Legnagyobb nyolclábú vadászunk: a szongáriai cselőpók

2013-04-23

115 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

- Apa!!!! Gyere gyorsan, itt egy pók! Öld meg!!! – kiabáltam oly sokszor gyerekkoromban. És apu jött, hogy megszabadítsa a félelmetes szörnyetegtől a riadt nőket, vagyis anyut és engem. Azt hittem, hogy ennek így kell lennie. A póknak nincs helye a Földön, de legalábbis ne legyen egy légtérben velem. Az fel sem merült, hogy megcsodáljam, hiszen a szoba legtávolabbi sarkából méregettem, félve, nehogy közelebb jöjjön.

Ezek után elég meglepőnek tűnhet, hogy biológia tanár lettem. De mivel minden más állatot szívesen és érdeklődve figyeltem (feltéve persze, hogy nem volt nyolc lába), gondoltam, nem baj, ha a pókokat nem kedvelem. Enni is szeretek, de pl. utálom az olajbogyót. Nem gond, majd elkerülöm.

Érdekes, hogy idővel és némi szándékos akarattal mára már sokat változott a hozzáállásom. Mármint ma már eszem olajbogyót….

De a pókokat is képes vagyok immár közelről nézegetni, fotózni. Csodálom változatos mintázatukat, szeretek olvasni a különböző életmódjukról. Mert annak ellenére, hogy minden pók ragadozó, nagyon különböző stratégiáik vannak a zsákmányszerzésre. Néhányszor alkalmam nyílt hazánk két legnagyobb pókfajával találkozni, így rajtuk keresztül szeretném bemutatni felépítésüket és életmódjukat.

Magyarországon kb. 750 pókfajt találtak eddig. Meglepően sok, ugye? Csak a budapesti Sas-hegyen 240 fajt tartanak számon (a beépített terület szomszédságában). Ehhez képest alig-alig találkozunk velük. Többségük apró termetű, a szabadban élő faj.

A hazai legnagyobb pókunk a szongáriai cselőpók. Eurázsiai elterjedésű faj (Szongária Ázsiában van, Dzsungária a másik neve, az Altáj-hegység közelében, ÉNy-Kínában van). A teste, mint minden póknak, két részből áll: fejtorból és potrohból (amit lehet előtestnek és utótestnek is hívni). Ezek bizony elérhetik a 4 cm-es nagyságot. Ha a 4 pár kiterjesztett lábat is hozzászámítjuk, akár 10 cm-t is lefedhetne a cselőpók, de élve nem szokta oldalra kinyújtani a lábait, mert vagy maga alá húzza őket vagy jár rajtuk. A nőstények a nagyobbak, mert nekik kell lerakniuk a sok petét.

Szemből nézve a legfeltűnőbb a két nagy csáprágója. Ezek a szájszervei, amik hatékony fegyverek, melyek méregmirigyekkel állnak kapcsolatban. A méreg számunkra olyan hatású, mint a darázscsípés. A rovarok számára azonban halálos, sőt emésztő enzimek is vannak benne, melyek feloldják a testüket. Így a pók a már megemésztett folyadékot szívja ki a zsákmányból. Ezt testen kívüli emésztésnek nevezzük. A szongáriai cselőpók csáprágója szemből vörösbarna színű, alul és felül fekete sávval. A csáprágó mellett két tapogatóláb van, ami hímeknél párzólábbá alakul, s részt vesz a hímivarsejtek átadásában.

Mint minden póknak, a cselőpókoknak is van szövőmirigyük a potrohukban. A pókselyemből készülő hálót azonban ők nem használják zsákmányszerzésre. Földbe ássák függőleges tárnájukat, ennek a falát bélelik a hálóval és néha lezárják vele a bejáratot. Ha az állat nappal a tárna bejáratát eltorlaszolva pihen, akkor szinte esélyünk sincs arra, hogy észrevegyük, olyan rejtő színűek. Szürkés alapon mintás háti oldaluk tökéletesen elrejti őket. A Csepel-szigeten, ahol Attila barátom megmutatta, hogy hol vannak a bejáratok, közvetlen közelről sem vettem észre a tárnát, csak amikor a pók megijedt tőlünk és villámgyorsan eltűnt a mélyben. Így már láttam a lyukat, s mozdulatlanul várva a pókra, megláthattam, amint óvatosan ismét a felszínre jön. Ha nem mozdulunk, sokáig figyelhetjük őkelmét. Igaz, hogy nyolc szeme van, de ezekkel leginkább a mozgást észleli. Igazán aktívan szürkületkor és kora reggel vadászik, máskor inkább csak napozik.

