Hóvirágzás az Alcsúti Arborétumban

2011-03-15

3 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

2011.márc.13.

A hír igaz volt: valóban lenyűgöző a hóvirágözön Alcsúton! Még a Kossuth rádió is bemondta.

Mi Viktorral megelőztük a tömeget, már 9-kor az Arborétumhoz érkeztünk, ahová szerencsére be is engedtek, bár hivatalosan csak 10-kor nyit. Rajtunk kívül még néhány fotózni vágyó látogató érkezett ilyen korán.

Rögtön a bejárat után nem sokkal balra kanyarodtunk, mert hívogattak a hóvirágok. Kicsit „szabálytalanul” átkeltünk egy patak fölött hídként szolgáló fatörzsön (a hivatalos útirány nem itt vezet). Ezen az oldalon, a kert kerítése mentén húzódik a „Mediterrán hóvirágmező”, ahol több faj is nyílik. Én nem tudom megkülönböztetni a különböző fajokat, csak annyit látok, hogy vannak magasabbra növők és alacsonyabbak, valamint számunkra szokatlanul: illatos hóvirágok is léteznek. Egyes helyeken az illatuk elég kellemetlennek tűnt, másutt azonban erős, de kellemesen bódító volt. Nyilván ez a tulajdonság is fajfüggő. A méhecskéknek az illat vonzó lehet, mert tömegesen látogatták a virágokat. (Milyen lehet a hóvirágméz?) Viktor sem tudott betelni a látvánnyal, kb. minden második hóvirágról készült fotó. Be kell lássam, hogy az ő méhecskés fotói jobban sikerültek, mint az enyémek.

Persze az én figyelmemet gyakran elvonták a madarak, így nem csak lefelé, de felfelé is néztem. Főleg a nagy fakopáncsok virgonckodtak, kergették egymást, kiabáltak. Hiába, tavasz van!

Amint beteltünk a fehér virágszőnyeggel, a kert további részeit is meglátogattuk. Még csak két napja van tavasz, de már néhány virág kinyílt, pl. a crocusok (sáfrányok) itt ültetettek, de élnek vadon is nálunk. Itt a kertben fehér, sárga és lila változatait láttuk. A téltemető sárga virágai már hetek óta láthatóak. A szerényen zöld kisvirágú hunyort nem könnyű észrevenni, de ha az ember ismeri, hamar rááll a szeme, hogy megpillantsa a bókoló virágokat. A fák, bokrok még nem hajtanak, de barkát már láttunk.

Az igazi csemege számomra a citromlepke volt, aki repülés közben igazán feltűnő, hiszen citromsárga. Követtem hullámzó röptét, de így is alig találtam meg, amikor leszállt. A fű között már nem olyan feltűnő. Kedves volt, hagyta magát fotózni, amit meg is köszöntem neki, mint mindig minden állatnak. Nem bolond vagyok, csak hálás.

Mire körbeértünk a parkban, megérkeztek a későn kelő látogatók, a kert egyre jobban benépesült. Sok gyermekes család érkezett. A bejáratnál kígyózott a sor a pénztár előtt. Ez igazán örvendetes, de mi azért örültünk, hogy már kifelé megyünk. Az autóút mentén minden irányban parkoltak az autók. Szerintem meg kellene oldani a parkolást, mert az Arborétumnál egyetlen parkolóhely sincs! Elég balesetveszélyes a keskeny úton hétvégenként a sok autó, gyalogos, kisgyerek és az átmenő forgalom együtt! Mi nem várt sikerélményt nyújtottunk annak az autósnak, aki azonnal beállhatott a helyünkre.

Aki teheti, nézze meg a hóvirágok tömegét, mert máshol ilyet nem láthat!

 

Kérlek, ha tetszett a cikk, jelezd egy szavazattal! Köszi!

3 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
Bodrogi Gábor Kedves Erika ! Örömmel fedeztem fel a természet és a fotózás szeretetétől áradó cikkeket. Az alcsúti arborétum gyalog ötperces sétával megközelíthető, ha az ember a kocsit az arborétumhoz vezető út elágazása előtt, egy jól jelölt, méretre is megfelelő parkolóban hagyja, s nem akar az arborétum bejárata mellett parkolni. Tisztelettel üdvözlöm.Alcsúti hangulat

Alcsúti hangulat


Viktor átkel a

Viktor átkel a "hídon"


Hóvirágözön

Hóvirágözön


A méh ellenőrzi a virágot

A méh ellenőrzi a virágot


Elmerülten

Elmerülten


Hóvirág

Hóvirág


A legyeket is érdekli

A legyeket is érdekli


Hóvirág méhecskével

Hóvirág méhecskével


Virágzik a téltemető

Virágzik a téltemető


Borostyános hangulat

Borostyános hangulat


A borostyán szőrös törzse

A borostyán szőrös törzse


Barka

Barka


Citromlepke

Citromlepke


Sárga sáfrány

Sárga sáfrány


Lila sáfrány

Lila sáfrány


Kisvirágú hunyor

Kisvirágú hunyor


Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs


Tömegek érkeztek

Tömegek érkeztek


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!