Selyem-réti tanösvény (Ócsa)

2011-04-03

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

2011. április 3.

 

Egy héttel ezelőtt az MME Budapesti csoportja szalonkalest szervezett az ócsai Selyem-réti tanösvényre. Az esti szalonkahúzáson nagy örömünkre összesen 6 példányt láttunk ebből a rejtőzködő madárból. A hely nagyon megtetszett nekem, úgy gondoltam, hogy egy hajnalban kellene visszajönni. Ezért keltünk Viktor fiammal ezen a vasárnapon fél 5-kor. („Nem vagytok normálisak.” – idézet Dávid fiamtól.)

Még sötétben tettük meg az utat Budapesttől Ócsáig. Ennek legnagyobb előnye, hogy nincs forgalom. (Ha Alsónémedi felé jövünk le az M5-ről, akkor nem is kell fizetni az autópályáért, mert az M0-ig ingyenes.) Ócsán átkelve Bugyi község felé kell haladni, ahol egy nagy jobbkanyar után az erdőbe érünk, majd (kb. 400m múlva)figyelni kell bal oldalon a lejárót. Az országúton nem jelzi tábla, de benézve balra a földútra, már látható a védett terület tábla. Földes, de jól járható parkolóban lehet hagyni a kocsit.

Elképesztő madárcsicsergés fogadott minket! Ha CD-n halljuk, azt gondolnánk, hogy trópusi erdőben felvett hangokat hallunk. Éppen elkezdett világosodni, mikor minden felszerelésünket magunkhoz véve elindultunk a tanösvényen, aminek én csak az elején jártam a múltkor. Az ösvény maga járható, feltöltött földút (bár eső után biztosan nagyon sáros, áradáskor pedig nem járható). Viktor persze érdeklődésének és a gumicsizmának hála, belegyalogolt itt-ott a vízbe, hogy testközelbe kerüljön a most teljes virágzásban lévő mocsári gólyahírekhez. A gólyahírek valóban akkor virágzanak, amikor az első gólyák megérkeznek. Mi is láttunk egy gólyát elrepülni felettünk.

Mi is ez a láp, és hogy kerül ide? A Duna-mentén járunk, ahol a vizenyős, mélyebb területeket helyi néven turjánnak hívják. Ezek a lápok a Kiskunság homokvidékével határosak. Így a mocsári erdők közti homokhátakon pusztagyepekkel találkozhatunk. A lápos területek lecsapolása itt is nyomot hagyott az életközösségen, a megmaradt részek ma már védettek, otthont adva sok védett fajnak.

Számunkra magának a lápnak a látványa is különleges! A fák a vízben és a víz szélén állnak. Sok a lábas éger: olyan mézgás (enyves) égerfák, melyek törzse alul kiszélesedik. Ez a „láb”, amely fokozza a fa stabilitását, valamint élőhelyet kínál sok mohának, páfránynak, egy egész kis életközösségnek.

A békák közül (amelyeknek minden faja védett Magyarországon!) mi most az erdei békával találkoztunk. Ha nem ugrik el előlünk, egyáltalán nem vettük volna észre. Mikor már tudtam, hogy hol van, a fényképezőgépbe nézve akkor sem találtam! Valami elképesztő, hogy mennyire beleolvad a száraz avarba! Nagyon csinos kis béka, barnás színe fényben rezesen csillog, szeme felső harmada is rézszínű, pupillája vízszintes. Az ún. „bajuszos” békák közé tartozik: sötét csík húzódik a fején a szeme körül. Kedveli a mocsárréteket, nemcsak erdőkben fordul elő (ahogy a neve alapján gondolnánk).

Viktor egy pocsolyában piócát vett észre. Kiemeltük egy kis fotózás kedvéért, aztán visszaengedtük a vízbe. Most nem készültünk hálóval és edénnyel a vízi apróságok vizsgálatához.

Érdemes volt néha felfigyelni a fejünk felett magasan elvitorlázó madarakra: három ludat, két nagy kócsagot, több récét láthattunk. A reggel későbbi óráiban hallottuk a bölömbika hangját, ami egy távoli hajókürtre hasonlít (vagy arra a hangra, ha belefújunk egy sörösüvegbe). A harkályok kopácsolása messzire hallatszott a korai órákban. Ilyenkor a területüket jelzik a hanggal, a táplálékkeresés sokkal halkabb. Megfigyeltem két fakopáncsot, melyek egymást kergették. Csak itthon láttam a képeken, hogy közép fakopáncsok voltak, amiket most tudtam először lefényképezni. A sokkal gyakoribb nagy fakopáncsot már sokfelé láttam. A sok helyben maradó, elkorhadt fatörzsön mindenfelé a harkályok nyomaival lehetett találkozni. Ez a szép egy természetes (vagy inkább természet közeli) erdőben: marad élőhely a rovaroknak, gombáknak és a belőlük élőknek egyaránt. Rovarokat és fészekanyagot keresgélt egy kidőlt fatörzsön egy vörösbegy és egy ökörszem is. Ez utóbbi az egyik legkisebb madarunk, aki jellemzően testére merőlegesen felcsapja a farkát, s így még kisebbnek tűnik.

Már több lágyszárú szépen virágzik ilyenkor: a már említett mocsári gólyahíreken kívül a szintén sárga bogláros szellőrózsa egész csokrokat alkot. Ő nem nő a vízben, csak parton. Egyes helyeken szőnyeget alkot az ibolya. A Duna-menti csillagvirág néhány tövét is fel lehet fedezni. Amint felmelegedett a levegő, megindultak a rovarok a virágok felé: poszméhek, lepkék kerültek elő az éjjeli pihenés után.

Nagyvaddal nem találkoztunk. Az őzek nyomaira, sőt őz ösvényekre a szárazabb részeken figyeltünk fel (a tanösvényről balra elágazó mellékutak mentén).

Mire délelőtt 10 körül befejeztük a leskelődést és a fotózást, megérkeztek a családok, kirándulók a tanösvényre. Számukra is kiváló program, hiszen még játszótér is várja a gyerekeket egy helyen.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással. Köszi!

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
PálmaAz ócsai tájházat is érdemes meglátogatni. Érdemes akkor menni, mikor valami program van. Én szeretem őket.
PálmaÉn Ócsán lakok, és már voltam néhány túrán.A madárgyűrűzést is érdemes megtekinteni.Előzetes egyeztetéssel meg lehet nézni.egy madárgyűrűzést
Jankainé SzilviaPersze, hogy tetszik!!! SzilviSelyem-réti tanösvény tábla

Selyem-réti tanösvény tábla


Napfelkelte

Napfelkelte


Égerláp

Égerláp


Csatorna a lápon

Csatorna a lápon


Mocsári gólyahír

Mocsári gólyahír


Lábas égerfa

Lábas égerfa


Ibolya

Ibolya


Erdei béka

Erdei béka


Pióca

Pióca


Dolgoztak a harkályok

Dolgoztak a harkályok


Közép fakopáncs

Közép fakopáncs


Mocsári nőszirom levele

Mocsári nőszirom levele


Őznyom

Őznyom


Őz ösvény

Őz ösvény


Ökörszem

Ökörszem


Fészekanyagot gyűjt a vörösbegy

Fészekanyagot gyűjt a vörösbegy


Poszméh (Viktor fotója)

Poszméh (Viktor fotója)


Bogláros szellőrózsa (Viktor fotója)

Bogláros szellőrózsa (Viktor fotója)


Duna-menti csillagvirág

Duna-menti csillagvirág


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!