Schönbrunni Állatkert (Bécs)

2011-08-27

12 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Bécs számtalan látnivalója közül most az Állatkertet ajánlom mindenki figyelmébe. Számomra egy egész napos program volt a bejárása, sőt azzal az elhatározással távoztam, hogy ide még vissza kell jönni.

A „kötelező” tudnivalók: a világ legrégebbi, leghosszabb ideje nyitva tartó állatkertje. 1752 nyarán nyitotta meg Lotaringiai Ferenc, Mária Terézia férje, az előkelő látogatók számára. A császárnő a schönbrunni kastélyba helyezte a királyi rezidenciát, s ennek parkját díszítette az új állatkert is. Már a kezdetekkor igyekeztek megfelelő elhelyezést biztosítani az egzotikus állatoknak. 1780-ban a létesítményt „minden megfelelően öltözött” érdeklődő számára megnyitották.

Akárcsak a Fővárosi Állatkert, ez is a főváros szívében fekszik. Ennek ellenére tágasnak, szellősnek tűnik, a kifutók modernek és állatbarát szemléletűek. Az állatok jó közérzetét jelzi, hogy nagyon sok faj szaporodik is. Itt született először a világon fogságban afrikai elefánt (1906), s jelenleg is látható egy elefánt bébi a mamájával és a tágabb csapattal együtt. Nagyon tetszett nekem, hogy az itt élő elefántokról „személy szerint” is megtudhatunk mindent a tájékoztató táblákról.

Jelenleg sok különleges, nagyon nehezen tartható állatot láthatunk az állatkertben. Rögtön a bejárat közelében található a koalák háza. A helyes plüssmacinak látszó koalák szigorú táplálékspecialisták, úgyis mondhatnánk, hogy szörnyen válogatósak. Csak eukaliptuszleveleket esznek, abból sem akármelyiket. Mindig elmondom a diákjaimnak, hogy a „koala” szó eredetileg azt jelenti, hogy „nem iszom”, mert a koalák nem isznak, a levelekből nyerik a folyadékot. Ehhez képest az itt megfigyelt koala akkurátus, megfontolt mozdulatokkal lemászott a fájáról, elballagott a tányérjához és lefetyelni kezdte a vizet, mint egy kiskutya. A bizonyítékot lásd a fotón!

Ért még más meglepetés is ezen a napon! A jegesmedve például vagy húsz percet töltött azzal, hogy addig rázogassa-forgassa a kifutójába betett műanyag csövet, amíg ki nem hullanak belőle a belegyömöszölt almák és görögdinnye darabok. Ezeket aztán jóízűen befalta az a ragadozó, mely a természetben sosem találkozik gyümölcsökkel (az Északi-sarkvidéken meglehetősen ritka az almáskert, nem is beszélve a dinnyeföldről!). A műanyag csőre pedig az ún. környezetgazdagítás miatt volt szükség, vagyis az állatot leköti és foglalkoztatja a táplálékhoz jutás, mert az unalom a legnagyobb ellenség egy állatkertben.

A Dél-Amerika házban minden látogató nagy élvezettel nézte a sörényes hangyászok csókolózását. A nagytestű, de apró szájú állatok kiöltögették hosszú nyelvüket, s egymás száját nyalogatták. Mindezt szeretettel tették, mi pedig megfigyelhettük az intim pillanatokat. Ehhez a házhoz egy hatalmas kifutó csatlakozik, amit kedvük szerint használhatnak az állatok. Itt laknak például a kígyászdarvak is (amiket én még nem láttam állatkertben), de itt még fészkelnek is. Együtt sétálgatnak a tapírokkal és a lámákkal.

Az indiai orrszarvúak is nagy területet birtokolhatnak. Nagyon tetszett az az információs tábla, amin látható ennek a fajnak a bőre kinagyítva. A „páncélja” tulajdonképpen bőrlebeny. (Lásd a képen!)

Nagyon szép az oroszlánfókák medencéje és annak környezete. A vízben úszó állatokat felülről, oldalról is láthatjuk, sőt egy helyen a lábunk alatt úsznak át, köztünk csak egy üveglap a határ. Ekkor érzékelhető, milyen óriási egy oroszlánfóka hím. Persze a kedvenc itt is a kicsi fókagyerek.

