Látogatás a Hortobágyi Vadasparkban

2011-10-17

19 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Ahol egykor oroszlán vadászott az őstulokra: az Alföld

Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.

Petőfi Sándor: Az alföld

 

Én nem az Alföldön születtem, de egyre jobban átérzem Petőfi szavainak igazságát. Idén nyáron a Hortobágyon jártam a fiaimmal. Egyre több az érdekes látnivaló, melyeket mind a kisgyerekes családoknak, mind a természet iránt érdeklődő felnőtteknek szeretettel ajánlok!

A Kilenclyukú-híd közvetlen közelében a következő látnivalókat lehet meglátogatni (két teljes napot is kitölt):

  • Hortobágyi Madárkórház (lásd a róla írt cikkemet)
  • A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja (s annak kiállítása)
  • Pásztormúzeum (nagyon érdekes, látványos, érdemes bemenni)
  • kisvonatozás a Hortobágyi halastavak között és halastavi tanösvény
  • Hortobágyi Vadaspark = Malomháza Safari Park (az eredeti alföldi állatvilág bemutatója)
  • Pusztai állatpark: a jellegzetes hazai tenyésztett állatok bemutatója (sok fajjal és sok simogatási lehetőséggel)

 

Az előbb felsoroltak közül a Hortobágyi Vadaspark a legfrissebb látnivaló. A bejárattól szafári-autók viszik a látogatókat a pusztába. (A saját autókat a parkolóban lehet hagyni.)  A füves legelők közt kanyargó keskeny aszfaltút két oldalán szabadon legelnek a hatalmas testű, fekete őstulkok. Sajnos az eredeti őstulkok már kihaltak, az itt látható Heck-marhákat hosszú keresztezési folyamat során, az ősi tulajdonságú egyedek kiválogatásával hozták létre. A kiállítás gazdag anyagából azt is meg lehet tudni, hogy a neolitikumban az akkori emberek legfontosabb vadászzsákmányát jelentették az őstulkok. A kőkori települések hulladékgödreiből nagyszámú csontlelet került elő.

A legelőkön az őslóval, az ún. Przewalski-lóval is találkozhatunk.

Megérkezve a tölgyligetbe, kiszállunk az autóból, és szabadon sétálva fedezhetjük fel a Vadasparkot. Akkor térünk vissza a menetrendszerű járatokkal, amikor akarunk.

Maga a környezet is igazán szép a fás ligettel, tavakkal, legelőkkel. Ez utóbbiakra több kilátóról is rátekinthetünk. Az állatok szép kifutókban láthatók.

Az egykor gyakori dögevőket a fakókeselyűk képviselik. Ez a 12 példány Spanyolországból érkezett hozzánk. Ezt az egyik itt dolgozó fiatalembertől tudjuk, akivel elbeszélgettünk a parkról. A keselyűk nemrég ehettek, mert kidudorodott a begyük, ami a fotón is jól látható. Időnként egész birkatetemet is kapnak, bár ekkor érvényesül a hierarchia, s az erősebbek többet esznek. Hazánkban 1947-ben lőtték az utolsó fakókeselyűt Máta pusztán, az utolsó barátkeselyűt 1923-ban Császárszálláson.

A ragadozók közül sokat láthatunk a parkban: farkasokat, aranysakálokat (nádi farkas), rókákat, vadmacskákat.

A farkasok megérkezésünkkor a nagy kifutójuknak arra a szélére gyűltek, mely közel esett hozzánk. Nem túl barátságos tekintettel méregették a látogatókat, majd egyikük a vizesárokba ereszkedett, és egészen a betonfalig úszott, amire meg is próbált felkapaszkodni. (Persze eredménytelenül, s még egy villanypásztor is húzódik a falon). Szokatlan volt ez a viselkedés, mert állatkerti farkasok általában ügyet sem vetnek a nézőkre (legalábbis addig, amíg a kerítéseken kívül vannak).

