A megunhatatlan váci tanösvény

2011-09-25

27 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook

Már szinte elvonási tüneteim voltak, mert tavasz óta nem jártam a váci tanösvényen. A tavalyival ellentétben, most nem a túl sok víz, inkább a meglepően kevés vízborítás volt a jellemző.

Már vasárnap reggel 7-kor leparkoltam a Vác déli szélén található Profi parkolójában. (A 2A útról a Vác dél – Vácrátót lejárónál kell lejönni). Itt jó helyen, a temető előtt állok meg a kocsival, bár én gyalog csak szabálytalanul tudok átmenni a főúton (ahol az 1848-as emlékmű áll). Azért írom le ezeket, hogy aki nem ismeri, könnyebben odataláljon, mert ezt a tanösvényt látni kell! A templom mellett elmenve, keresztezve a Kálváriát az ember hamar eléri a horgásztavat. Innen már egymást érik a szépségek.

Ezen az őszi reggelen párában úszott a horgásztó. Egyes vadkacsák még csőrüket a szárnyuk alá dugva szundikáltak, mások már úszkáltak és ennivalót keresgéltek. Rajtam kívül csak néhány elszánt horgászt és még elszántabb futót lehetett látni. Már a tó mögötti platánfás ligetben hallottam a cinkék hangját, sőt hirtelen felhangzott a zöld küllő éles, repülés közben hallatott kiáltása is. Reméltem, hogy megláthatom őket, de erre csak később került sor.

A bicikliútról balra, a Tanösvény feliratnál kell lefordulni. Az út keresztezi a Gombás-patakot, ami most szerényen csörgedezik (nem úgy, mint tavaly, amikor elöntötte a pallósort). Örömmel láttam, hogy idén gondos kezek felújították a pallójárda elejét. Köszönet érte! Hátha egyszer jut majd pénz az ismertetőtáblák felújítására is, melyek sajnos tönkrementek.

Először egy érdekes növénnyel találkoztam: a süntök kúszó szára borított be egy nagy területet, sőt fára is „mászott” és onnan csüngtek alá a szúrós termések (lásd a képet a galériában is!). A reggel fényei még csak a fák koronáját világították be, így aztán elég hűvös volt itt a földhöz ragadt világban, ahol én járhatok. Nem csoda, ha mindenki kereste a felmelegedési lehetőséget: egy sokpettyes katica a levélen éppúgy, mint az a szürke gém, amelyik felszállt egy kiálló ágra és ott süttette magát. De jó neki! A reggeli 7 fokban nem vígasztal, hogy néhány óra múlva 25 fok lesz.

A tanösvény eleje alól az idei nagy szárazságban eltűnt a víz, de a végénél most is van, sőt áramlik is, hiszen a Gombás-patak hozza az utánpótlást. A nádas kiválóan érzi magát, szinte elnyelni látszik a pallósort egyes részeken.

 A végállomásnál leültem, s berendezkedtem hosszabb leskelődésre. Ez a létező legjobb kikapcsolódás: leskelődni a természetben. Egy idő után az ember elkezdi otthonosan érezni magát: tudom, hová szállt le a nagy kócsag, ami szintén napozik egy magas fán; láttam a zöld küllőket, amint keresztezték a légteret; már oda sem nézek a mögöttem hallatszó vízcsobogásra, mert tudom, hogy az a tőkés réce pancsol, aki az előbb ott tollászkodott. A vízben récék és vízityúkok úszkáltak. Messziről is meg lehet különböztetni őket: a vízityúkok időről időre „eltűnnek”, lemerülnek és csak jóval messzebb kerülnek elő. A vadkacsák csak tótágast állnak a vízen, ha enni akarnak.

