Egy természetbarát program Bécsben: a Tengerek Háza (Haus des Meeres)

2013-03-21

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Végre ide is eljutottam! Már 2 évvel ezelőtt szerettem volna megnézni ezt az egészen különös helyen lévő állatkertet, de nem fért bele az időnkbe. Hogy miért is különös?

Azért, mert Bécs kellős közepén található, egy, a II. világháborúban épült toronyban. Ezek a tornyok több európai nagyvárosban légvédelmi céllal készültek. Mindig párosával épültek, az egyiken a radarok, a másikon a légvédelmi ágyúk helyezkedtek el, s egyben óvóhelyül is szolgálhattak. A békeidőkben nem könnyű új funkciót találni nekik, hiszen két és fél méter vastag falaikkal elég robosztus építmények. Ezért voltam kíváncsi arra, hogyan lehetett állatkertté alakítani egy ilyen lehangoló monstrumot.

Mondhatom, sikerült! A torony szűk belső terét két főfal mentén is megbontották és tiszta üvegfallal egy-egy kiegészítést építettek hozzá, tulajdonképpen egy-egy üvegházat. Itt helyezték el a trópusi esőerdőt és az ún. Krokiparkot. A 8. szintre lift visz fel, s innen lefelé sétálva ajánlják az útvonalat, s ezt a tanácsot érdemes is megfogadni. Minden szinten más jellegű akváriumokat, terráriumokat láthatunk. A szűk lépcsőházat szép fehérre festették és minden információt nagyon vidám, színes rajzokon helyeztek el. Így egyáltalán nem nyomasztó a belső tér, hasonlít egy különösen gondosan kialakított gyerekszobához. Amúgy mindenütt gyerekbarát a kialakítás, igazi paradicsom az apróságoknak! Sok helyen lehet kis alagutakon bemászni a nagy akváriumok „belsejébe”, s szinte együtt úszni a halakkal, teknősökkel.

Aki tanulni akar a látottakból, azt is megteheti, mert minden faj neve jól láthatóan (és több nyelven) szerepel a bemutatóhelye mellett, valamint sok monitoron vetítenek ki rövid, de érdekes információkat. A hosszabb szövegek tablókon szerepelnek, s akin éppen nem lóg két türelmetlen kisgyerek, azokból is sok érdekeset megtudhat.

Az Akvárium részt vesz európai szaporítási programokban. A bébiket is láthatjuk, vagyis az itt született fiatal állatokat, pl. csikóhalakat, bambuszcápákat, fiatal ráját. Az egyik akváriumban a „cápatojások” vártak éppen a kikelésre (tulajdonképpen burokban lerakott petékről van szó).

Nagy attrakció a két emelet magas akvárium, amiben több szirtcápa és egy levesteknős is kényelmesen úszkálhat. A teknős az igazi sztár, s időnként közel jön az üvegfalhoz, hogy szemügyre vegye csodálóit. Más állattal is osztozik a helyen, például egy óriássügér úszkál komótosan a teknős közelében. Ő nem aktivitásával, hanem hatalmas méretével nyűgözi le az embereket. A hátúszóin jól látszik, hogy miért tartozik a fűrészes sügérek közé. Nem ajánlott beleakadni a fűrész sugaraiba, mert méregmirigyekkel állnak kapcsolatban, s akár életveszélyes sebet is ejthetnek. Másutt másféle óriásokkal szemezhetünk: a japán óriás tengeri pókokkal, amik igazából tarisznyarákok, de hosszú lábaik miatt a pókokat juttatják az eszünkbe. Lábvégtől lábvégig 4 méter is lehet az átmérőjük!

Vannak édesvízi akváriumok is. Nekem azok tetszettek különösen, melyeknél a víz fölötti részt is élő növényekkel rendezték be, ami hasonlít az eredeti környezetre. A fajok közt is vannak egészen rendkívüliek, mint például a kínai óriásszalamandra, ami a mi foltos szalamandránk rokona, de 1,5 méteresre is megnő. Nagyobb patakokban, gyors folyású folyókban él, ott keresgéli férgekből, lárvákból, békákból álló táplálékát. Rá mi, emberek vagyunk veszélyesek, mert húsa jóízű. Szeretném remélni, hogy a jelenleg élő legnagyobb kétéltű megőrzése fontosabb, mint az elfogyasztása!

A sok óriás között engem lenyűgöznek az apróságok is: az esőerdei részen a látogatók közelében szabadon bóklászó selyemmajmocskák vagy a Krokiparkban élő Liszt-majmocskákból álló népes csapat. Ez utóbbiak Liszt Ferenc frizurájára hasonlító szőrzetükről kapták a nevüket. A kedvenc akváriumaim is kicsi élőlényektől voltak természethűek és megúnhatatlanak: koralloktól, virágállatoktól, néhány milliméteres újszülött tengeri csillagoktól.

Lehetetlen minden élményemet felsorolni. Inkább azt javaslom, hogy aki bécsi utat tervez, ezt is iktassa be a látnivalók közé. Nem fog csalódni!

A Haus des Meeres saját honlapján minden információt meg lehet találni:

 www.haus-des-meeres.at

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással!

Ha a cikk csinált kedvet neked, és el is mentél megnézni, kérlek, írj nekem. Nagyon jólesne! Köszi! Erika

 

13 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
kati kazárnéNAGYON FELKELTETTE AZ ÉRDEKLŐDÉSEMET AZ ISMERETETÓA torony

A torony


Ez ám a falvastagság!

Ez ám a falvastagság!


Vidám, színes bejárat

Vidám, színes bejárat


Kilátás a tetőről

Kilátás a tetőről


A két emelet magas tengeri akvárium

A két emelet magas tengeri akvárium


Levesteknős

Levesteknős


Óriássügér

Óriássügér


Kislány az akváriumban

Kislány az akváriumban


Japán óriás tengeri pók

Japán óriás tengeri pók


A bambuszcápa tojásai

A bambuszcápa tojásai


Csikóhalak

Csikóhalak


A Krokipark belseje

A Krokipark belseje


Selyemmajmocska

Selyemmajmocska


Az esőerdő

Az esőerdő


Liszt-majmocskák az etetőn

Liszt-majmocskák az etetőn


Teknősök glédában

Teknősök glédában


Partraszállási kísérlet

Partraszállási kísérlet


Az Amazonasz akvárium

Az Amazonasz akvárium


Fényseregély

Fényseregély


Udvarló gilák

Udvarló gilák


A hullámverés zónát bemutató akvárium

A hullámverés zónát bemutató akvárium


Tengeri csillag alulról

Tengeri csillag alulról


Kígyókarú csillagok és csőlakó férgek

Kígyókarú csillagok és csőlakó férgek


Virágállatok

Virágállatok


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!