Mit tudhatok a gombákról, ha nem akarok szakértő lenni?

2010-06-21

8 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Én biológia szakos egyetemistaként vizsgáztam gombákból, de már akkor hangsúlyozták a tanáraink, hogy ez a vizsga nem gombaszakértői vizsga! Ez a tudás nem jogosít fel arra, hogy ítéletet mondjunk arról, hogy mi ehető és mi nem.

Mire vállalkozhatok én most ezen a honlapon? Arra, hogy olyasmiket írjak le, amiket egy kirándulás során bárki el tud mesélni a gyerekének vagy a tanítványainak a gombákról. Nem szükséges ehhez az éppen megtalált gombát fajra felismerni. Nem muszáj leszedni, elég közelről megnézni a gombát, hogy néhány dolgot felismerjünk rajta. Ha leszedünk egyet, az sem baj. Ebben az esetben szó sincs az elfogyasztásáról, csupán egy kiránduláson élvezzük, hogy nemcsak nézünk, de látunk is ezt-azt.

 

Növény-e a gomba?

Nem, nem növény. Az élőlények rendszerében külön csoportot alkotnak a „gombák”, egyenrangúan az „állatok” és a „növények” csoportjával.

Nem növény, mert:

  • nem képes a napfény energiájából előállítani testének anyagait (nem fotoszintetizál)
  • a gombasejteket határoló sejtfal anyaga más, mint a növényeké (nem cellulóz, hanem kitin)

(Nem helyes, ha azt mondjuk, hogy nem növény, mert nincs virága, hiszen a páfrányoknak, moháknak sincs virága, mégis növények.)

Hol találkozhatunk gombákkal?

Gyakorlatilag bárhol, erdőn-mezőn éppúgy, mint az iskola kertjében vagy a városi parkokban.

Előfordulnak élő vagy elpusztult fatörzsön, illetve a talajon.

Hogyan táplálkoznak a gombák?

Mindig szükségük van szerves anyagok felvételére az élethez, akárcsak nekünk embereknek. Ezekhez három alapvető módon juthatnak hozzá.

Ha még élő szervezetektől szívják el, akkor élősködők (paraziták), mint például az élő fa törzsén látható taplók (1.kép)

Ha már bomló szerves anyagot vesznek fel, akkor korhadéklakónak (szaprofitáknak) hívjuk őket. Ilyenek a kidőlt fatörzsből kihajtó gombák, amik szintén lehetnek taplók (2.kép)

A harmadik lehetőség nem látható szabad szemmel, mert általában a talaj mélyén zajlik. Sok gombafaj segít egyes növényeknek, például fenyőfáknak felszívni a talajból a sókat. Ehhez a gombafonalak behatolnak a fenyő gyökerébe és pótolják a hiányzó gyökérszőröket, ellátják a fát vízzel és sókkal (ezt a kapcsolatot mikorrhizának nevezik). Segítségük nélkül a fenyő elpusztul. (Ezért nem szabad fenyőfélét vásárolni csupasz gyökérrel, kizárólag földlabdával együtt elültetve marad életben a kertben.) A gomba számára is gyümölcsöző a kapcsolat, mert a fa cserében ellátja a gombát kész szerves anyagokkal, főként szőlőcukorral. Ez a mindkét fajnak kedvező kapcsolat az együttélés (szimbiózis). Fenyőerdőben sétálva bátran elmesélhetjük ezt a gyerekeinknek, az ott látható gombák szinte biztosan ilyen életmódúak.

Miből áll a gomba teste?

Először is gombafonalakból (más néven hifa fonalakból) áll. Egy fonal egy hosszú sejtsor, ami a végén növekszik újabb sejteket alkotva.

Séta közben, ha meglátunk egy gombát, akkor tulajdonképpen a termőtestét láttuk meg. Ez olyasmi, mintha egy embert néznénk, aki a Balatonban úszik. A testének csak egy részét, méghozzá a kisebb részét látjuk. A gomba testének nagyobb része a tenyésztest, ami a talajban (illetve a fában, ha abban lakik) található. Ez a rész azonban nem szedhető ki és nézhető meg, mivel csak gombafonalak laza hálózata. Igaz, hogy csak egy laza, fehér szálakból álló pókhálóhoz hasonlít, de hatalmas kiterjedésű lehet.

8 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
Kovács Gittaszija! nagyon lényegre törő voltál :) köszi szépen ez az oldal segített a házimban 8)1. Élő fán élősködő tapló

1. Élő fán élősködő tapló


2. Kidőlt fán élő korhadékbontó tapló

2. Kidőlt fán élő korhadékbontó tapló


3. Talajlakó gomba

3. Talajlakó gomba


4. A fenyőfélék gombákkal élnek szimbiózisban

4. A fenyőfélék gombákkal élnek szimbiózisban


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!