Királyréti madarászás

2011-05-02

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Az elmúlt hetekben a Börzsöny lett a második otthonom, immár negyedszerre utaztam Kismaros, majd Királyrét felé. Most is kellemes várakozás volt bennem: mi mindent tartogat számomra ez a hétvége?

A Magosfa Alapítvány madarászati továbbképzésén vettem részt, kb. 30 társammal együtt. Örömmel láttam, hogy a csoport egyes tagjait már más programokról ismerem, mások pedig ez alatt a két nap alatt váltak kedves ismerőssé. A hétvége szakmai vezetője Tarján Ambrus volt, aki Szentendrén tanít biológiát és földrajzot. A madarakat gyerekkora óta szereti és kiválóan ért hozzájuk. Olyan bravúrokra is képes, mint a legnagyobb karmesterek: a hajnali, szimfonikus zenekarra hasonlító madárcsicsergésből kihallja az egyes fajok képviselőit! Sajnáltuk, hogy egyvalamire ő sem képes: nem tudja leinteni a zenészeket, hogy egyszerre csak egy szóljon.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park nemrég gyönyörűen felújított Oktatóközpontjában laktunk és ott zajlottak az előadások, játékok. A játékokat (amiket a terepen gyerekekkel lehet majd játszani) Takács Margit (DINP), Neumayer Éva és Sólyom Barbara (Magosfa) vezette. Köszönjük a sok ötletet!

A madarakról több elméleti előadást hallhattunk, melyek csak annyiban voltak elméletiek, hogy az előadó beszélt, mi hallgattuk. Ambrus mindent konkrét gyakorlati példákkal, saját tapasztalatokkal fűszerezett.

Témáink:

  • Madárvédelem: védelmi eszközök és teendők
  • A szélerőmű és a madarak
  • Madárhatározás, szakkönyvek
  • A Börzsöny madárvilága
  • Madarakra utaló jelek a természetben

 

Több kisebb túrát tettünk a környéken a két nap alatt. Csak egyszer áztunk meg, ez elég szerencsésnek mondható, hiszen az ország nagy részén órákig esett az eső. Ambrus útmutatásai alapján igyekeztünk fajokat felismerni a hangjukról. A vadgerle ment a legkönnyebben (szerintem „berreg”). A feketerigót mindenki ismerte, tőle igyekeztünk elkülöníteni az énekes rigó „szájbarágós” énekét: a strófákat többször ismétli. Sajnos ő övön aluli ütést képes mérni a kezdő madarász önbizalmára, ugyanis utánozza más madarak énekét is. Ez a becstelenség a seregélynek is kedvenc elfoglaltsága. Eddig kedveltem ezeket a madarakat, na de ezek után?!?

A meggyvágó rövid pittyegése, a barázdabillegető éles füttye elég szerény énektudást jelez. A citromsármány bezzeg azonnal Beethoven szimfóniát énekel! Megtudtuk, hogy a csicsörke addig trillázik, ameddig csak tart a levegőjéből (jó sokáig).

Persze nemcsak a hangokra figyeltünk, láttunk is madarakat. Ennek menete: Ambrus meglátta, mi 10 perc próbálkozás után szintén felfedeztük az ágon, ha olyan madár volt, aki nem repült el ennyi idő alatt. A rendesebbje villanydrótra telepedett (vadgerle, erdei pinty) vagy egy fenyő legmagasabb ágára (énekes rigó, tengelic). A hollót és a seregélyt röptében is felismertük. A képek közül csak az élvezhetőket teszem fel ide a honlapra.

Mit csináltunk a szünetben? Magánszorgalomból a patakot vizsgáltuk (ha madár nincs is benne, de van gőtelárva és tegzeslárva). Én lepkékre vadásztam.

 

A sok érdekességről, amiket hallottunk, írok még egy cikket.

További képeket a „Galériában” láthattok.

A Magosfa honlapja: www.magosfa.hu

 

Ha tetszik a cikk, kérlek, kattints!

6 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokMadárbarátok

Madárbarátok


Ambrus magyaráz

Ambrus magyaráz


Totó az Oktatásiközpont kertjében

Totó az Oktatásiközpont kertjében


Madárhangokra figyelünk

Madárhangokra figyelünk


Énekes rigó

Énekes rigó


Ott van, balra a harmadik ágon

Ott van, balra a harmadik ágon


Tengelic

Tengelic


Lenni vagy nem lenni ...

Lenni vagy nem lenni ...


Madárnyomok

Madárnyomok


Játék: Mit eszik a gólya?

Játék: Mit eszik a gólya?


Utánzásos játék

Utánzásos játék


Patakivizsgálat önszorgalomból

Patakivizsgálat önszorgalomból


Gőtelárva

Gőtelárva


Tegzesek

Tegzesek


Pihenés közben

Pihenés közben


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!