Már vagy egy órája nézelődtem, amikor fergeteges előadással kényeztetett a természet: a közelemben lévő, kiszáradt fákat „ellepték” a harkályok. Először a hatalmas kopácsolásra figyeltem fel, ami úgy hangzott, mintha a harkály azonnal ki akarná vágni a fát. Ez csak a fekete harkály lehet! Valóban ő volt, nagy erőbedobással dolgozott. Sajnos szinte végig ágak takarták, én jól láttam, de nem tudtam igazán jó képet készíteni róla. Míg a legnagyobb harkályunkban gyönyörködtem, megérkezett két zöld küllő a szomszéd fákra, majd őket követve két nagy fakopáncs is! Nem akartam hinni a szememnek! Azt sem tudtam, melyiket fényképezzem! Míg a keresőben a harkályokat próbáltam megörökíteni, a víz mellől is motoszkálás hallatszott. Odapillantva egy feketerigó családot (?), három példányt láthattam, amint inni érkeztek. Mindez a madarász-álom kb. 5 percig tartott, majd fokozatosan eltávolodtak tőlem a madarak.

 Utána leültem kipihenni magam. Na, gondoltam, már csak egy jégmadarat kérek, oda, arra az ágra. És lőn! Igaz, nem azonnal, de fél óra múlva valóban a kiszemelt ágra szállt egy jégmadár. Ahá, itt csak kérni kell és teljesül. Hurrá! Akkor most azt a nyestet kérem a tanösvényre, amelyiknek a kakiját láttam reggel. (Ez már túl szemtelen kívánság lehetett, mert nem teljesült. Persze elégedetlenségről szó sincs, megtiszteltetésnek veszem, hogy ennyi mindent láthattam.)

Sőt! Láttam egy apró, de szép piros csőrű, a vízparton keresgélő madarat, amiről csak itthon derült ki, hogy micsoda. Ő a guvat. Most láttam először. Nádasokban fészkelő hazai madarunk, amelyet ritkán látni rejtőzködő életmódja miatt. Költöző madár. Mindig öröm, ha új fajjal találkozom!

Van, aki felülről szemléli a tájat: egy motoros paplanernyős (ha létezik ilyen meghatározás)tett egy kört az ártéri erdő fölött. Kissé felriasztotta a vadászgató nagy kócsagot, de az is megnyugodott a zúgó „óriásmadár” távoztával.

Hazafelé kiolvadtam a napon, nézelődtem a horgásztó immár fényben fürdő partján. Egyre több család érkezett egy kis vasárnapi sétára, vége a reggeli csöndnek. Átadtam nekik a terepet további örömök helyszínéül.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, jelezd egy kattintással.

Ha hozzáfűznivalód van, üzenj!

Köszi! Erika

 

27 olvasónak tetszik

Ha tetszik, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Köszönöm! facebook


Hozzászólások
K. BalázsNagyon tetszik ez az elöadás!!!
F.ErikaÉn is szeretem és gyakran járom a várost. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
DobóZoliÉs képzeljétek ez a csodás ártéri ösvény csak egyike hazánk -szerintem-legszebb városának Vácnak!Liget,dunaparti sétány,Főtér,Diadalív,Dóm,Templomok,Múzeumok,Duna,Naszály hegy...
Rostás ÁkosEz a séta időseknek is ajánlhatóHajnali pára a tó fölött

Hajnali pára a tó fölött


A felújított pallósor

A felújított pallósor


A süntök kúszónövény

A süntök kúszónövény


Sokpettyes katica

Sokpettyes katica


Reggeli fények az ártéren

Reggeli fények az ártéren


Szürke gém napozik

Szürke gém napozik


Teret nyer a nádas

Teret nyer a nádas


Itt most is van víz

Itt most is van víz


Fekete harkály

Fekete harkály


Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs


Zöld küllő

Zöld küllő


Inni érkezett a fakopáncs

Inni érkezett a fakopáncs


Feketerigó

Feketerigó


Jégmadár

Jégmadár


Harmatos ágak

Harmatos ágak


Guvat

Guvat


A tanösvény

A tanösvény


Vadászgat a nagy kócsag

Vadászgat a nagy kócsag


Kékcinke

Kékcinke


A horgásztó

A horgásztó


Nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs


Az indián nyár fényei

Az indián nyár fényei


Van, aki a magasból nézelődik

Van, aki a magasból nézelődik


Készítette WUP Webdesign Stúdió

2010 © Minden jog fenntartva, sem a szöveg, sem a fényképek nem használhatók fel engedély nélkül!