Napfelkelte madarakkal és hódvárral a Tisza-tavon

2011-10-17

16 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Júliusi családi nyaralásunk a pihenést szolgálta: tehát hajnali 4-kor keltünk fiaimmal Abádszalókon, hogy a kikötőbe érjünk háromnegyed 5-re. Itt várt minket csónakjával Kasza Sándor, aki vezetőnk ezen a túrán. Ő a terület kiváló ismerője, gyakran vezet ökotúrákat a Tisza-tavon.

Még alig világosodott, amikor elindultunk. Tartottunk tőle, hogy folytatódik az előző napi vihar (lásd A Tisza-tavi tanösvény c. cikket), de szerencsére csak szeles és kissé csípős volt az idő. Nagyon szép látvány és nagy élmény volt a napfelkelte!

 A motor halkan duruzsolt, s kellemes tempóban tettük meg nagy körünket a tavon, ami gyakorlatilag annak minden részét érintette. Érdekes, változatos ez a tó: néhol szűk csatornákon, zsilipeken haladtunk, másutt nádas ölelte kis öblökbe tértünk be, megint másutt szinte félelmetes, hatalmas víztükör nyílt meg előttünk. Vannak a tóban „útjelző táblák”, melyek kiváló kilátópontul szolgálnak a sirályoknak. Az ezüstsirályok igazán impozáns méretű madarak!

 Mivel ez az állóvíz a Tisza felduzzasztásából keletkezett, egyes helyein az elárasztott gyümölcsösök fái állnak ki a vízből. Itt szárítgatják átázott tollaikat a kárókatonák. A kárókatonák mélyre tudnak merülni, kiválóan úsznak a víz alatt, sikeres halászok. Ebben segíti őket zsírozatlan tolluk, ami azonban átázik. Ezért szárítkoznak olyan gyakran széttárt szárnyakkal. Amúgy elég bizarr látvány, hogy a tóból fák állnak ki! Igazán azok a fák veszélyesek, melyek nem állnak ki, s mint tuskók húzódnak meg alattomosan a víz színe alatt. Igazán örültünk, hogy nem indultunk el a saját szakállunkra, hanem egy vezetőre bíztuk magunkat!

Ha Sándor nem mutatta volna meg, sosem fedeztük volna fel a parton a hódvárat. Így láthattuk a nagy rőzse halomra hasonlító „várat”. A visszatelepített európai hód nem gátol el vízfolyásokat (bár a Tisza a kanadai hódnak is túl nagy lenne). Nem maga alkotta tavacska közepén lakik a hazai hód, hanem vízpartokon. Nyáron a friss növényeket eszi, csak télen fanyalodik kisebb fák kivágására, vagy inkább „kirágására”. Sajnos a vár urát és úrnőjét nem láttuk.

Gyakran reppentek fel a közelünkben „vakvarjúcskák”, vagyis bakcsók. A felnőttek igazán szép madarak: fekete-fehér a tolluk és piros a szemük. Repülés közben vakkantásra hasonlító hangot adnak, innen a népi nevük. Szó sincs róla, hogy vakok lennének, sőt kifejezetten „szemes” madarak, vagyis hamar észreveszik a közeledő embert.

Nagy élményt jelentettek számunkra a fattyúszerkők. Míg minden más madár menekült előlünk (például a szárcsák), ők ránk se hederítettek. Általában a víz vagy a sulyom fölött repültek, lefelé nézve, s zsákmányra lesve. A növényeken rovarokat, a vízben halakat keresgéltek. Egy kis halraj fölé érhettünk mi is a csónakkal, mert egy csapat szerkő vadászrepülőként zuhant be mellettünk a vízbe. Alig fröccsent fel a víz egy madár után, már ismét fel is reppent, egy pillanat volt az egész.

Az előbb említettem a sulyom nevű növényt. Egy időben szinte kipusztult, most ismét gyakori a Tisza-tavon, néhol az egész felszínt beborítja. Leveleit szétteríti a felszínen, szárában levegőtároló szövet van. Termése kemény, szúrós, nagyon kellemetlen, ha belelép valaki. Viszont ehető, vízi gesztenyének is hívják. Ahol sulyom borítja a vizet, a szél sem tud hullámokat korbácsolni, s mindig nyugodt a víz.

Többféle gémet is láthattunk. A leggyakrabban a szürke gém került a szemünk elé, de láttunk elegáns vörös gémet is. Nekem a nagy élményt az üstökös gémek jelentették. A régebbi nevük selyemgém volt, ami nagyon illik selymes, pasztellszínű tollukhoz. Igazán csinos madarak! Sokkal kisebbek, mint a szürke és a vörös gémek.

Egy szigeten kiszálltunk, s felmásztunk a madármegfigyelő toronyba. Innen csak szárcsákat láttunk. De a csónakkikötő pallóin a fiaim felfedeztek több rákot. A vízben szépen látszottak a rákok hosszú csápjai, s testükön a sok moszat. Érdeklődéssel nézegettük őket, mert ritka látvány több ilyen nagy rák együtt.

A part közelében haladva egy függőcinege fészket vettünk észre. A mestermű lakott volt, láttuk, amint a felnőtt madár ki-be jár a hosszúkás bejáraton.

Annyi mindent láttunk, olyan sok élményt gyűjtöttünk, hogy alig tudok válogatni közülük! Búcsúzóul néhány szép növényt mutatok be. A védett tündérfátyollal kevés helyen találkoztunk, de ahol előfordul, ott egész szőnyeget képez. Az ún. gyökerező hínártársulás része, vagyis csak a levelei és virága van a felszínen, gyökere a mederbe kapaszkodik. Szintén sárga virágú a vízitök, melynek virágát a szár mindig kiemeli a vízből, itt találnak rá a beporzását végző legyek. Nevét a tökre emlékeztető terméséről kapta. A virágkáka a vizes élőhelyek egyik legszebb növénye. Rózsaszín virágai magas, akár 2 méteres száron nyílnak. Ha éppen éheznénk a Tisza-tó vidékén, jó tudni, hogy ennek a növénynek a gyöktörzse parázson megsütve ehető. De ha éppen nem fenyeget az éhhalál, inkább valamelyik büfét vagy kellemes éttermet ajánlom, ezekből is van bőven a partokon.

 

Kasza Sándor honlapja: http://tisza-to.try.hu/

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi!

16 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
ErikaKöszönöm. Ez igazán kedves!
FÖLDHÁZI PÉTERMINDENKINEK AJÁNLOM EZT AZ OLDALTNapfelkelte

Napfelkelte


Kárókatona a tó felett

Kárókatona a tó felett


Csatorna

Csatorna


Ezüstsirály

Ezüstsirály


Kárókatonák

Kárókatonák


Hódvár

Hódvár


Bakcsó

Bakcsó


Menekülő szárcsák

Menekülő szárcsák


Fattyúszerkők csapata

Fattyúszerkők csapata


Lecsap a fattyúszerkő

Lecsap a fattyúszerkő


Fattyúszerkő

Fattyúszerkő


Sulyom

Sulyom


Sulyommal borított víztükör

Sulyommal borított víztükör


A nyílt víz haragos

A nyílt víz haragos


Szürke gém

Szürke gém


Vörös gém

Vörös gém


Üstökös gém vagy selyemgém

Üstökös gém vagy selyemgém


Rák bajusszal

Rák bajusszal


Szárcsa család

Szárcsa család


Függőcinege

Függőcinege


Tündérfátyol

Tündérfátyol


Vizi tök

Vizi tök


Virágkáka

Virágkáka


Ugye szép?

Ugye szép?


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!