„Hol sírjaink domborulnak…” Madárgyűrűzés a Nemzeti Sírkertben

2011-02-13

2 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Gondolta volna Petőfi, amikor a fenti sort írta, vagy bármely másik híres ember nagyjaink közül, hogy a Nemzeti Sírkertben nem csupán az emlékezni vágyók járnak majd, hanem madarászok is? Ha én lennék a helyükben, biztosan nem bánnám, hogy olyan szép, parkosított, fasorokkal díszített temetőben nyugszom, ahol még a madarak is jól érzik magukat a nyüzsgő nagyváros közepén. Arany János biztosan örülne neki, hogy a Margitszigetről hozott és a sírja mellé ültetett tölgyfán madár dalol.

Egy februári, toporgósan csípős szombat reggelen mi mindenesetre örültünk neki. Az MME Budapesti Csoportjának felhívására érkeztünk távcsövekkel, fényképezőgépekkel felszerelve. A téli nap még nem nagyon melegített, de szikrázón sütött, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek, mert nyilván ők intézték el. Bevezetésként Bajor Zoltán üdvözölte a megjelenteket, akik közt egészen pici, szüleik nyakában „sétáló” gyerekek éppúgy szép számmal akadtak, mint az idősebb korosztályhoz tartozó természetjárók. Zoli elmondta, hogy a Sírkertben már tíz éve áll madáretető és rendszeres a madárgyűrűzés is. Egy nagy ornitológiai (madártani) felmérés során 100-nál több fajt figyeltek meg a területen! Ez nagyon nagy szám, meglepetést is keltett. Zoli röviden összefoglalta a madárgyűrűzés jelentőségét a vonuláskutatásban, majd elindultunk a temető egyik fő útvonalán befelé. Még így téliesen, csupaszon is impozánsak voltak a fasorok, melyek a kert botanikai nevezetességei (akad köztük százéves is).

Az első megállónk a „meglepetés” volt, egy erdei fülesbagoly. Hogy hogy tud ez a méretes, színes tollú madár rejtőzködni!!! Az örökzöld tuján, ami egyedül állt egy nagy, füves térség közepén egy rigó méretű madarat is meg kellene látnia az embernek, nemhogy egy ekkora baglyot! De nem! Zoli persze látta, de nekünk egy jó darabig hiába mutogatta, senki sem vette észre szabad szemmel, sőt távcsővel sem. A ráirányított spektívvel persze igen. Aztán egy másik irányból nézve végre mi is felfedeztük. Szépséges madár! Nyugodtnak és fensőségesnek látszik, ahogy lenéz ránk. Persze csak pihenni szeretne és elrejtőzni a nappali madarak bosszantó, tolakodó figyelme elől. Megtudtuk, hogy költ is a parkban.

A madárgyűrűzők, Verseczki Nikolett és Hegedűs Dániel már vártak minket a kert távolabbi végében. Ők már korábban felállították a hálókat az etető közelében, így a befogott madarakkal már meg is kezdődött a gyűrűzés. Mindkét asztal körül nagy volt az érdeklődés, nagyjából magasság szerint rendeződtünk: belül az apróbb-nagyobb gyerekek. Niki és Dani kérdéseire sok gyerek már nagyon szakszerűen válaszolt, ők biztosan nem először vettek részt ilyen programon. Ügyesen felismerték a széncinkét és a kékcinkét. Ezekből a fajokból volt a legtöbb. A széncinkéknél a gyűrűzők megmutatták a két nem közti mintázatbeli eltérést, a hímek vastag, kifejezett fekete csíkját a mellük és hasuk közepén, ami a tojóknál vékonyabb. Ha egy fajnál külső jegyeikben is eltérőek a hímek a nőstényektől, azt hívják ivari kétalakúságnak (nemi dimorfizmusnak). Azt is megfigyelhettük, hogy a szárnytollak színe lehet egységes vagy kontrasztosan eltérő, ami a korukra utal. A tavalyi, fiatal madaraké eltérő, mert még nem cserélték le minden szárnytollukat.