A méretes nőstény jó anya. Kicsit szakszerűbben: a cselőpókoknál megfigyelhető az ivadékgondozás. A petéket a nőstény nem hagyja magukra, vigyáz rájuk, sőt a kikelő kispókokat is addig cipeli a potrohán, amíg az első vedlésük meg nem történik. Ezután önállósodnak. A kispókok nagyon hasonlítanak a szüleikre, vagyis átalakulás nélkül fejlődnek.

Egy nagyon hasonló hazai faj a pokoli cselőpók. Színezete és életmódja is olyan, mint a szongáriaié, de nem nő akkorára. Az igazi megkülönböztető bélyeg a lábai térdének alsó felszíne, mely a szongáriai cselőpóknak fekete, a pokolinak sárga. A képeken a pokoli cselőpókot kézben is láthatjuk. Bevallom, ez nem az én kezem, hanem egy természetvédelmi őré. Én megelégedtem a fotós szereppel, s nem akartam a csáprágók hatósugarába kerülni, bár a cselőpókok velünk szemben nem agresszívek. Valamint védettek is, tehát semmiképpen se bántsuk őket!

Ha ősszel a nőstényeket kereső, kóborló hímek betévednek a családi házunkba, tereljük őket óvatosan egy lapátra vagy vödörbe, s vigyük ki őket a házból. Nekem nagyobbacska pókoknál bevált a két műanyagpoharas módszer: két oldalról, lassan közelítek a pók felé a poharak szájával, s a pók bemászik az egyik pohárba, erre rázárom a másikat. Így nem sérül az állat, amíg kiviszem a suliból (mert oda szoktak belátogatni a kertből). Ki hitte volna, hogy egyszer majd én „mentek meg” másokat a rettegett, nyolclábú vadászoktól?!

 Kapcsolódó cikkem: A karolópók halálos ölelése (Itt találod: Fajok----Állatok)