Egyik kedvencünk a három idei rókakölyök volt! A játékos, kedves arcú kis állatok a nagy kifutóban úgy el tudtak bújni, hogy eleinte csak egyet fedeztünk fel belőlük. Aztán sokáig figyeltük egyiküket, aki a vizesárok partján heverő testvérét próbálta játékra bírni. Mivel nem sikerült, egyszemélyes bújócskát játszott a partfal bokrai között. Bebújt a bokor alá, búvóhelyet ásott, lefeküdt, majd néhány másodperc múlva büszkén kikukucskált. Kb. ennyi ideig tudott nyugton maradni, majd keresztülpréselte magát a sűrű növényzeten, előbújt, és kezdte az egészet elölről. Legszívesebben hazavittük volna a kis huncutot, de aztán, mivel még távolról is éreztük az erős rókaszagot, letettünk erről a tervről.

Hasonlóan kedvesek voltak a vadmacskakölykök. Számukra egy nagy fa és mászókák szolgálnak játszóterül. Anyjuk pihent, de azért szemmel tartotta őket. A kicsik házimacskáknak látszottak, de anyjuk nem! A papát nem láttuk, ezért rákérdeztünk a gondozónál. Ő idén költözött át a Budakeszi Vadasparkba, ahol én már láttam is, de nem tudtam, hogy innen érkezett.

A két aranysakál vagy más néven nádi farkas két hím, akik testvérek. Annak ellenére, hogy ember nevelte fel őket, elég félénkek. Amikor ennivalót hozott nekik a gondozó, elbújtak a bokrok közé. Jól látszik, hogy mennyivel kisebbek, mint a szomszédban lakó farkasok. Arany János a Toldiban toportyánféregnek nevezte a nádi farkasokat. Róluk szól az „ordít, mint a fába szorult féreg” szólás, amiben a „fa” a csapdát jelenti.

Még hosszasan sétáltunk a parkban, nézegetve a rózsás gödények (pelikánok) szinkronúszását, a fehér és fekete (!) gólyákat, a hattyúcsaládot.

A kiállítótermet se kerülje el senki, nagyon sok érdekességet megtudhatunk a magyarázatokból. Talán a legmeglepőbb, hogy egykor oroszlánok is éltek a területen! A rézkori települések leletanyagában nemcsak háziállatok, de elejtett vadállatok csontjaira is bukkantak. Ezekből lehet következtetni az egykori állatvilágra. I.e. 3500 – 2500 közötti leletek között kerültek elő oroszláncsontok. Az egykori európai oroszlán kisebb lehetett, mint a mai afrikaiak.

 

 Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

 

19 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
Frekot ErikaÖrülök, hogy segíthettem. Ez a célom.
Pepe :DÉn biosz 5-ösért gyűjtök a vadasparkról, és mondhatom, nagy hasznomra van ez az oldal, hogy egy látogató szemszögéből mondhatom el az egészet, és nem csak azt az unalmas száraz rizsát kell hallgatniuk a többieknek. :)A szafáriautó

A szafáriautó


A park egy részlete a fiaimmal

A park egy részlete a fiaimmal


Őstulok a legelőn

Őstulok a legelőn


A Heck-marha mint őstulok

A Heck-marha mint őstulok


Őstulok-leletek

Őstulok-leletek


Tele van a fakókeselyű begye

Tele van a fakókeselyű begye


Az egyik röpde

Az egyik röpde


Őrségben

Őrségben


Farkasok a kifutóban

Farkasok a kifutóban


Farkas

Farkas


Aranysakál

Aranysakál


Ismertető tábla

Ismertető tábla


A rókák kifutója

A rókák kifutója


A rókák el is bújhatnak

A rókák el is bújhatnak


Kisróka

Kisróka


Pihenés közben

Pihenés közben


Vadmacska mama

Vadmacska mama


Vadmacska kölykök

Vadmacska kölykök


Fehér és fekete gólyák

Fehér és fekete gólyák


Hattyúcsalád

Hattyúcsalád


Pelikánok

Pelikánok


Kiállítóterem

Kiállítóterem


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!