A cinkéken kívül nagyon népszerűek voltak a befogott nagy fakopáncsok. Némelyikük hangosan tiltakozott a zaklatás ellen, mások minden adandó alkalommal odavágtak véső alakú, hegyes csőrükkel a fogvatartójuk kezére. A képeken, ha vérző kezet látunk, azt fakopáncs okozta. De ezt mindenki megbocsátotta nekik, egyrészt, mert olyan szép madarak, másrészt, mert nekik van igazuk. Megfigyelhettük a fejük oldalán a fekete sáv elhelyezkedését, ami faji bélyeg. Ezen kívül a szélső faroktollaik is megkülönböztetik őket a balkáni fakopáncstól, mert világos alapon fekete csíkosak, míg a balkánié fordítva (lásd: képek!). Még van elkülönítő bélyegük: a csőrük tövénél lévő fekete „szőreik”, amik módosult tollak (a balkánié világosak). Niki azt is megmutatta az érdeklődőknek, hogy hogyan támaszkodik a farkával a fakopáncs a függőleges felületen, és hogyan kapaszkodik a lábával, amin két ujj előre, kettő hátra áll. Különleges élményt jelentett, hogy Niki óvatosan benyúlt az egyik harkály csőrébe és előhúzta a nyelvét, amit egyébként sosem lehet látni. Persze nem húzta ki teljes hosszában, nehogy sérüljön az állat. A madarak kevéssé élvezték a celebeknek járó fokozott érdeklődést, így a lehető leghamarabb visszakapták a szabadságukat.

Egy csuszka is került a hálóba, de olyan pici és törékeny volt, hogy még a súlyát is megmérték: 21 gramm. Tehát az egész madár 2 deka. Vele igazán óvatosan kellett bánni. Örülök, hogy közelről is láthattam, mert bár sokszor találkozom vele kirándulásokon, nehezen sikerül jó képet készítenem.

A gyűrűzőasztal mögötti fenyőn egy sárgafejű királyka vonzotta magához az érdeklődőket, köztük engem. Szép, de nyughatatlan kis madár. Nem ezzel a fotóval fogok dicsekedni!

Egy fiatal hím feketerigó is kapott gyűrűt Danitól. Onnan lehetett tudni, hogy hím, hogy fekete volt a tolla (mint közismert), de a fiatalsága a csőrén látszott: a fekete csőr most kezdett sárgára váltani.

Végül én is megnéztem egy hálóból kiszabadítási munkát, ami nem is olyan egyszerű, főleg, ha túl magasan vannak benne a madarak. De azért a profiknak természetesen sikerült.

Délfelé járt az idő, amikor zárásként egy kis egyéni bóklászásra indultam a Sírkertben. Az eredmény egy majdnem fekete mókus, néhány szarka és rigó látványa, valamint csendesen merengő gondolatok az elmúlásról. Elhatározás is született: lombfakadás után visszajövök.

 

 

További képek láthatók a Galériában.

Örülök, ha valaki küld visszajelzést. Köszi. Erika

 

(A Nemzeti Sírkert honlapja: www.nemzetisirkert.hu)

 

2 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
flegosSzép kis beszámoló! Gratulálok, jó volt a gyűrűzőket munkaközben látni, sok hasznos infóhoz jutottam! További jó munkát!
ErikaKöszönöm a kedves szavakat!
Baráth EditKedves Erika, nagyon érdekes beszámolót írtál, és jók lettek a képek is! Pár éve én is voltam egy ilyen kiránduláson ott, sajnálom, hogy most lemaradtam róla. Gratulálok az oldaladhoz. Baráth Edit
NóraKedves Erika! Nagyon gyors voltál! Számunkra is élmény volt a tegnapi séta és mi is elhatároztuk, hogy ha jobb idő lesz, visszalátogatunk a sírkertbe. Várva a következő kirándulást, üdvözlettel: Kucsma NóraHol van a bagoly?

Hol van a bagoly?


Erdei fülesbagoly pihenés közben

Erdei fülesbagoly pihenés közben


Érdeklődők a gyűrűzőasztal körül

Érdeklődők a gyűrűzőasztal körül


Széncinke hím

Széncinke hím


Széncinke szárnytollai

Széncinke szárnytollai


Kékcinke

Kékcinke


Kicsi,de harcos kékcinke

Kicsi,de harcos kékcinke


Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs


Gyűrűzés közben

Gyűrűzés közben


Így támaszkodik a fán a fakopáncs

Így támaszkodik a fán a fakopáncs


A nyelv

A nyelv


Csodálók gyűrűjében

Csodálók gyűrűjében


Érdeklődés

Érdeklődés


Paparazzik kíméljenek!

Paparazzik kíméljenek!


Na, most már elég legyen!

Na, most már elég legyen!


Bajor Zoli szabadon engedi a harkályt

Bajor Zoli szabadon engedi a harkályt


Csuszka simogatás

Csuszka simogatás


Mindössze 21 gramm

Mindössze 21 gramm


Fiatal hím feketerigó

Fiatal hím feketerigó


Izom- és zsírvizsgálat

Izom- és zsírvizsgálat


A hálónál

A hálónál


Fehér fagyönggyel fertőzött fák

Fehér fagyönggyel fertőzött fák


Nemzeti Sírkert

Nemzeti Sírkert


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!