Különlegesség, hogy sok pingvinfajt mutatnak be az állatkertben. A szabad kifutókon kívül egy pingvinház is van, ahol az üvegfal másik oldalán, néhány centiméterről csodálhatjuk a dundi, de kiválóan úszó madarakat. A világ második legnagyobb pingvinfaját, a királypingvineket is láthatjuk. Az összes pingvinfaj valós méretű modelljét és élőhelyeiket is megfigyelhetjük (a Déli-sark felé közeledve egyre nagyobb testűek a pingvinek, mert így jobb a hőtermelésük a nagy hidegben).

A mesterséges esőerdő is nagyon érdekes. Hasonlít az ittenihez a mi új esőerdőnk a Nyíregyházi Állatkertben. Az egyik legnagyobb élmény itt számomra az a barlangterem volt, ahol sejtelmes, kékes sötétségben egy hatalmas denevérraj közé lép be az ember. Az állatok körülöttünk repkednek, időnként súrolják a karunkat is. Félni persze nem kell tőlük, gyümölcsevő, kistestű trópusi denevérek, amik a felfüggesztett narancskarikákat nyalogatják. Ennek ellenére többen visszariadnak a bejárattól, így mi is percekig egyedül lehettünk a különleges élményt élvezve. (Ne hagyjátok ki! Isteni!)

Akinek ez sok, az esőerdőben ijedtség nélkül élvezheti a dús növényzetet, a szép virágokat, a vízesést, a repkedő apró madarakat, a tetőszerkezet rácsain lógó nagyméretű denevéreket, akik azonban a nappali fényben nem repülnek, csak szundikálnak és nyújtózkodnak a magasban.

Nem szabad kihagyni az állatkert egyik szélén (az esőerdő ház feletti részen) húzódó ún. Tiroli parkot! Már a lombkoronaszintben húzódó ösvény is különleges: fent járunk a lombok között, de olyan széles és biztonságos sétányon, amely babakocsival is járható. Itt a helyi növény és állatvilágot ismerhetjük meg táblák, madáretetők, odúk és mókus-csalogatók segítségével. Az ösvény végül leér a talajszintre, és meg is érkeztünk egy szép tiroli parasztházhoz és a körülötte lévő gazdasághoz. Mindenféle háziállatot láthatunk. A teheneket fejik is, s a kiváló házi tej, sajtok, kolbászok, bioüdítők a házban kaphatók. Mi itt ebédeltünk, s ez volt az egyik legkellemesebb ebédünk! A kerti padon házi sonkát majszolva nézegettük a lovakat, teheneket, tyúkokat, s mindezt az osztrák főváros kellős közepén. Csak ajánlani tudom!

Ha minden élményemet megírnám, még sok-sok oldalt megtöltenék. Inkább néhány különleges állat fotóját ajánlom még figyelmetekbe.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a Schönbrunni Állatkertben!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi!

12 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


HozzászólásokAz Állatkert középpontja

Az Állatkert középpontja


Gyönyörűen parkosított a kert

Gyönyörűen parkosított a kert


Afrikai elefánt borjával

Afrikai elefánt borjával


Csók sörényes hangyász módra

Csók sörényes hangyász módra


A sörényes hangyász nyelve

A sörényes hangyász nyelve


A koala mégis iszik

A koala mégis iszik


Jegesmedve

Jegesmedve


Kígyászdaru pár

Kígyászdaru pár


Indiai orrszarvú

Indiai orrszarvú


Az orrszarvú bőre

Az orrszarvú bőre


Oroszlánfókák medencéje a kicsivel

Oroszlánfókák medencéje a kicsivel


Pingvin modellek

Pingvin modellek


Humboldt pingvinek kicsinyeikkel

Humboldt pingvinek kicsinyeikkel


Esőerdő

Esőerdő


Nagytestű denevérek

Nagytestű denevérek


Ösvény a lombkoronában

Ösvény a lombkoronában


Tiroli házitermékek

Tiroli házitermékek


Wellness teheneknek

Wellness teheneknek


Panda

Panda


Iráni császári foltos gőte

Iráni császári foltos gőte


Pápaszemes medve

Pápaszemes medve


Tőrfarkú rák

Tőrfarkú rák


Urzon

Urzon


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!