Tavasz az állatkertekben

2010-05-31

0 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Ha tavasz, akkor párválasztás, udvarlás, párzás, kölykök (fiókák) etetése, nevelése. Mivel elég sokszor jártam állatkertben idén tavasszal, több alkalmam is nyílt intim percek megfigyelésére.

Kedvenceim, a szürke gémek párzásáról már írtam az előző állatkerti cikkben.

 

A FÁNK-ban a kárókatonák (más néven kormoránok) is túltették magukat a Nagytó felújítása okozta zajon és felforduláson, és szorgosan tatarozták a fészkeket. Nekem nagyon tetszik az a fészek, amely immár emeletessé vált az évek során ráhalmozott ágaktól (1.kép). A kárókatonák is a szomszédos fákról tördelték az ágakat, akárcsak a szürke gémek (2.kép), majd visszarepültek a fészekhez és átnyújtották a párjuknak (3.kép). Ezeknél a szép fekete madaraknál az úszóhártyás láb látványa a szokatlan, amint átöleli a faágat. (4.kép) A messziről egységesen feketének látszó tollazat tavasszal, párzási időben egy fehér folttal egészül ki, melyet idén figyeltem meg először a Duna partján, a Hajógyári-szigetnél szárítkozó kárókatonáknál (5.kép). A párzást igazán jól annál a párnál láthattam, amelyik a Szavanna-kifutóban fészkel (6.kép). Ők (szemben a fán fészkelőkkel) állatkerti példányok, nem tudnak repülni. A fészek építőanyaga itt az ágakon kívül a nád (7.kép).

 

A madarak csendes nászával szemben egyes emlősök igazán hangosan élnek házaséletet! A Kecskeméti Vadasparkban sétálgatva nagy hangzavarra lettem figyelmes egy olyan irányból, amerre aznap jártam már, és minden csendes volt. Nem tudtam, melyik állat kiabálhat, visíthat ennyire. A zaj a mosómedvék kifutója felől jött. Több példány békésen heverészett, míg ketten egy mesterséges odúban látszólag élet-halál harcot vívtak. Püfölték egymást, kitátott szájjal fenyegetőztek, sőt egymásba is haraptak (8. és 9.kép). Hosszasabban figyelve őket, azért látszott, hogy ez tulajdonképpen párzás a maga extrém módján. Mindenki megállt nézelődni, bár a lurkók kényeseket kérdeztek:

- Apa, mit csinálnak a mosómedvék?

- Játszanak, fiam, játszanak.

 

Előfordul, hogy az udvarlás olyan csendes, hogy egyetlen gyerkőc se veszi észre. A látogatók lelkesen etették a Fővárosi Állatkertben a zsiráfnőstényt, miközben a hím meghágta. Időnként a hatalmas méretek miatt nem látjuk „a fától az erdőt”. (10.kép) A hím igazán eredményes, hiszen nemrég született egy kis zsiráf (11.kép). Megkérdeztem a gondozót, hogy honnan lehet tudni, hogy sikeres volt a párzás. Azt mondta, hogy amíg a nőstény elfogadja a hímet, addig nem vemhes. Utána már nem párosodnak, majd látni csak hónapokkal később lehet a domborodó pocakját. A kicsi aztán felnőve másik állatkertbe kerül, hiszen a rokonaival nem szaporodhat. A jelenlegi csoportban a legmagasabb a hím, a sötét színű a szaporodó nőstény és még két fiatal nőstény van velük. Most a „kicsivel” egészült ki a csapat. A felnőttek közül három Csehországból érkezett hozzánk.

 

A kacsák, azaz szakszerűbben a récék is szívesen párosodnak és költenek állatkerti körülmények között. A csörgő réce násztáncát láthattam Kecskeméten. Nehéz fotózni egy mozdulatsort (inkább filmezni kellene), de jól felismerhetőek voltak a rituálissá vált mozdulatokban az eredeti tollászkodó, ivó, enni lemerülő madár magatartásformái (12.kép). A násztánc során tulajdonképpen „úgy csinálnak, mintha”, tehát a valódi tevékenységek helyett csak mímelik azokat. A mozdulatok szigorú, fajra jellemző sorrendben követik egymást. Ha nem megfelelő a násztánc, az leállítja a potenciális partner válaszait, nem következik be párzás. Így kivédhető a rokon fajok keveredése.

Időnként násztánc helyett inkább megerőszakolásnak tűnik az aktus. A FÁNK-ban tavaly áprilisban szinte levert a lábamról három, közvetlenül előttem földet érő vadkacsa (tőkés réce). Két hím szorított sarokba egy tojót. Amint elzárták a menekülés útját, az egyik párosodott vele, amit a másik közbeavatkozás nélkül nézett.(13.kép) Az aktus után hagyták elrepülni. Nagyon megtervezettnek tűnt az akció!

Idén Kecskeméten szintén tőkés récék párosodtak a tavacska partján, szintén asszisztált egy másik hím, de ebben az esetben amikor a tojó a vízbe merült, a szerelmi háromszög harmadik tagja követte és most ő kapta meg a lehetőséget a légyottra.

Akár beleegyezik a tojó, akár szerepe van egy kis erőszaknak, a végeredmény olyan bűbájos, amilyen csak egy kiskacsa lehet! (14.kép)

0 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások1.kép Emeletes fészek

1.kép Emeletes fészek


2.kép Ágak szerzése

2.kép Ágak szerzése


3.kép A gally átnyújtása

3.kép A gally átnyújtása


4. Úszóhártyás lábbal az ágon

4. Úszóhártyás lábbal az ágon


5.kép Fehér foltos nászruha

5.kép Fehér foltos nászruha


6.kép Kárókatona párzás

6.kép Kárókatona párzás


7. Nádból is lehet fészket építeni

7. Nádból is lehet fészket építeni


8.kép Udvarlás mosómedve módra

8.kép Udvarlás mosómedve módra


9.kép Ez mégiscsak párzás

9.kép Ez mégiscsak párzás


10.kép Zsiráfnász

10.kép Zsiráfnász


11.kép A kis zsiráf

11.kép A kis zsiráf


12.kép Csörgő réce násztánc

12.kép Csörgő réce násztánc


13. kép Vadkacsák

13. kép Vadkacsák


14. kép Szerelmi háromszög

14. kép Szerelmi háromszög


15.kép Család

15.kép Család


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!