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással! Köszi! Erika

115 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
ErikaNem csak az Alföldön fordul elő, én is találkoztam vele pl. a Tétényi-fennsíkon. De középhegységeinkben inkább a rokona, a pokoli cselőpók fordul elő.
Csak egy kíváncsi (kezdő entomológus)Kedves Erika,mondja,a Szongáriai Cselőpókok elterjedési területe mindenképpen az alföldre korlátozódik,vagy más Magyarországi térség füves pusztáin is fellelhető-e a faj?
Mezei BalázsKöszönöm a választ Erikának!
BaluNálam ma este jelent meg egy cselőpók. Ha igaz, hogy a \"pokoli\" az, amelynek sárgás a lába alsó szára, akkor ez pokoli cselőpók. Nőstény: amikor megfogtam a nagy gyufásdobozzal, a kicsinyek jórészt szétszaladtak. Ez nem igen tetszett nekem, ezért a bejárati ajtó környékét befújtam erős rovarriasztóval, nem szeretném, ha a lakásba bejönnének. Annak nem értem az okát, hogy mi végett jött ez a nagy pók fel a verandámra -- talán most, a nedves őszi időben valami száraz helyet kereshetett? Mindenesetre lefényképeztem, majd visszatettem a megtalálási helyre és figyeltem, a szétfutó kicsinyek mit tesznek. Nos, szépen elkezdtek visszamenni a mamájukhoz. Egy fél óra múltán ismét kimentem, de a nagy pók eltűnt, viszont 1-2 kicsi még ott mászkált. Vajon velük mi lesz? Mindenesetre én is azt hittem, csak a trópusokon van ekkora pók, a mérete inkább 3 cm körüli volt, a magassága olyan jó fél centis, valamint a potroha tele volt a kicsinyekkel. Nos, nem vagyok egy pókgyűlölő, de azért ez nem volt kellemes látvány. Olvasom a szakkönyvben, hogy bénulás-szerű hatást ér el a csípése. Holnap alaposan beszórom riasztóval a bejárati ajtó környékét.... S azért kicsit büszke vagyok arra, hogy ez a pókkülönlegesség a házamban akart menedéket találni :)
ErikaŐsszel a hímek szokták elhagyni a tárnát, hogy nőstényt keressenek. Az átköltöztetést távolabbra én egy lelkes szakértőre bíznám. A neten kellene keresni valakit.
ÁgiKb egy hónapja vettük észre a kiskertben a retek és salátasorok között egy cselőpók tárnáját, többször sikerült is megfigyelnünk ahogy kimászik alkonyatkor, de egy hete beszőtte a bejáratot, félek, kis pókokat nevel. Nem szeretném, ha cselőpókok birodalma lenne a veteményes, bár nagyon megtisztelő, hogy ez a ritka, védett állat megmutatkozott nálunk. Szeretném továbbra is kapálni, művelni a kertet, mit tegyek, hogy ne árasszanak el bennünket a pókok? Ősszel várható, hogy elköltözik?
mohaüdv. Én a Kis Sárréten lakok és jó pár éve dobozoltam be egy méretes példányt a 47-es főúton a falu közepén kényelmesen bandukolt. Én bringával tartottam haza és maj leestem a gépről, hírtelen azt hittem egy madárpók szabadult el valahonnan. Hazavittem tanulmányozni, de pár nap múlva hírtelen hidegfront, navazás jött és úgy döntöttem csinálok neki terráriumot, és tavasszal engedem el. Sjnos az elengedés trevezett napja előtt feldobta a pacskrt, mint utóbb kiderült kiszáradhatott, ugyanis nem tudtam hogy szivacsból kéne itatni. Ha legközelebb látok még belőle, csak fotózom megígérem :) amúgy engem is meglepett hogy ezzel a névvel nálunk őshonos. Köszi a cikket.
Köszönöm a hozzászólásokat! Örülök, ha segíthettem. Erika
csontos ÉvaNagyon hálás vagyok eme írásért...Veled ellen tétben és mindent megcsodálok még a pókokat is,bár ezt magamon hordoztam tudtomon kívűl,majd megebédelt velem a teraszon mire észre vettem..nagyon jó fej volt nem bántott. Lefotóztam és szabadon engedtem,bár akkor még nem tudtam mi ez. Hála neked most már tudom jól tettem,hogy elengedtem,bár ha méregzsák lett volna akkor sincs jogom elvenni az életét. Szuper,hogy vannak ilyen oldalak igazán hasznosnak találtam.köszönöm!
Koltai JózsefSzerbusz Erika Épp ebben a pillanatban \"jött\"be egy ilyen szörnyeteg.azért nézek utána ,hogy mi is ez. Jelenleg egy kerámia edény van ráfordítva.Lehívtam a feleségem és a fiam is,hogy nézzék meg,mert ekkora állatot még én sem láttam szabadban,pláne nem a nappalinkban!!!Este tíz óra van a kanapén ülve néztem a tv-t amikor kimászott a szekrény alól,azt hittem ,hogy egér.Még reggelig befőttesüvegben fog pihenni ,mert a kissebbik fiamnak is meg akarom mutatni,aki három éves. Valahogy bevarázsolom az üvegbe?! Köszi a cikket!A cselőpók tárnája rövidfüvű gyepben

A cselőpók tárnája rövidfüvű gyepben


Alig lehet észrevenni a fűben

Alig lehet észrevenni a fűben


Sárga: fejtor, piros: potroh

Sárga: fejtor, piros: potroh


A szongáriai cselőpók méretes csáprágói

A szongáriai cselőpók méretes csáprágói


A nyilak a nyolc szemét mutatják

A nyilak a nyolc szemét mutatják


A csáprágók melletti tapogatólábak

A csáprágók melletti tapogatólábak


A cselőpók tárnájának bejárata

A cselőpók tárnájának bejárata


A bejáratot a pók gyakran a felszín fölé magasítja

A bejáratot a pók gyakran a felszín fölé magasítja


A pók időnként lezárja a bejáratot

A pók időnként lezárja a bejáratot


A szongáriai cselőpók térde alul fekete

A szongáriai cselőpók térde alul fekete


A cselőpók teste kb. 20 Ft-os méretű

A cselőpók teste kb. 20 Ft-os méretű


Pokoli cselőpók kézben

Pokoli cselőpók kézben


Pokoli cselőpók Tiszaalpáron

Pokoli cselőpók Tiszaalpáron


Igazi rejtő színe van

Igazi rejtő színe van


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!