Séta a Füvészkertben

2011-04-05

5 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

2011. április 2.

 

Régen jártam a Füvészkertben, s most kedvet csinált hozzá egy rádióműsor.  Szombaton 9-kor érkeztem, szeretem, ha nincsenek sokan. Ez AZ a Füvészkert, ahol a Pál utcai fiúk játszódik. Bár most már sokkal kisebb a területe, mint régen. A bejárata az Illés utca felől van (a legközelebbi metrómegálló a Klinikák).

A kellemes napsütésben a kertben a tavaszi virágokban és a madarakban lehetett gyönyörködni. A szabadban a korai kerti virágok nyílnak, például a tulipánok, jácintok. A hazai erdei aljnövényzet virágai azonban nekem még jobban tetszenek, itt őket is meg lehet találni: bogláros szellőrózsát, keltikéket, csillagvirágot. A salátaboglárkákon egy pöszörlegyet láttam. Úgy lebeg a virágok előtt, mint egy kolibri, csak persze sokkal kisebb. Hosszú szívókáját benyújtja a nektárért.

Jelenleg hatalmas átépítések zajlanak a Füvészkertben: felújítják a Pálmaházat, új sétautakat alakítanak ki, terepet rendeznek. Ezért a terület egy része le van zárva. A munkák végét augusztusra ígérik. Biztosan nagyon szép lesz!

Az üvegházak most is látogathatók. Egy fényes szőrű, simogatás-függő cicával is lehet találkozni az egyikben. Mikor a növényeket fényképezve valami hirtelen a lábamhoz ért, átestem egy könnyed infarktuson, majd tudatosult, hogy csak a macska kért némi figyelmet. A továbbiakban egyedi koreográfia szerint közlekedtünk: két lépés, majd lehajlás és simogatás. Újabb két lépés, simi, és így tovább. Ennek ellenére csak kitartó nyakvakarással tudtam egy kis dorombolást kiérdemelni.

Az üvegházak közül az egyik legérdekesebb a Viktória-ház, melyet 1893-ban építettek, kifejezetten az amazonaszi tündérrózsa számára (latin nevében szerepel Viktória királynő neve). A tündérrózsa a következő évben már virágzott. Virágai csak 2 napig élnek. A levelei is híresek: az akár 2m átmérőjű, felkunkorodó szélű levelek elbírnak egy gyereket is, ha rájuk ül. Most nem ez a faj, hanem a szépséges egyiptomi és kék tündérrózsa virágzott. A kör alakú épület külső fala mentén a rovaremésztő növények sok-sok fajával találkozhatunk. (Róluk külön cikket írok a Fajok – növények rovatba.)

A tematikus gyűjteményben külön láthatjuk a páfrányokat, trópusi orchideákat, broméliákat, kaktuszokat, stb. Nagyon érdekesek és szakszerűek az egy-egy növénycsaládot bemutató magyarázó táblák. Érdemes elolvasni őket, mert ráirányítják a figyelmünket a csoport jellegzetességeire, amiket egy kis odafigyeléssel magunk is megtalálhatunk a növényeken. Így keresgéltem az orchideák között az illatuk alapján (van vaníliaillatú is), a broméliák között a szőreiket figyelve (a képet lásd: Galéria – növények), a páfrányok levélfonákán a spóratartók sokféleségét csodálva. A kaktuszok szerelemesei is sok időt tölthetnek el itt.

A növények szépsége mellett egy kicsit leskelődtem a madarak után is. A nagy fákon persze itt is megépítették gömb alakú, tetővel rendelkező fészküket a szarkák. Négy példány tartózkodott a fészek közelében, de nem verekedtek, így azt gondolom, hogy egy párt és tavalyi fiókáikat láthattam. A madáretetőn csuszkát, széncinegét, a házfalon kékcinkét, a fenyők között erdei pintyet láttam. Egy feketerigó közelről megnézett magának. A délelőtt folyamán elég sok látogató érkezett, főként családok gyerekekkel. A virgonc és hangos gyerekcsapattól kb. fél méterre (nem túlzok!) úszkált egy vadkacsapár a sekély mesterséges tóban. Van értelme a „szelíd vadkacsa” kifejezésnek?

Minden évszakban más látnivalókkal vonz a kert, érdemes meglátogatni!

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással. Köszi.

Erika

5 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokPálmaház

Pálmaház


Tavaszi virágzás

Tavaszi virágzás


Tulipán

Tulipán


Tulipán

Tulipán


Jácint

Jácint


Feketerigó

Feketerigó


Keltike

Keltike


Bogláros szellőrózsa

Bogláros szellőrózsa


Pöszörlégy salátaboglárkán

Pöszörlégy salátaboglárkán


Gyógynövények kertje

Gyógynövények kertje


Sétány

Sétány


Viktória-ház

Viktória-ház


Tündérrózsa

Tündérrózsa


Kék tündérrózsa

Kék tündérrózsa


Páfrányok az üvegházban

Páfrányok az üvegházban


Spóratartók páfránylevélen

Spóratartók páfránylevélen


Orchidea

Orchidea


Kaktuszgyűjtemény

Kaktuszgyűjtemény


A kaktusz virága

A kaktusz virága


Széncinke az etetőn

Széncinke az etetőn


Kékcinke

Kékcinke


Csuszka

Csuszka


A kéjenc

A kéjenc


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!