ellenálló sejtfal is borítja. Anyaga a Föld leggyakoribb szerves anyaga, a cellulóz. Ha növényt eszünk, nagyrészt cellulózt fogyasztunk. De a cellulózt leginkább csak baktériumok és gombák tudják lebontani, csak kevés fejlettebb élőlény képes rá. Még a puha füvön élő szarvasmarha sem tudná baktériumok nélkül megemészteni a táplálékát. Még nehezebb dolguk van azoknak az élőlényeknek, akik a fák kemény anyagát akarják hasznosítani, hiszen abban már nemcsak cellulóz van, hanem szilárdító, ellenálló lignin is.

A fatörzs keresztmetszetén legkívül a fakéreg elhalt része található, amit egy keskeny körben a háncsrész követ, itt szállítja a fa a levelekben keletkezett szerves anyagot. Ezen belül egy nagyon keskeny körben osztódószövet jön (kambium). Ezen belül, az idősebb fák esetében a fatörzs legalább 90%-át teszi ki az évgyűrűs szerkezetet mutató farész, idegen szóval a xilem. Nagy bajban lennénk, ha ezt rágcsálva kellene életben maradnunk! A xilofágok mégis megélnek belőle (bár fogyasztják a többi, korábban említett részt is).

Gombák

A farontó gombák képesek a faanyag lebontására. Egyesek már elhalt fákat fogyasztanak, mások még élőket, van, amelyik mindkettőre képes. A bükkfataplóval gyakran találkozhatunk kirándulásaink során. Méretes, feltűnő taplógomba. A bükkfatapló ún. fehérkorhadást okoz a fán, mert egyszerre bontja a cellulózt és a lignint is, a faanyag ezért kifehéredik.

A barnakorhadás során csak a cellulóz bomlik le, a sötét színű lignin megmarad. Végül a faanyag vörösbarna porrá esik szét.

A fa építőanyag rettegett ellensége, a könnyező házigomba ún. lágykorhadást okoz. Ha megtelepszik valahol (jellemzően nedves faanyagon), nagyon nehéz megszabadulni tőle.

A sárga gévagomba az ártéri erdők gyakori farontó gombája. Fiatal példányai ehetők.

Rovarok

Egyes rovarok lárvái alkalmazkodtak a fatörzsek belsejében található, viszonylag védett élőhelyhez. Az elhalt fák törzsét rágcsáló rovaroknak óriási jelentőségük van az anyagok körforgásában. Néhány példafaj:

Személyes kedvencem, a havasi cincér. A nőstény hazánkban főleg elpusztult bükkfákba petézik, de elhalt kőrisben, dióban, gyertyánban is élhet a lárva. Több évi faevés után nyár közepén bújnak elő ezek a szépséges bogarak, hogy párt találjanak és útjára indítsák a következő nemzedéket.

A közismert nagy szarvasbogár szintén éveket tölt lárvaként a fákban. Ő is csak elpusztult faanyagban fejlődik, leggyakrabban tölgytuskók gyökerében.

A nagy hőscincér is igen szép bogár. Idős, napsütötte tölgyfákba petézik a nőstény. A lárva kezdetben az elhalt részeket, majd az élő fát is fogyasztja. 3-4 év után, nyáron bújik elő a kifejlett bogár, az imágó. Érdekesség, hogy a „cincér” nevet a cincogó hangjukról kapták, amit veszély esetén hallatnak, pl. ha megfogjuk őket. (De ne bántsuk, mert védettek, és amúgy sem bántunk élőlényeket!)

A xilofág élőlényeknek fontos szerep jut az élővilág egymásra utalt rendszerében, az ökoszisztémában. Lehetővé teszik, hogy a kidőlt fatörzsek anyaga ismét belekerüljön a körforgásba. Nagyon sok élőlénynek szolgáltatnak táplálékforrást. A harkályok többségének fő táplálékát képezik. A földön fekvő, korhadó fatörzsben lárvák után kutatnak a borzok, a vaddisznók, a sünök. Az estefelé kirepülő rovarokat fogyasztják a denevérek és a baglyok. Még olyan rovar is van, aki megtalálja tojócsövével a korhadó fában rejtetten élő lárvát és belepetézik. Az ő lárvája a másik testét fogyasztva fejlődik. Ilyen például az óriás tőrösdarázs, ami az orrszarvúbogár lárvájában élősködik.

Ha tetszett a cikk, jelezd, kérlek, egy kattintással.

4 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások1. A fatörzs metszetben

1. A fatörzs metszetben


2. Bükkfatapló

2. Bükkfatapló


3. Kidőlt fán növő, hatalmas méretű tapló

3. Kidőlt fán növő, hatalmas méretű tapló


4. Sárga gévagomba

4. Sárga gévagomba


5. Havasi cincér

5. Havasi cincér


6. Nagy szarvasbogár hímje

6. Nagy szarvasbogár hímje


7. Nagy szarvasbogár nősténye

7. Nagy szarvasbogár nősténye


8. Nagy hőscincér nősténye

8. Nagy hőscincér nősténye


9. Harkályvájta fatörzs

9. Harkályvájta fatörzs


10. Lábon álló, korhadó fa

10. Lábon álló, korhadó fa


11. Látványos rovarjáratok

11. Látványos rovarjáratok


12. Rovarjáratok kidőlt fán

12. Rovarjáratok kidőlt fán


13. Földön fekvő, korhadó fatörzs

13. Földön fekvő, korhadó fatörzs


14. Lassan visszakerül a fa anyaga a körforgásba

14. Lassan visszakerül a fa anyaga a körforgásba


15. Óriás tőrösdarázs

15. Óriás tőrösdarázs


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!